Sospir de tardor

L’arc de Sant Martí que trobem als aliments vegetals en aquesta temporada ens revela, sens dubte, la presència de totes aquestes substàncies beneficioses que, a part de reforçar el nostre organisme, són una peça clau per combatre els radicals lliures, responsables de l’acceleració dels processos d’envelliment.

El blau o morat de les figues; el vermell de les magranes; el verd del kiwi; el groc, el bordeus o el negre del raïm; el taronja intens del caqui i el taronja vibrant de les mandarines; el blanc de la polpa de la carn de les peres, codonys, pomes i xirimoies… No hi ha manera més senzilla ni més bella d’omplir el rebost i la nevera i de servir el plat que fer-ho d’acord amb els colors del menjar. Posa tots els colors a la teva dieta i no te’n faltarà cap, de nutrient.

Sospir de tardor

D’entre tot el ventall de fruites de tardor, la xirimoia és una de les meves preferides, per la textura de la polpa, l’aroma i la dolçor. Tot i que la manera més comuna de consumir-la és simplement tallar-la en dues meitats i anar menjant la polpa amb l’ajut d’una cullereta, amb aquest fruit podem fer uns dolços cremosos increïbles, que recorden molt les textures de la nata o la crema pastissera. Això sí, són dolços que podrem menjar sense gens ni mica de culpa i estant segurs que, a part de gaudir-ne, ens estem nodrint.

El xirimoier és un arbre originari dels altiplans del Perú i Equador que creix en llocs elevats i freds, on altres plantes tropicals no es poden conrear. A Europa, la xirimoia s’exporta d’Espanya o de països d’altres continents, però a l’Estat espanyol és on es consumeix més xirimoia de tot Europa, i es conrea a la costa subtropical andalusa.

La xirimoia és un fruit molt baix en greixos i el seu contingut en potassi contribueix a evitar la retenció de líquids, per això es recomana en dietes de reducció de pes. Tot i així, és molt rica en sucres naturals, és a dir, no n’hem d’abusar si és que volem aprimar-nos. Si, en canvi, el que necessitem és una aportació energètica extra, la xirimoia −i les altres fruites dolces− són un molt bon recurs energètic i un aliment molt digestiu. Prendre-la després de fer exercici és una idea excel·lent per refer forces. La millor manera de menjar totes les fruites, especialment les més dolces, és amb l’estómac buit i cap a mig matí o a mitja tarda. Són el millor snack. Si prenem fruita amb l’estómac ple, trigarà massa temps en arribar als intestins, on es digereix, i molt probablement fermentarà i ens provocarà gasos i inflor.

Sospir de tardor

El seu contingut en vitamines fa de la xirimoia una fruita molt antioxidant, una bona opció preventiva enfront dels diversos factors oxidants que trobem en el nostre dia a dia. Ens ajudarà a evitar l’envelliment prematur de la pell, la mucosa i de les cèl·lules de tot el cos. La vitamina A que conté reforçarà la nostra salut ocular i els teixits del cos. El seu contingut en vitamines del grup B contribueix al creixement i al desenvolupament mental. La seva aportació en vitamina C ens ajudarà a reforçar el sistema immunitari i la salut de la pell, cosa que en facilitarà la cicatrització. Aquest fruit també conté calci, magnesi i potassi, i ens ajudarà a tonificar el cor en els mesos de tardor i hivern. Se’n recomana el consum en casos d’insuficiència cardíaca.

La recepta que et proposo avui, a part de xirimoia, conté oli de coco, que no només li dóna una textura més cremosa i protegeix la polpa d’una oxidació més ràpida després de batre-la, sinó que també alenteix l’increment dels nivells de sucre en sang després de menjar-la. L’oli de coco ens aportarà també molts altres beneficis. Entre d’altres coses, és antibacterià, antifúngic, contribueix a l’acceleració del metabolisme i millora la digestió i absorció de nutrients.

Sospir de tardor

La recepta

Per a 2 persones

Ingredients

Mètode de preparació

  1. Tallar les xirimoies per la meitat i amb una cullereta buidar les dues meitats de polpa amb les llavors en un bol. En un altre bol, anar col·locant la polpa lliure de les llavors que hem anat traient amb l’ajut dels dits.
  2. Col·locar la polpa de la xirimoia en una batedora de got amb l’oli de coco desfet al bany maria o a la deshidratadora a una temperatura de 38 ºC.
  3. Batre la polpa de la xirimoia i l’oli de coco fins a obtenir una crema molt suau d’una textura similar a la crema pastissera.
  4. Decorar al gust copes o gots amb el xarop de flor de coco i, seguidament, servir la crema de xirimoia.
  5. Deixar reposar a temperatura ambient si la de la cuina és fresca, o a la nevera durant unes dues hores perquè la crema qualli.

Servir amb fulletes de plantes aromàtiques fresques al gust: menta, alfàbrega, orenga…

Bon appétit!

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen