Valentí Mongay va néixer a Sitges, on té el restaurant La Salseta i on cuina aliments de km0 mentre el seu germà Toni els serveix a taula amb excel·lència.

És el president d’SlowFood Catalunya i un activista de primera de la cuina saludable.

La recepta

Filets de molls amb dos fonolls i tàperes

Un dels objectius de la recepta és reivindicar els peixos que capturen els pescadors artesans, i un altre, recuperar dues herbes que creixen al nostre litoral.

salmonetes_destacada

Ingredients (per a quatre persones)

– 8 molls de roca de mida mitjana

– un manat de fonoll normal

– un manat de fonoll maríma

– vinagre de vi blanc

– dues cebes

– un got de malvasia seca

– curri tandori

– tàperes

– oli d’oliva verge extra

Elaboració

Prepareu el fonoll marí; trieu els brots tendres i submergiu-los en vinagre de vi blanc durant quinze dies.

Netegeu els molls i reserveu els fetges. Filetegeu-los. Prepareu la salsa de curri fent un sofregit amb la ceba picada. Afegiu els fetges i les espines. Tot seguit incorporeu el vi blanc i deixeu que s’evapori l’alcohol. Aboqueu l’aigua fins a cobrir totes les espines, el curri i la poma trossejada. Deixeu que bulli el conjunt i que redueixi una mica. Traieu les espines i tritureu la salsa.

Uns segons abans de menjar, feu els molls en una planxa, només per la part de la carn. Escorreu el fonoll marí. En un pot amb una mica d’oli d’oliva, escalfeu els dos fonolls i les tàperes. Al fons del plat, poseu la salsa, tot seguit els filets i a sobre els fonolls i les tàperes.

Notes

Podeu acompanyar aquest plat amb patates bullides amb pell i després tallades a rodelles i passades per la planxa per tal que s’enrosseixin.

Un dels objectius de la recepta és reivindicar els peixos que capturen els pescadors artesans, i un altre, recuperar dues herbes que creixen al nostre litoral.

Apunt nutricional

El fonoll és un aliment estrella de l’alimentació saludable, perquè és ric en àcid fòlic (o vitamina B9), i també conté vitamina B3 i provitamina A, que són totes dues antioxidants. I encara no acaba aquí totes les seves propietats. També aporta minerals, com el potassi, essencial per transmetre i generar l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. I, finalment, conté molta fibra i poques calories, i per això es fa servir per combatre.

PUBLICITAT

portada  —  amunt