Maionesa alcalinitzant amb proteïna de gira-sol

Així, entre setmana, preparar àpats deliciosos serà bufar i fer ampolles. Només caldrà rentar fulles variades i barrejar amb verdures i hortalisses crues per fer una bona amanida amb una salsa natural, deliciosa i nutritiva que ja tindrem a punt per nodrir-nos i gaudir.

Els ingredients que he fet servir per a aquesta maionesa estan triats per les seves propietats alcalinitzants –la llimona, l’ametlla–, remineralitzants i riques en calci –l’ametlla–, antivíriques, antifúngiques i anticàncer – l’all–, reforçadores del sistema immune, el sistema hormonal i la salut cerebral i neurològica i el sistema de la pell –els olis i greixos saludables. Un bon conjunt d’ingredients anti-aging.

A l’hora d’emulsionar, he fet servir força quantitat d’aigua, amb la qual cosa hem augmentat el volum de la maionesa i l’hem fet més lleugera. Això també ens permet d’afegir-ne més a l’amanida i distribuir-la de manera més homogènia, fet que intensifica el gust de la resta d’ingredients i, com tots els greixos saludables, ens ajuda a assimilar millor tota la resta de nutrients.

També té un ingredient opcional, la proteïna de gira-sol, que resulta molt interessant quan preocupa l’aportació de proteïna en una alimentació basada en plantes.

La proteïna de gira-sol es pot trobar a botigues bio i botigues especialitzades en alimentació viva o també és possible comprar-la en línia a Salud Viva. Aquesta proteïna s’obté després de premsar en fred llavors de gira-sol orgàniques crues i pelades, després d’haver estat mòltes finament. A la proteïna de gira-sol se li extreu el CO2 per eliminar quasi del tot l’oli i evitar l’enranciment i per crear una proteïna en pols concentrada, recomanada per a dietes veganes i per a esportistes.

Conté de manera natural un 10% d’àcid glutàmic, que ajuda a digerir altres aliments, especialment el picant, ja que té la capacitat de regular el pH a l’estómac

Conté tots els aminoàcids essencials –les proteïnes que l’organisme necessita incorporar a través de la dieta, perquè no les pot sintetitzar– en altes proporcions de manera biodisponible, i com que és molt fàcil de digerir, es recomana per reforçar la dieta en les etapes de creixement afegint-ne als àpats, ja que a més té un sabor molt neutre, amb lleuger gust de nou, que no es percep un cop barrejada amb llets vegetals, cremes, sucs, batuts, sopes o salses.

La proteïna de gira-sol té propietats emulsionants, amb la qual cosa també serveix per millorar la textura de les salses, llets, cremes, batuts…

La recepta
Per a 3/4 L de maionesa

  • 1/2 T d’ametlles crues i amb pell, remullades tota la nit i esbandides
  • suc d’una llimona
  • 2 alls, aixafats i amb la pell
  • 1 culleradeta de sal de l’Himàlaia
  • 1/4 T de proteïna de gira-sol
  • 2 T oli d’oliva de 1a premsada en fred
  • 1 i 1/2 T d’aigua purificada o de deu

Mètode de preparació

  1. Combineu les ametlles, la proteïna de gira-sol, els alls, la meitat de l’oli i la meitat de l’aigua en una batedora de vas i bateu-ho fins a aconseguir una mescla homogènia.
  2. Afegiu-hi el suc de llimona i bateu-ho mentre incorporeu la resta de l’oli en un rajolí continu, sense deixar de batre, per aconseguir l’emulsió sense que es talli.
  3. Quan la maionesa ja sigui molt densa, comenceu a afegir la resta de l’aigua també molt a poc a poc sense deixar de batre, per alleugerir la maionesa.
  4. Un cop estigui tot ben lligat, pot semblar que la maionesa podria ser més densa, però amb un repòs d’unes 4-8 hores com a mínim a la nevera en recipient de vidre acabarà d’agafar la consistència emulsionada de la maionesa tradicional.

Dura uns quants dies a la nevera, fins i tot setmanes, i es pot consumir sempre que vulgueu per afegir-la als vostres plats saludables.

Bon appétit!

Consol Rodríguez

Consol Rodríguez
Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging