Jo no recomano la llet com a aliment per als adults per obtenir més calci”, afirma la directora de l’Acadèmia Medicohomeopàtica de Barcelona. Per què? Perquè “la llet té vint-i-dues proteïnes al·lergèniques, una de les quals és la caseïna, que es fa servir com a cola industrial i que és la causant, en les persones, que el moc es faci espès”, continua explicant.

La doctora Bravo fa saber sempre als seus pacients que la llet de vaca té una hormona de creixement que va bé per als vedells, però que a les persones els ho fa créixer tot. “A les criatures, els avança la pubertat, per exemple, mentre que als malalts de càncer els pot fer créixer el tumor”.

A partir dels 12 anys, un 80% de la població del Mediterrani es torna intolerant a la lactosa, perquè perd l’enzim de la lactasa, i, per això, no digereix bé ni la llet ni els derivats làctics. Per contra, no els passa el mateix als habitants dels països nòrdics, que curiosament són els més conscients dels possibles malestars estomacals que pot causar la llet. Per això, a Finlàndia o a Suècia, és habitual trobar als menús dels restaurants notes sobre els plats que estan fets amb lactis i els que no.

“Sovint em trobo amb pacients que em diuen que, per anar de ventre, es prenen un cafè amb llet, perquè al cap de mitja hora els fa efecte”, diu la presidenta de l’Acadèmia Medicohomeopàtica. “Justament aquest és un senyal d’intolerància a la llet, que està homogeneïtzada, té els lípids trencats i provoca un trànsit intestinal ràpid, com un laxant”, especifica. “No és bo, perquè al bany no hi hem d’anar amb diarrea, que és el que provoca la llet als adults, sinó que les femtes han d’estar ben formades”.

Per tot plegat, la doctora Maria Teresa Bravo recomana que la llet sigui un aliment ocasional, que es prengui en forma de iogurt o de formatge de bona qualitat. A l’hora de buscar el calci, cal tenir en compte que hi ha molts altres aliments que en tenen, i que de vegades n’aporten més en 100 g que en un got de llet. “Aquests aliments alternatius, acompanyats d’una alimentació variada, fer esport de manera regular, i prendre el sol, que va bé perquè fixa el calci dins dels ossos, conformen la dieta ideal per obtenir el calci que desitgem”. És clar que el sol ideal, puntualitza la doctora, és el de les primeres hores del dia i el de les últimes de la tarda, i és recomanable tant per als petits com per als adults.

On és el calci?

Ni els lactis ni els formatges són l’única font de calci. Cent grams de sardines en tenen més que una tassa de llet. I cent grams d’ametlles o d’espinacs, també. Altres aliments rics en calci són les crucíferes (el bròquil, per exemple), les llavors de sèsam, les algues o els llegums.

El metge naturista Pedro Ródenas, director docent de medicina naturista i professor del Màster de medicina naturista i infermeria naturista, n’especifica alguns:

Aliments vegetals (menjats en proporcions de 100 g):

 • Algues 470-1.400
 • Sèsam 975
 • Sèsam en gra 280
 • Ametlles 254
 • Figues seques 170
 • Bledes 160
 • Cigrons 149
 • Pa integral 100

Aliments animals (proporció en 100 g):

 • Formatge gruyère 1.011
 • Sardines 240
 • Besuc 140
 • Rovell d’ou 225
 • Llet de vaca 125
 • Iogurt natural 122
 • Formatge fresc 61
 • Formatge sencer 55

 

Guanya un lot de productes ecològics Amandín

 

Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius, amb els que podràs completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Productes sense gluten, sense lactosa, sense proteïnes làctiques…I ara no espereu més a provar les nostres novetats: Beguda de Teff, Beguda de Baobab i Caldo oriental.

Cada 15 dies, a etselquemenges, regalem un lot de productes d’Amandín. Per a concursar només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: Utilitzes les begudes vegetals com a substitut de la llet en les teves receptes? Amb quines preparacions?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

El guanyador del sorteig el farem públic el pròxim dimarts 16 d’octubre.

 

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert