El problema més greu són els dolços, que, per tota la feina que comporten, se solen comprar. Però, podem preparar dolços saludables i deliciosos a casa sense passar-nos hores a la cuina?

Mantecaditos de xufa i llet de coco

Els dolços comercials, ja siguin els de Nadal, la brioixeria o la pastisseria tradicional, i fins i tot de vegades els etiquetats com a saludables, solen incloure productes que no només no ens alimenten, sinó que no són gens recomanables: farines i sucres refinats, conservants, colorants, emulgents, gelificants, lecitines, saboritzants, aromes…; i tot sotmès a uns processos de cocció i envasat tan poc conscients i respectuosos que el que ens ofereixen –de vegades disfressat sota l’etiqueta “natural” – no té res o gaire a veure amb el que és realment el nostre veritable aliment.

Ara aviat tornen les pastetes, xocolates, torrons, massapans, etc., que es mantenen impertorbables a les prestatgeries de les botigues durant setmanes i mesos. Pot ser això un dolç tan natural i nutritiu com ho és una fruita ben madura que ens dura un parell de dies al fruiter abans de començar a deteriorar-se, el veritable procés natural d’un aliment?

D’altra banda, aquests dolços “de celebració” solen incloure altres ingredients que, per ètica i estil de vida, molts de nosaltres no volem consumir. És el cas clar dels dolços de Nadal, en els quals els mantecados i polvorons són uns dels protagonistes de les festes. Tradicionalment, a més d’ametlles i farina de blat refinada i espècies, aquests dolços es fan amb una base de mantega de porc i sucre blanc, dos ingredients que, sens dubte, contribueixen a preservar l’aliment durant períodes de temps prolongats.

Si us preocupa la salut, segur que us sonarà que tots els olis i greixos sotmesos a temperatures elevades es transformen en un dels pitjors enemics de la salut. Llavors, per què volem donar al cos el pitjor del pitjor i intoxicar-lo en una època en què realment el que necessitem són nutrients de qualitat per passar de la millor manera possible els mesos d’hivern?

Mantecaditos de xufa i llet de coco

Si esteu amb mi, coincidireu que no hi ha cap lògica, ni sentit, ni meta, ni necessitat darrere d’aquesta tradició tòxica, oi? Però els dolços, i encara més els refinats, poden crear addiccions tan fortes que fins i tot fan caure els límits de la raó i acabem sucumbint i consumint aquests comestibles nocius només perquè no hem pogut fer res més. Us és familiar?

Però avui estem de sort, perquè us proposo una recepta molt senzilla i molt ràpida de preparar, sense conservants ni ingredients bruts, sense coccions de cap tipus que generin tòxics, debilitin els nutrients en els aliments o els converteixin en només comestibles addictius i tòxics sense cap bona propietat; i perquè prepareu aquest any en un tres i no res els millors dolços nadalencs amb ingredients de veritat naturals molt especials.

Mantecaditos de xufa i llet de coco

Veureu que hi ha alguns ingredients que fins fa poc ens costaven de trobar, però a Espanya tenim la sort de poder comptar amb la professionalitat d’una empresa, Salut Viva, compromesa amb l’alimentació més saludable i que ens ofereix una àmplia gamma d’aliments per cuidar-nos mentre gaudim.

Trobareu els seus productes a les botigues d’alimentació saludable de tot Espanya, o, també, més fàcil encara, podeu encarregar els ingredients a la seva botiga en línia i demanar que us arribin a casa.

Tot seguit, trobareu la recepta perquè prepareu els millors mantecados aquest Nadal. A veure què us semblen. Us avanço que triomfaran amb tots els públics.

Mantecaditos de xufa i llet de coco

La recepta

Ingredients
Per 14 unitats

  • 1/2 T de farina de xufa
  • 1/2 T de llet de coco en pols
  • 1/4 T de farina de coco en pols
  • 1/4 T d’oli de coco, en estat líquid
  • 1/2 c de vainilla en pols
  • 1 pessic de sal de l’Himàlaia
  • 1/8 T de xarop de coco, o xarop preferit
  • 1 C extra de llet de coco, per decorar

Mètode de preparació

  1. Poseu tots els ingredients secs en un bol i barregeu molt bé amb una espàtula o batedor de vareta, procurant que no quedin grumolls.
  2. Feu un forat al centre de la barreja seca i afegiu-hi l’oli de coco i el xarop.
  3. Barregeu molt bé amb l’ajuda d’una espàtula fins a aconseguir una massa homogènia i modelable.
  4. Dividiu la massa en 14 porcions iguals i feu forma de boletes.
  5. Feu servir un ar petit per tallar galetes per modelar les diferents porcions de massa amb la forma desitjada; en el meu cas amb forma de flor.
  6. Pressioneu la massa dins l’ar sobre la superfície de treball i compacteu la massa suaument pressionant amb la punta dels dits.
  7. Aixequeu l’ar pressionant suaument la massa amb el tou dels dits cap a l’espai de treball i traieu del motllo.
  8. Escampeu llet de coco en pols al gust i reserveu.
  9. Repetiu l’operació amb la resta de la massa.
  10. Deixeu reposar els mantecados a temperatura ambient perquè se solidifiquin i s’uneixin els sabors; guardeu en recipients de vidre amb tapa fins que sigui l’hora de menjar-se’ls.

No els guardeu al costat d’una font de calor, ja que es fondria l’oli de coco i es tornarien massa tous. Serien igual de deliciosos, però no semblarien mantecados.

També es poden guardar a la nevera, sempre en recipient de vidre amb tapa perquè no agafin el gust d’altres ingredients que hi hagi a la nevera.

Bon appétit!

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen