Tarta de pastanaga morada

Quan això passa, la majoria de cops ens vénen al cap opcions poc saludables, com els productes de pastisseria i rebosteria, majoritàriament refinats, amb saboritzants i additius artificials. Deixar de banda el consum d’aquests comestibles és ben difícil, ja que, a més de grans quantitats de sucre –generalment refinat–, contenen molts altres ingredients excitants i addictius; ingredients que també són inflamatoris, acidificants, tòxics, en definitiva, i gens recomanables.

Podem saciar les ganes de sucre consumint fruita dolça, fresca, de temporada i, si és possible, orgànica. També podem optar per arrels dolces com la pastanaga o la remolatxa. Són aliments de debò tal com es troben a la natura i tal com els hauríem de consumir; no necessiten preparació i són fàcils de dur a sobre. Tot un repte de canvi d’hàbits, oi?, però que sens dubte val la pena.

També hi ha altres opcions saludables per a aquests moments en què ens ve de gust un caprici més elaborat que substitueixi altres plats emocionals no saludables i que no ens beneficien gens. Avui us deixaré diverses propostes perquè pugueu preparar a casa dolços saludables i gaudir en aquests moments crítics o bé en un dinar en família. No requereixen habilitats especials ni són complexos ni tenen ingredients poc habituals. La rebosteria i els dolços saludables poden ser d’allò més purs i senzills, amb només ingredients que fan sentir bé perquè ens permeten nodrir-nos mentre gaudim sense gens de culpa.

Per a dues d’aquestes receptes he fet servir una llet vegetal molt especial: la tradicional orxata. Encara que al supermercat n’hi ha de ja preparada durant tot l’any en versió orgànica i amb molt poca quantitat de sucre afegit, preparar-la a casa no costa res; només cal tenir una mica de previsió. Jo recomano, com a mínim, preparar-la per realment saber quin és el gust de l’orxata més fresca i autèntica, la que es pot fer a casa amb tot l’afecte i amb aliments de veritat.

Per preparar l’orxata casolana simplement cal remullar 250 g de xufa durant 48 hores, canviar l’aigua cada 12 hores aproximadament. Triturar bé amb 1 litre d’aigua filtrada amb l’ajuda d’una batedora de got. Filtrar la barreja amb l’ajuda d’una bossa de preparar llets vegetals o un colador de malla fina. I ja està. No cal res més, ni tan sols cap tipus d’endolcidor, ja que la xufa ja és dolça tota sola. L’orxata es pot prendre a temperatura ambient en qualsevol estació com si fos qualsevol altra llet. A l’hivern es pot escalfar si ve de gust, i afegir-hi cacau en pols o garrofa i espècies (canyella, gingebre, cardamom…) per tenir una beguda reconstituent i deliciosa.

Us deixo amb les receptes…

Les receptes

Tarta de pastanaga morada

Pastís de pastanaga lila

Per a 8 porcions

Ingredients

Per a la massa

  • 500 g de pastanaga lila (feu servir pastanaga taronja si no en trobeu de liles)
  • 1/4 T d’oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1/2 T d’ametlles mòltes (uns 40 g)
  • 1/4 T de baies de goji

Per a la crema rosa

  • 1 alvocat gran (d’uns 250 g), pelat, però amb la llavor
  • 80 g de mantega de cacau crua
  • 1/4 T d’oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1 T d’orxata de xufes o de llet d’ametlles
  • 2 C de sucre de coco o 2 C ben premsades de panses
  • 1/4 T de suc de remolatxa
  • 2 cm de gingebre fresh
  • 1 llimona, el suc

Per decorar

  • 1/4 T de baies de goji
  • Xarop d’elecció al gust (jo he fet servir xarop de coco, que té un índex glicèmic mitjà i és molt espès, però pot ser d’auró, de canya, etc.)

Mètode de preparació

  1. Renteu i raspeu la pastanaga amb un raspall per verdures. Tot i que la pell de les verdures, fruites i hortalisses contenen molts més nutrients i antioxidants que la polpa, en el cas de les arrels això evita que aportin amargor al pastís.
  2. Ratlleu les pastanagues, reserveu 1/4 de tassa, barregeu la resta amb els altres ingredients per a la massa i tritureu amb l’ajuda d’un robot de cuina fins a obtenir una massa modelable.
  3. Reserveu.
  4. Combineu els ingredients per a la crema en una batedora de got turbo i bateu molt bé fins a obtenir una crema molt suau.
  5. Feu servir un motlle circular desemmotllable d’uns 15 cm de diàmetre i creeu una base amb la meitat de la massa de pastanaga; distribuïu homogèniament i pressioneu suaument amb els dits.
  6. Afegiu sobre aquesta base una capa de crema, utilitzant només 1/3 de la crema preparada, repartint homogèniament amb l’ajuda d’una espàtula plana.
  7. Afegiu la segona meitat de la massa de pastanaga, distribuint primer homogèniament, repartint petites porcions sense pressionar i després pressionant amb cura de no xafar la capa de crema. No ha de quedar comprimit, només cal crear una capa compacta.
  8. Reserveu tant la crema (en un bol cobert) com el pastís fins a aquest pas a la nevera durant una hora, perquè prengui consistència abans de treure del motllo.
  9. Un cop transcorreguda l’hora, traieu el pastís i la crema de la nevera per acabar amb la cobertura.
  10. Amb una mica de la crema restant i l’ajuda d’una espàtula plana, cobriu els laterals del pastís.
  11. Poseu la resta de la crema en una mànega pastissera i decoreu al gust la part superior del pastís. També es pot crear una capa de crema homogènia estenent simplement, amb l’ajuda d’una espàtula plana, sense floritures.
  12. Acabeu decorant amb les baies de goji i el xarop preferit com a tòping.
  13. Decoreu la base al gust amb la part de pastanaga ratllada reservada.
  14. Deixeu reposar a la nevera una hora més abans de servir.

Tarta de pastanaga moradaUs heu fixat que en aquesta recepta hem triturat la llavor de l’alvocat al costat de la polpa? Sí, sí, no és cap error, al contrari. La llavor de l’alvocat es considera un superaliment, ja que és molt antioxidant, té propietats antiinflamatòries, antiàlgiques, anticancerígenes, contribueix a reforçar la salut immune, el sistema de la pell, el cardiovascular… El podem camuflar triturant-lo amb la polpa de l’alvocat en les receptes en què fem cremes. Això sí, tenyirà la salsa d’un suau color marró, tot i que en aquesta recepta ens va de primera: queda perfectament fos amb el color rosat-marronós de la crema.

Pot semblar dur, però no ho és; amb una batedora de got desapareix completament en la textura cremosa de la polpa. Si no disposeu d’una batedora prou potent per trencar la llavor sencera, es pot trossejar amb un ganivet o ratllar abans d’afegir a la batedora.

Tarta de pastanaga morada

Per a la massa d’aquest pastís, he fet servir pastanagues liles: tots els aliments liles contenen un tipus d’antioxidants molt potents, amb propietats antienvelliment. Si no trobeu pastanagues liles, podeu fer servir les de color taronja, i fins i tot podeu fer una altra versió d’aquest pastís amb remolatxa vermella. La pastanaga lila és molt poc dolça, així que, si no esteu acostumats a la rebosteria sense sucres afegits, us pot interessar més començar amb un pastís de remolatxa o de pastanaga de color taronja, més dolça.

També hi he posat baies de goji perquè són molt completes nutricionalment i molt antioxidants, però si us costa trobar-les es poden substituir per panses sultanes o panses de Màlaga, molt energètiques i nutritives també, i molt més dolces que les baies de goji.

Tartaleta de pastanaga

Cassoleta amb crema pastissera d’arrels

Per a 4 cassoletes

Per a aquesta recepta, podeu fer servir motlles desemmotllables per a cassoletes o gotets. Si els gotets tenen tapa, perfecte: us podreu endur un refrigeri dolç a la feina, però un dolç dels bons de veritat.

Tartaleta de pastanaga

Ingredients

Per a la massa

  • 1 T de móres blanques deshidratades
  • 1 c de gingebre en pols
  • 2 C d’oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1 C de farina de coco o de xufa
  • 1 pessic de nou moscada, acabada de moldre

Per a la crema pastissera d’arrels

  • 1 pastanaga gran (uns 100 g)
  • 1 T d’orxata de xufa
  • 1/2 cm d’arrel de cúrcuma fresca o 1/8 c de cúrcuma en pols
  • 1/4 T d’oli de coco de primera premsada en fred (cru), en estat líquid
  • 1/2 c de ratlladura de llimona

Per decorar

  • Coco a làmines o a dauets al gust
  • 1 C de llavors de cànem
  • 1 pessic de nou moscada, acabada de moldre

Mètode de preparació

  1. Barregeu tots els ingredients per a la massa en un processador de cuina i tritureu fins a obtenir una massa modelable.
  2. Folreu 4 motlles desemmotllables per a cassoletes petites amb paper d’enfornar. També es poden fer servir gotets; en aquest cas no cal folrar.
  3. Dividiu la massa en quatre parts i pressioneu amb els dits cobrint la base dels motlles o dels gotets fins a obtenir una massa homogènia i ben premsada.
  4. Reserveu a la nevera durant una hora com a mínim.
  5. Renteu i raspeu la pastanaga amb un raspall per a verdures per treure part de l’amargor, encara que també part dels antioxidants. De tota manera, raspant amb un raspall per a verdures preservem moltes més propietats que si fem servir un pelador.
  6. Trossegeu i tritureu en una batedora de got al costat de l’oli de coco i la cúrcuma.
  7. Afegiu l’orxata i batre en una batedora de got turbo a alta potència durant dos minuts.
  8. Si no teniu batedora de got, podeu posar l’orxata en un cassó i cuinar-la a foc molt baix durant uns 15 minuts sense deixar de remenar amb una cullera de fusta. Sorpresa: l’orxata conté prou midó per espessir fins a arribar a tenir textura de crema sense necessitat de cap espessidor extra. Un cop l’orxata s’ha convertit en crema, combineu en una batedora de got amb la pastanaga, la cúrcuma i l’oli de coco i batre fins a obtenir una crema molt homogènia i suau.
  9. Afegiu ara la ratlladura de llimona i barregeu bé amb una cullera. Cal no batre la ratlladura de llimona, perquè no amargui la barreja.
  10. Traieu les cassoletes o gotets de la nevera i ompliu-les amb la crema de pastanaga.
  11. Decoreu amb coco a làmines o a dauets, llavors de cànem i nou moscada en pols.

Tartaleta de pastanaga

Tartaleta de pastanaga

Encara que per a aquestes cassoletes proposo una preciosa i deliciosa crema pastissera de pastanagues, també podeu variar i optar per la crema rosa del pastís de pastanaga lila i decorar amb figues fresques, o la mousse de cacau de la propera recepta i decorar amb festucs i ratlladura de taronja. Amb una mica de creativitat tindrem un repertori de dolços saludables d’allò més variat.

Tarta mousse de cacaoPastís mousse de cacau i figues

Per a 8 porcions

Ingredients

Per a la mousse

  • 1 T de figues seques
  • 1/2 T d’oli de coco, en estat líquid
  • Aigua filtrada suficient per cobrir les figues seques i remullar
  • 8 figues fresques
  • 1 T de cacau cru en pols
  • 2 C de suc de taronja o de mandarina

Per decorar

  • 10 figues fresques

Mètode de preparació

  1. Poseu els ingredients per a la mousse en una batedora de got fins a obtenir una textura molt suau.
  2. Feu servir un motlle per a pastissos circular desemmotllable d’uns 15 cm de diàmetre.
  3. Talleu 5 de les figues fresques per decorar a làmines verticals d’aproximadament 1 cm de gruix.
  4. Poseu les làmines de figues fresques en vertical contra les parets del motlle, pressionant suaument perquè s’aguantin contra l’ar fins a fer la volta al perímetre del motlle.
  5. Trossegeu els extrems més petitons de les figues sobrants per utilitzar-los com a tòping.
  6. Ompliu el motlle amb la mousse.
  7. Repartiu els trossets de figues fresques que sobrin per sobre de la mousse i pressioneu suaument amb una espàtula perquè s’enfonsin una miqueta.
  8. Deixeu reposar a la nevera com a mínim 4 hores perquè la mousse prengui consistència i es pugui treure del motllo sense problemes.
  9. Un cop la mousse és prou sòlida, desemmotlleu i decoreu amb la resta de figues fresques tallades a quarts.

Tarta mousse de cacao

A l’hora de servir, cal tenir present que és una mousse i és tova, sobretot si se serveix a temperatura ambient. Personalment, prefereixo prendre els aliments a temperatura ambient, perquè no ens refredem i el fred dels aliments no interfereixi en la digestió. Però és una decisió personal.

Tarta mousse de cacao

Tarta mousse de cacao

Si decidiu servir el mousse a temperatura ambient, es pot fer servir una cullera i servir a cullerades en bols individuals. No passa res si no es veu perfecte. Tot i que si us preocupa l’estètica a l’hora de servir, cal afegir primer la mousse i deixar que les figues fresques decorin el bol. A vegades ens preocupa que els nostres plats estiguin controlats i mantinguin una forma definida; això ens crea tensió quan tenim convidats. Cal capgirar aquest pensament que ens limita a l’hora d’enfrontar-nos a la cuina: també hi ha bellesa en la lleugeresa, la naturalitat, l’harmonia o els contrastos de colors de les fruites, llavors i vegetals.

Bon appétit!

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen