El problema més greu són els dolços, que, per tota la feina que comporten, se solen comprar. Però, podem preparar dolços saludables i deliciosos a casa sense passar-nos hores a la cuina?
Els dolços comercials, ja siguin els de Nadal, la brioixeria o la pastisseria tradicional, i fins i tot de vegades els etiquetats com a saludables, solen incloure productes que no només no ens alimenten, sinó que no són gens recomanables: farines i sucres refinats, conservants, colorants, emulgents, gelificants, lecitines, saboritzants, aromes…; i tot sotmès a uns processos de cocció i envasat tan poc conscients i respectuosos que el que ens ofereixen –de vegades disfressat sota l’etiqueta “natural” – no té res o gaire a veure amb el que és realment el nostre veritable aliment.
Ara aviat tornen les pastetes, xocolates, torrons, massapans, etc., que es mantenen impertorbables a les prestatgeries de les botigues durant setmanes i mesos. Pot ser això un dolç tan natural i nutritiu com ho és una fruita ben madura que ens dura un parell de dies al fruiter abans de començar a deteriorar-se, el veritable procés natural d’un aliment?
D’altra banda, aquests dolços “de celebració” solen incloure altres ingredients que, per ètica i estil de vida, molts de nosaltres no volem consumir. És el cas clar dels dolços de Nadal, en els quals els mantecados i polvorons són uns dels protagonistes de les festes. Tradicionalment, a més d’ametlles i farina de blat refinada i espècies, aquests dolços es fan amb una base de mantega de porc i sucre blanc, dos ingredients que, sens dubte, contribueixen a preservar l’aliment durant períodes de temps prolongats.
Si us preocupa la salut, segur que us sonarà que tots els olis i greixos sotmesos a temperatures elevades es transformen en un dels pitjors enemics de la salut. Llavors, per què volem donar al cos el pitjor del pitjor i intoxicar-lo en una època en què realment el que necessitem són nutrients de qualitat per passar de la millor manera possible els mesos d’hivern?
Si esteu amb mi, coincidireu que no hi ha cap lògica, ni sentit, ni meta, ni necessitat darrere d’aquesta tradició tòxica, oi? Però els dolços, i encara més els refinats, poden crear addiccions tan fortes que fins i tot fan caure els límits de la raó i acabem sucumbint i consumint aquests comestibles nocius només perquè no hem pogut fer res més. Us és familiar?
Però avui estem de sort, perquè us proposo una recepta molt senzilla i molt ràpida de preparar, sense conservants ni ingredients bruts, sense coccions de cap tipus que generin tòxics, debilitin els nutrients en els aliments o els converteixin en només comestibles addictius i tòxics sense cap bona propietat; i perquè prepareu aquest any en un tres i no res els millors dolços nadalencs amb ingredients de veritat naturals molt especials.
Veureu que hi ha alguns ingredients que fins fa poc ens costaven de trobar, però a Espanya tenim la sort de poder comptar amb la professionalitat d’una empresa, Salut Viva, compromesa amb l’alimentació més saludable i que ens ofereix una àmplia gamma d’aliments per cuidar-nos mentre gaudim.
Trobareu els seus productes a les botigues d’alimentació saludable de tot Espanya, o, també, més fàcil encara, podeu encarregar els ingredients a la seva botiga en línia i demanar que us arribin a casa.
Tot seguit, trobareu la recepta perquè prepareu els millors mantecados aquest Nadal. A veure què us semblen. Us avanço que triomfaran amb tots els públics.
La recepta
Ingredients
Per 14 unitats
- 1/2 T de farina de xufa
- 1/2 T de llet de coco en pols
- 1/4 T de farina de coco en pols
- 1/4 T d’oli de coco, en estat líquid
- 1/2 c de vainilla en pols
- 1 pessic de sal de l’Himàlaia
- 1/8 T de xarop de coco, o xarop preferit
- 1 C extra de llet de coco, per decorar
Mètode de preparació
- Poseu tots els ingredients secs en un bol i barregeu molt bé amb una espàtula o batedor de vareta, procurant que no quedin grumolls.
- Feu un forat al centre de la barreja seca i afegiu-hi l’oli de coco i el xarop.
- Barregeu molt bé amb l’ajuda d’una espàtula fins a aconseguir una massa homogènia i modelable.
- Dividiu la massa en 14 porcions iguals i feu forma de boletes.
- Feu servir un ar petit per tallar galetes per modelar les diferents porcions de massa amb la forma desitjada; en el meu cas amb forma de flor.
- Pressioneu la massa dins l’ar sobre la superfície de treball i compacteu la massa suaument pressionant amb la punta dels dits.
- Aixequeu l’ar pressionant suaument la massa amb el tou dels dits cap a l’espai de treball i traieu del motllo.
- Escampeu llet de coco en pols al gust i reserveu.
- Repetiu l’operació amb la resta de la massa.
- Deixeu reposar els mantecados a temperatura ambient perquè se solidifiquin i s’uneixin els sabors; guardeu en recipients de vidre amb tapa fins que sigui l’hora de menjar-se’ls.
No els guardeu al costat d’una font de calor, ja que es fondria l’oli de coco i es tornarien massa tous. Serien igual de deliciosos, però no semblarien mantecados.
També es poden guardar a la nevera, sempre en recipient de vidre amb tapa perquè no agafin el gust d’altres ingredients que hi hagi a la nevera.
Bon appétit!