Durant molts anys, fumar era sinònim de distinció i d’un posicionament social alt. No se sabia quins riscos implicava i, no només això, fins i tot es considerava que era bo per a la salut i per tractar certes afeccions.

Amb els anys, però, la comunitat mèdica i científica ha demostrat que el tabac té un gran impacte negatiu sobre la salut, i s’ha pogut relacionar amb malalties com el càncer, problemes respiratoris, úlceres gastroduodenals, malalties cardiovasculars o osteoporosi, entre moltes altres.

Tabac, lladre de minerals i vitamines

Tot i això, i malgrat les evidències, hi ha moltes persones que segueixen fumant habitualment. Segons les estadístiques més recents, el nombre de fumadors ha augmentat un 3,3% entre el 2017 i el 2019. Aquesta pràctica, més enllà dels problemes associats que tothom coneix, també manté una relació molt estreta amb l’estat nutricional.

6 nutrients que cal controlar si ets fumador

Ja d’entrada, les persones fumadores solen alimentar-se de manera menys saludable que les no fumadores, perquè, en general, solen preocupar-se menys per la salut. A més, fumar sovint va associat a moments socials durant els quals també es consumeix alcohol, ja sigui el vermut del migdia, la cervesa en sortir de la feina o unes copes havent sopat.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites