Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Descobriu aquests canapès amb base de polenta i foie de mar que no deixaran a ningú indiferent.
La conserva de fetge de rap és una delicatessen ben preuada a França i al Japó. De textura i sabor suau, el seu oli de color coral·lí contrasta amb el verd viu del cibulet.
La base de polenta es conserva bé a la nevera i resulta convenient per a festes. Cal tapar-la hermèticament per evitar que es ressequi. Per reescalfar-la, deixeu-la fora de la nevera una estona, pinzelleu-la amb oli i enrossiu-la a la paella. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic.
La polenta és un cereal lleuger i d’efecte refrescant, que combina molt bé amb productes del mar com el peix, el marisc o les algues. La combinació de polenta amb fetge de rap i cibulet resulta nutritiva i reforçant.
El sabor àcid del vinagre d’ume i el picant del cibulet ajuden a digerir els greixos del fetge de rap.
El fetge de rap destaca per la seva riquesa en ferro, que s’absorbeix millor combinat amb l’àcid cítric de la umeboshi i la vitamina C del cibulet. A més, resulta un autèntic suplement de vitamines liposolubles A i D, i també una bona font de vitamina B12.
Tots els animals marins tenen àcids grassos essencials omega-3, tot i que no en la mateixa proporció. Es troba en gran quantitat en els peixos blaus (sardina, anxova o seitó, verat, arengada, etc.) i en menor quantitat en els peixos blancs (lluç, rap, bacallà, etc.). En els peixos blaus aquests lípids es concentren sobretot al muscle mentre que en els peixos blancs es concentren sobretot al fetge. En aquesta conserva de fetge de rap Porto-Muiños els omega-3 es mantenen estables perquè no han estat sotmesos a altes temperatures, sinó només a les baixes temperatures de l’esterilització.
El cibulet conté compostos de sofre que li donen una aroma característica, similar a la d’altres espècies de la seva família (ceba i all). És molt ric en vitamina C i també conté carotè, vitamines A i B, calci i ferro. Estimula la gana, afavoreix la digestió i té propietats antisèptiques.
La polenta és la sèmola del blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir perquè no conté gluten. És un cereal molt digestiu. Destaca per un contingut ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També és una bona font d’àcids grassos essencials i fibra.