Quan les temperatures baixen i comença el canvi de temps, no només cal adequar l’armari amb roba d’abric, sinó també preparar el cos i el rebost.
Avui us oferim set consells per escalfar l’organisme que us ajudaran a sobreviure al fred:
-
Cuineu plats calents
Fins fa quatre dies, menjàvem moltes amanides, gaspatxos i cremes fredes, preparacions lleugeres i fresques per combatre la calor, però quan arriba el fred, tots aquests plats deixen una sensació fred al cos i hem d’optar per tot el contrari: sopes i cremes, estofats, saltats, vapor…: preparacions calentes i menjars de cullera que aportin calor a l’organisme.
Cuinar no vol dir bullir-ho tot més del compte! Recordeu que és important respectar els temps de cocció dels aliments per poder-ne conservar les propietats. Quan diem que cal prioritzar els aliments cuinats, ens referim senzillament que no siguin crus o freds de la nevera.
És cert que tothom és diferent i que, per tant, la individualització és clau! Si sou persones molt caloroses, fins i tot a l’hivern, podeu optar per preparacions més neutres o fredes; però si sempre teniu les mans i els peus freds, necessitareu aliments i preparacions que us ajudin a escalfar-vos.
Un truc: si us ve molt de gust prendre amanides, podeu combinar aliments crus i cuits; de manera que quedi una amanida tèbia. Podeu barrejar, per exemple, ruca i brots variats amb saltat de pastanaga, col llombarda i xiitake o amb bròquil escaldat quatre minuts o carbassa al forn.
-
Incorporeu aliments rics en hidrats de carboni d’absorció lenta
Les verdures i hortalisses de temporada (carbassa, pastanaga, xirivia o remolatxa), els tubercles (patata, moniato), els llegums i els cereals integrals aporten hidrats de carboni d’absorció lenta que permeten que l’organisme pugui generar energia i escalfor progressivament.
A més, son aliments que permeten fer moltíssimes receptes saludables i calentes, ideals en aquesta època de l’any. Vet aquí alguns exemples:
- Crema de carbassa i xirivia amb gingebre
- Estofat d’azukis amb verdures
- Sopa de mill i pastanaga
- Moniato al forn amb saltat de kale i xiitake
- Hamburgueses d’arròs integral i llenties
-
Fruita seca, l’snack ideal
Castanyes, ametlles, avellanes, nous… La fruita seca és ideal en aquesta època de l’any, perquè amb poca quantitat aporta més calories i, per tant, ajuda a produir més calor.
Però no us espanteu! Recordeu que més calories no necessàriament vol dir engreixar-se! Això depèn, en gran mesura, del tipus d’aliment i la seva qualitat i de com és la nostra alimentació al llarg del dia; i concretament la fruita seca és rica en greixos saludables, proteïna, minerals, vitamines i fibra que ens sacia, i no engreixa. De fet, els estudis científics més recents demostren que consumir entre 30-50 g de fruita seca no només no engreixa, sinó que pot contribuir al contrari.
-
Guardeu la fruita fora de la nevera
A l’estiu, guardem les fruites a la nevera perquè aguantin més temps, però ara a l’hivern, prendre les fruites fredes refreda el cos. Val més guardar-les en un bol a temperatura ambient.
A més, si sou fredolics també podeu optar per prendre la fruita calenta en forma de compota o saltar-la amb oli de coco i canyella per treure-li la fredor.
-
Passeu-vos a les infusions i begudes calentes
Quan fa fred, és probable que costi més beure aigua, però no hem d’oblidar que és molt important estar hidratat. Una bona estratègia és prendre infusions o brous que ens ajudin a mantenir la temperatura corporal i que ens mantinguin hidratats al llarg del dia.
Per a més comoditat, podeu endur-vos un termos a la feina per beure durant la jornada.
-
No us oblideu de les espècies!
Les espècies lleugerament picants són unes grans aliades quan canvia el temps, perquè ajuden a mobilitzar l’energia cap a les extremitats i, així, evitar la sensació de fred. Parlem del gingebre, el pebre negre, el curri, l’all, la canyella o el clau.
Les podeu incorporar a les infusions o les podeu afegir en pols als plats, com, per exemple, en un saltat de verdures, curris o salses.
-
Feu exercici físic de manera regular
L’esport és un dels millors energitzants! Ajuda a activar la musculatura i a generar calor. Busqueu una activitat física o esport que us agradi i exerciteu el cos de manera regular.
A més, també podeu començar a fer canvis en els hàbits diaris com, per exemple, evitar les escales mecàniques o els ascensors i pujar a peu.