Molts són programes que asseguren miracles a través de dejunis d’una setmana o dues, amb cars sucs envasats, o propostes hipocalòriques nutricionalment desequilibrades que generalment comparteixen l’obsessió de restringir dels menús tant carbohidrats naturals com greixos naturals saludables.

Les dietes d’abstinència temporal són difícils de portar, i, si no n’estem ben convençuts, acabarem estressats i culpant-nos de la nostra feblesa davant els requeriments estrictes de la dieta depurativa

La majoria d’aquestes propostes ens asseguren que perdrem el pes que ens sobra i les toxines acumulades que el cos hauria d’eliminar. Però no tot és tan senzill i no tots els resultats són feliços. El cas més comú d’una dieta líquida detox prolongada que no té en compte les necessitats diferents de cada persona és un final amb infecció renal, ja que els òrgans emuntoris —que s’encarreguen dels processos d’eliminació— no donen abast amb tanta toxina alliberada i, de tant eliminar, acaben inflamats o amb algun tipus d’infecció.

Hi ha més resultats detox poc positius. Les dures dietes d’abstinència temporal són difícils de portar, i, si no n’estem ben convençuts, acabarem estressats i culpant-nos de la nostra feblesa davant els requeriments estrictes de la dieta depurativa; la qual cosa esdevindrà, així, un altre factor tòxic afegit que potser abans no teníem: el psicològic i, fins i tot, una baixa autoestima.

Maduixots amb nata

La millor manera d’estar saludable no és fer detox temporals després d’haver “pecat”, si no adoptar hàbits saludables de manera permanent i omplir el rebost i la nevera amb aliments naturals sense afegits artificials, preparar plats que gaudim, trobar l’equilibri personal i no desenvolupar mals hàbits alimentaris, pensant que més tard ja farem una setmana detox per després recaure un altre cop en una alimentació descuidada i desequilibrada amb la idea de tornar a fer un altre període detox més endavant… I entre el detox i el retox, perdrem de vista que ens hi juguem la salut. Fins i tot podem ser víctimes de l’efecte io-io típic de les dietes restrictives; i més que perdre pes, al final, guanyem pes i perdem salut.

Desafortunadament, la majoria d’aquestes propostes detox tenen com a diana les dones, a les quals ens han volgut vendre que hem d’estar magnífiques per fora, sense importar el sacrifici diari —ni les deficiències nutricionals— que comporten.

Una de les obsessions errònies d’aquest tipus de propostes és eliminar els greixos basant-se en el concepte equivocat que se’ns ha volgut inculcar durant dècades: els greixos són nocius per a la salut —generen colesterol, perjudiquen el sistema cardiovascular i un llarg etcètera— i ens fan engreixar.

Maduixots amb nata

Bé, si els greixos són de mala qualitat —refinats, enranciats, oxidats, cuinats a temperatures altes, artificials—, segur que se’ns posaran malament i, no només no ens nodriran, sinó que contribuiran a una salut pèssima. Però si els greixos són de bona qualitat, ens nodriran i, a més, ens ajudaran a regular els nivells de colesterol en sang, reforçaran el sistema cardiovascular, el sistema immunitari, la pell —amb àcids grassos essencials per protegir-la de factors mediambientals—, i fins i tot ens ajudaran a perdre pes.

Per això, avui vull compartir un dolç ben saludable, amb greixos saludables nutritius i deliciosos, que ens ajudarà a sentir-nos saciats i satisfets i a no tenir la necessitat de picar entre àpats, i que ens donarà energia estable durant hores.

És un dolç molt fàcil i ràpid de preparar, una proposta més per ajudar a elaborar menús i snacks diaris nets, energètics, carregats de nutrients i deliciosos.

Els greixos saludables són també l’aliment preferit del cervell. En el cas del coco —l’oli, la mantega, la crema o la llet de coco, el coco ratllat, els flocs, el coco fresc o el sec— estem parlant d’àcids grassos saturats de cadena mitja. Aquest tipus de greixos, l’organisme els rep molt bé, ja que els pot fer servir com un combustible fàcil de metabolitzar sense acumular-los en forma de greix; a banda del fet que són molt digestius.

Maduixots amb nata

Aquesta recepta, que no porta sucres afegits, té com a ingredient principal els maduixots, que són una fruita baixa en sucres naturals; així que no ens desestabilitzaran els nivells de sucre a la sang.

Els maduixots els barrejarem amb suc de llimona —molt alcalinitzador— i un polsim de pebre negre un cop ja tallats. La llimona i el pebre negre fan una reacció química natural amb els maduixots, que deixen anar part del suc de manera natural. Amb unes gotes d’estèvia líquida i un polsim de vainilla —només per treure el fons àcid—, aquest suc natural de maduixots serà el millor xarop, fet a l’instant i sense complicacions, que pugueu afegir a postres i dolços.

Quan compreu estèvia, demaneu-la amb els principis actius. Moltes marques han processat tant la planta, que només s’han quedat amb els principis endolcidors i han eliminat els fitonutrients tan interessants que té i que regulen els nivells de sucre en sang. Demaneu-la a l’herbolari de confiança. Si sou de Barcelona, la podeu trobar a quasi tots els herbolaris —la produeixen al Manantial de la Salud—, i a la botiga The Living Foods en tenen de marques diverses que mantenen els principis actius.

Pel que fa a la nata de coco, es pot preparar de moltes maneres a partir de diferents subproductes del coco. En aquesta recepta he triat una llet de coco amb 80% de coco —l’altre 20% és aigua—, que es pot trobar a les botigues d’alimentació eco. Trobo que és la manera més senzilla de preparar una nata vegetal saludable a casa en pocs minuts sense necessitat d’estris especials.

Quan compreu la llet de coco, mireu l’etiqueta per veure quin percentatge de coco conté i, molt important, quins són els ingredients de la llet. De vegades tenen conservants o gomes i emulsionants que eviten que el greix del coco i l’aigua se separin. Trieu sempre la que té els ingredients més purs: només coco i aigua.

Maduixots amb nata

La recepta
Per a 2 persones

Ingredients

 • 400 ml de llet de coco eco (80% de coco)
 • 10 maduixots grans, tallats a dauets
 • 1/8 c de pebre negre acabat de moldre
 • 1/4 c de vainilla en pols
 • 1 pessic de sal de l’Himàlaia
 • 1/2 llimona, el suc
 • 1/2 c d’estèvia líquida amb els principis actius

Mètode de preparació

 1. Guardeu la llet de coco a la nevera com a mínim 24 hores. Durant aquest temps de refrigeració, se separaran la part oliosa i l’aigua.
 2. Primer prepareu els maduixots: barregeu ben homogèniament i suaument en un bol tots els ingredients (menys la llet de coco) amb una cullera de fusta. Reserveu.
 3. Mentre els maduixots es maceren, munteu la nata. Traieu la llet de coco de la nevera i separeu l’aigua de la llet de coco en un got; reserveu. Col·loqueu la part mantegosa de la llet de coco —que s’haurà solidificat— en un bol, i afegiu-hi 6 cullerades soperes de l’aigua que havíeu reservat.
 4. Amb un batedor de barnilla manual, bateu la nata durant uns 5 minuts fins que tingui consistència de nata muntada, i ja estarà; així de senzill.
 5. En dos gots o copes petites, serviu primer una capa de trossets de maduixots, una de nata muntada i repetiu l’operació. Decoreu la segona capa de nata amb uns trossets de maduixots i una mica de xarop de maduixes.

Podeu preparar la nata just abans de servir, o muntar-la una mitja hora abans i guardar-la a la nevera. Si al cap d’aquesta mitja hora de repòs s’ha separat part de l’aigua, només cal tornar a batre, aquest cop només uns segons, perquè la nata torni a lligar.

Bon appétit!

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen