Ravioli de carabassa

A l’estiu trobarem la carbassa de coll tort, la cul de morter, la delicata, l’espagueti o de cabell d’àngel, la vinatera, la violí, el carbassó… Són molt més fàcils de tallar que les carbasses d’hivern, més toves, de carn més sucosa i menys fibrosa, i menys dolces que les d’hivern.

El color taronja que tenen és degut a la provitamina A, carotenoides i retinols que conté, molt antioxidants, i que ajuden a nodrir la pell per protegir-la dels factors ambientals externs i de l’exposició extra al sol. Juntament amb el magnesi que té, tots aquests components milloren la salut cardiovascular i la digestió. A banda, el seu contingut en folats és molt beneficiós per al creixement i desenvolupament correcte del fetus.

Ravioli de carabassa

També conté vitamina C i manganès, que, juntament amb els nutrients ja esmentats, són molt cardiosaludables, normalitzen la pressió arterial i redueixen l’homocisteïna, que, quan la tenim alta, és un senyal de risc cardíac.

Són riques en carbohidrats complexos, inclosa la pectina, que mantenen la insulina estable i tenen propietats antiinflamatòries, antioxidants i digestives.

De les carbasses d’estiu ho podem aprofitar tot: la pell, la polpa, les llavors. Si ens agraden les cremes nutritives, només cal trossejar les carbasses i incloure-les senceres a la recepta.

Ravioli de carabassa

A la recepta d’avui, farem servir rodanxes fines de carbassa violí per fer raviolis. Farem servir només el coll, la part més sòlida que no conté llavors i que podrem tallar a làmines ben fines amb una mandolina o un ganivet i una mica de traça. La part de la carbassa que no farem servir, la podrem destinar a fer una crema ben senzilla, amb all i llevat nutricional, per exemple, que podem servir amb un rajolí d’oli d’oliva i unes llavors de cànem pelades, extra d’omega-3, per sobre.

Ravioli de carabassa

La recepta

Ingredients
Per a 4 persones

Per als raviolis

 • 1 carbassa violí
 • 1 C de tamari

Per al farciment

 • 5 tomàquets secs (10 meitats), rehidratats en aigua durant 4 hores
 • 1 C d’oli d’oliva verge de 1a premsada en fred
 • 2 dàtils Medjool, sense el pinyol

 Per al tòping

 • 1 C de pinyons
 • 1 C de baies de goji
 • 1 C de llevat nutricional
 • 1 C de romaní en pols, acabat de moldre
 • 1 c de canyella en pols, acabada de moldre
 • 1/2 c de sal de l’Himàlaia o marina
 • 1/2 c de pebre negre en pols, acabat de moldre

 Mètode de preparació

 1. Talleu el coll de la carbassa per la part on comença a eixamplar-se i descarteu l’inici del coll, el punt de connexió amb la planta.
 2. Amb un pelador de patates, peleu-la.
 3. Feu unes 48 rodanxes d’uns 2 mm de gruix amb l’ajut d’una mandolina o un ganivet.
 4. Col·loqueu totes les rodanxes en un bol, per capes, i ruixeu entre capes amb unes gotes de tamari.
 5. Tapeu el bol i deixeu-ho macerar a la nevera durant unes 4-8 hores.
 6. Prepareu el farciment de tomàquet uns minuts abans de treure les rodanxes de carbassa de la nevera.
 7. En una batedora, col·loqueu els ingredients per al farciment de tomàquet i bateu-los fins a obtenir una mescla gruixuda.
 8. Traieu el bol de la nevera i prepareu els raviolis: agafeu una rodanxa de carbassa, poseu-la a la superfície de treball, poseu-hi una mica de farciment de tomàquet —una culleradeta petita— i tapeu-ho amb una altra rodanxa de carbassa pressionant les vores per tancar bé.
 9. Aneu-los col·locant a les làmines de les safates de la deshidratadora fins que els tingueu tots a punt.
 10. Pinteu-los amb oli d’oliva i l’ajut d’un pinzell de cuina. Si no en teniu, escampeu l’oli d’oliva amb els dits vigilant de no pressionar massa.
 11. Semideshidrateu els raviolis durant unes 6 hores a 38 ºC.
 12. Un cop semideshidratats, serviu-los en plats i decoreu-los amb les espècies del tòping, les goji, els pinyons i un rajolí d’oli d’oliva.

Bon appétit!

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen