El tipus de terreny del delta del Llobregat, profund i fèrtil, el clima ben temperat gràcies a protecció de les muntanyes i l’acció marítima del Mediterrani fan d’aquesta carxofa un producte de gran qualitat, amb una dolçor i tendresa excepcionals. I és que els agricultors de la zona han sabut aprofitar la demanda de carxofa de qualitat, amb un terreny ideal per conrear-la i molt pròxim a Barcelona i la seva àrea metropolitana, com diu l’Agustí:

El Parc Agrari és una de les zones agrícoles més properes a Barcelona; som els principals productors de proximitat de carxofa de l’àrea metropolitana’”

L’Agustí Garcia, president de la Cooperativa del Prat, i el seu pare, que representen generacions d’agricultors d’aquesta terra, m’expliquen amb passió i a peu de camp les particularitats organolèptiques de la carxofa del Prat i com n’és el conreu i collita. Mostren el saber fer de l’experiència i un amor especial pel producte i l’agricultura tradicional. Mentre parlo amb l’Agustí, el personal cull les carxofes amb l’ajuda d’una mula que camina tranquil·la entre les llargues fileres de carxofes.

“Treballar amb la mula ens facilita molt la feina: ens evita aixecar pes durant tot el dia i, per tant, disminueixen molt els possibles accidents laborals. Un animal dona més feina que no pas una màquina; n’has de tenir cura, però compensa. Ens agrada fer-ho de forma tradicional”, diu.

A més, cultiven segons l‘agricultura de producció integrada, que fa ús de mètodes respectuosos amb la salut humana i la del medi ambient. M’apropo a les llargues fileres de carxoferes i veig marietes, cargols i herbes entre les files… Comprovo que els mètodes amb què treballen són respectuosos amb la biodiversitat que inunda i envolta aquests camps.

El pare de l’Agustí em comenta, però, que el seu fill es dels pocs joves que s’ha animat a continuar conreant aquestes terres. Al territori fa falta gent jove i amb ganes de continuar la tradició agrícola; reconeixen que és una feina dura i que demana moltes hores de feina, però que és agraïda i necessària per proveir la zona d’un producte de qualitat i proximitat.

I és que el territori del Prat de Llobregat representa un 10% de l’extensió del Parc Agrari del Baix Llobregat, amb unes 318 hectàrees de terreny agrícola, ocupades en un 90% pel cultiu de carxofa. La varietat que es planta a la zona és la carxofa blanca de Tudela, una varietat molt tendra i gustosa de la qual els sediments del delta del Llobregat, rics en potassi, magnifiquen les característiques. Aquesta tendresa particular permet aprofitar al màxim les fulles i descartar menys part del fruit. La temporada de collita, al contrari del que popularment es creu, és força llarga: la carxofera comença a donar els primers fruits quan comença a fer fred, al novembre, i acaba cap al maig, quan apareix la calor. Per tant, segons les temperatures, podrem tenir carxofes de temporada i de proximitat durant gairebé sis mesos!

L’Agustí ens explica que, per triar-les bé, han de ser de color verd sense gaires zones marrons (exceptuant el tronxo per on es talla, que s’oxida ràpidament) i ben fermes. Per assegurar-nos que siguin ben tendres i no ens surtin peludes ens hem de fixar que tinguin una mica d’obertura a la boca del fruit, un petit forat en direcció al cor; si les fulles s’ajunten i el tanquen, seran “morrudes” i possiblement tindran el cor “pelut”. Per conservar-les més temps, el millor és comprar-les ben fresques i posar-les a la nevera dins d’un recipient hermètic o en una bossa de plàstic per evitar que toquin l’aigua condensada de la nevera; en una nevera “no frost” es conservaran molt millor.

Com explicàvem en l’article de “La carxofa”, és una verdura molt interessant per les seves propietats diürètiques, depuratives del fetge, que millora el transit intestinal i problemes digestius gràcies a la seva fibra soluble. També és interessant per controlar el colesterol i perquè conté molts antioxidants, àcids beneficiosos, vitamines i minerals. Cal aprofitar el que queda de temporada aquesta primavera!

Amb tots aquests beneficis i particularitats segur que teniu ganes de degustar-les en primera persona. Si voleu descobrir les carxofes del Prat en el millor moment, us recomano que us desplaceu al Prat personalment perquè ara mateix hi fan les Festes de la Carxofa del Prat, l’oportunitat perfecta per celebrar que ja s’acaba la temporada d’aquest producte tan saludable!

Cap al Prat!

Cuina en directe especial Carxofa Prat a càrrec de cuiners professionals al Mercat Municipal, on podreu tastar els plats. Cliqueu a l’enllaç de dalt i podreu descarregar-vos les receptes!

Participeu al Concurs de Cuina amb la vostra millor recepta! L’única condició és ser aficionat (no professional de la cuina) i que un dels ingredients sigui la Carxofa Prat.

Uniu-vos a la festa familiar en què podreu degustar la Carxofa Prat a la brasa i gaudir d’activitats per als més petits, amb música en directe, ball, venda de producte fresc de proximitat, i moltes coses més!

Mostra de tapes, elaborades amb Carxofa Prat, creades per diferents restauradors de la ciutat. S’hi podran degustar les seves propostes gastronòmiques i gaudir d’actuacions musicals i infantils en directe.

I si no podeu anar a les Festes de la Carxofa Prat, us expliquem tot seguit els comerços habituals on es pot comprar!

On es pot comprar la Carxofa Prat

Al Prat:

Es troba en diferents comerços de la ciutat; aquí en teniu uns dels més representatius:

 • Mercat de Pagès: Plaça Pau Casals del Prat, cada dissabte de 8 a 14 h
 • Fruites i Verdures Eva Balagué: Mercat Municipal, parada 29 – Plaça de la Vila, 14
 • El pagès del Remolar: Av. Remolar, 95, 08820
 • El rebost del pagès: C/ Indústries, 94 (antiga masia de Ca l’Isidro del Fernando)
 • La Masia fruites i verdures: C/ Castella, 57
 • Fruites i verdures Valentina: Mercat Municipal, parada 24-26 – Plaça de la Vila, 14
 • Ca n’Aleix de la Madrona: Av. Apel·les Mestres 47, bx.

A Barcelona:

Es troba en diferents comerços de la ciutat; pregunteu a la vostra botiga de confiança si tenen Carxofa Prat! A continuació us adjuntem alguns dels comerços que ens consta que en tenen:

 • Fruiteria Sant Gervasi, c/ Sant Gervasi, 80
 • Fruites i Verdures Júlia, Mercat de Sants, 33-34
 • Fruites Melich, Mercat d’Horta, 52
 • Pere i Anna, Mercat de la Mercè, 201
 • Fruites Manolita, Mercat de la Concepció, 42
 • Ronda Fruit, Mercat de Fort Pienc
Dúnia Mulet
Estudiant en pràctiques de Grau Superior de Dietètica a l’IFPS Roger de Llúria