De fet, per menjar calent no fa falta cuinar. És el que proposo avui amb aquesta crema verda de rave, carregada de nutrients, però també calentona i reconfortant. De fet, segons l’alimentació viva i la seva cuina crua —o raw food— es pot perfectament fer servir temperatures de 38 ºC a 42 ºC; a partir d’aquí els nutrients dels aliments  comencen a deteriorar-se, es perden les vitamines, desapareixen els enzims dels aliments, tan beneficiosos per a la digestió i per no demanar extres al cos. A més, a temperatures elevades, es generen tòxics nocius, s’alteren les estructures moleculars, la fibra perd la seva funció prebiòtica i depurativa…

Però, com deia, les cremes o sopes calentones poden anar alhora carregades de propietats beneficioses. Només cal no sobreescalfar els ingredients. De fet, són tan nutritives o més que una amanida, ja que, en batre-les, ocupen menys espai que els vegetals sencers i podem afegir més quantitat de les meravelloses verdures de fulla. El triturat també les fa molt més fàcils de pair, encara més lleugeres. De fet, la trituració aquí és un plus, ja que amb les dents mai aconseguiríem esmicolar tant els aliments, i així, triturats en forma de sopes i cremes, podrem extreure’n més fàcilment i millor els nutrients.

Per controlar la temperatura farem servir aigua calenta a uns 40–42 ºC. Si sou perfeccionistes, podeu fer servir un termòmetre de tota la vida. Però també podeu fer servir com a termòmetre les mans: si en tocar-la no us crema, estarà bé.

La recepta d’avui té, a més, l’avantatge que aprofitem fulles de vegetals que generalment llencem a les escombraries: les dels raves. Quan compreu vegetals d’arrels, les fulles són molt importants, no només es poden aprofitar totes, sinó que indiquen la vitalitat de la verdura. Unes pastanagues collides de fa uns dies, per exemple, hauran perdut la fulla, ja no són tan fresques com quan tenen la fulla fresca, que demostra que estan acabades de collir.

Les fulles de les arrels són molt beneficioses per a la salut, perquè contenen més nutrients essencials que les arrels, i molts minerals. De totes maneres, no se saben apreciar i acaben a les escombraries: és una llàstima tot el menjar tan nutritiu que acaba desaprofitat.

En el cas dels raves, les fulles tenen una fibra magnífica que ens ajuda a nodrir la macrobiota intestinal alhora que neteja els intestins amb el seu efecte escombra, contenen clorofil·la, magnesi, vitamina C, vitamina A (betacarotens), són depuratives, antiinflamatòries, diürètiques, ens ajuden a regular els nivells de sucre en sang, el ferro i el fòsfor que contenen ens ajuden a prevenir l’anèmia i a reforçar el sistema immunitari, el seu contingut en vitamina C, A i tiamina ens ajuda a combatre l’astènia, i reforcen el sistema esqueletomuscular i les funcions vitals de l’organisme gràcies al seu contingut extra de calci i àcid fòlic.

A més, el rave pertany a la família de les crucíferes —com les cols i les coliflors—, que destaquen per les seves propietats anticanceroses. Això sí, per aprofitar-ne les propietats al màxim, el millor és no escalfar-les massa. És el que farem en aquesta crema o sopa: escalfar l’aigua a banda a uns 40–42 ºC, i combinar-la amb la resta d’ingredients a l’hora de batre.

La recepta

Ingredients
Per a 2 cremes

Per a la crema de rave

 • 2 T ben premsades de fulles de rave
 • 1 T d’arrels de rave
 • 1 gra d’all, aixafat i amb la pell
 • 1/4 c de sal de l’Himàlaia o sal marina
 • 1 llimona, el suc
 • 2 C d’oli d’oliva verge extra
 • 1/8 c de pebre negre mòlt
 • 1/8 c de xili mòlt
 • 1 alvocat, sense la pell i sense la llavor

Per a l’allioli d’ametlla

 • 1/2 T d’ametlla crua, remullada durant 8 hores
 • 1/8 c de sal marina o de l’Himàlaia
 • 3 grans d’all, aixafats i amb la pell
 • 1/2 T d’aigua filtrada o de deu
 • 1 llimona, el suc
 • 3 T d’oli d’oliva verge extra

Mètode de preparació

Per a l’allioli d’ametlla

 1. En una batedora de vas, combineu les ametlles amb l’all, la sal, el suc de llimona i l’aigua.
 2. Bateu fins a obtenir una crema suau i espessa, però sense grumolls.
 3. Afegiu l’oli d’oliva, en un rajolí, a la mescla sense deixar de batre perquè lligui l’allioli.
 4. Reserveu.

Tindreu més allioli del que fareu servir per decorar; la resta el podeu guardar a la nevera i fer servir com a amaniment. El podeu guardar a la nevera durant setmanes sense que es faci malbé.

Per a la crema de rave

 1. Combineu tots els ingredients en una batedora de vas i bateu fins a obtenir una crema densa i cremosa.
 2. Serviu en bols i decoreu amb l’allioli d’ametlles, un rajolí d’oli d’oliva verge extra, brots al gust i acompanyeu d’alguna fulla tipus endívia, radicchio o, fins i tot, bastonets d’api.

També podeu decorar amb xucrut o col macerada ràpidament en suc de llimona. Al meu plat hi ha xucrut de col llombarda que m’agrada preparar per als de casa.

D’aquesta manera tindreu algun element cruixent i sencer al plat, una altra textura saludable per gaudir.

Bon apéttit!

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen