L’exposició durant l’embaràs i la infància a alguns components químics dels cosmètics i els plàstics –parabens, ftalats i PFA– perjudica la salut respiratòria infantil. L’ISGlobal ha codirigit aquest estudi fet a embarassades i nens i que acaba de publicar The Lancet Planetary Health. És la primera vegada que es mesura l’impacte perjudicial que té en la salut de les persones la suma de diferents tòxics exògens al cos. La totalitat de les exposicions, que popularment anomenem còctel, científicament es coneix amb el nom d’exposoma.

L’IS Global sol desenvolupar molts estudis sobre els efectes dels contaminants químics en els infants. Fins ara han fet molts estudis vinculats als efectes del trànsit rodat, com el darrer, en què relacionaven el fum dels cotxes amb l’excés de pes i l’obesitat infantil. Ara, per primera vegada, han estudiat quins efectes té en la salut respiratòria infantil el fet que una embarassada o un nen estigui exposat a més d’un tòxic. En concret, l’estudi ha analitzat 1.033 mares i els seus fills i filles, de sis països europeus –l’Estat espanyol, França, Grècia, Anglaterra, Lituània i  Noruega– i ha avaluat 85 exposicions durant l’embaràs i 125 en la infància, relacionades amb l’entorn exterior i interior, productes químics o l’estil de vida. Als infants de sis a dotze anys, els van fer una espirometria per mesurar la funció respiratòria i els resultats van mostrar que l’exposició prenatal a substàncies perfluoroalquíliques (PFA) –de dos tipus: PFOA i PNFA– s’associava amb una funció respiratòria menor en la infància.

Els PFA es fan servir com a protectors o repel·lents de taques i líquids, i tenen molts usos, inclosos els electrodomèstics (com ara les paelles de tefló) i els productes de consum. A partir de la dieta, entre d’altres, s’introdueixen en l’organisme i la mare els transmet al fetus a través de la placenta. Pel que fa a l’exposició durant la infància, l’estudi ha associat nou exposicions amb una funció respiratòria pitjor en infants.

El còctel de tòxics ja té un estudi rigorós que demostra l’efecte nociu de l’acumulació de contaminants químics

L’associació es va poder establir més clarament en cinc metabòlits de ftalats –DEHP i DINP, que es fan servir principalment com a plastificants i poden ser ingerits, inhalats o absorbits per la pell. També es va trobar relació amb un tipus de fenol, l’etilparabèn, compost que es fa servir com a conservant en cosmètics i que la UE no va prohibir quan el 2014 va anunciar la limitació de triclosan i altres químics en els cosmètics, però en va deixar molts fora, com aquest.

On trobem l’etilparabèn o E-214?

En algunes marques de:

 • Pasta de dents
 • Col·lutoris bucals
 • Xarops per a la tos
 • Algunes marques d’ibuprofèn
 • Refrescos
 • Menjar precuinat
 • Brioixeria
 • Conserves de peix
 • Quètxup i maioneses
 • Gaspatxo
 • Hummus
 • Olives
 • Etcètera

*Cal revisar sempre l’etiqueta i buscar l’E-214. Comprant productes ecològics certificats ens assegurem que aquest conservant i altres de semblants estan prohibits.

L’estudi també ha analitzat els efectes de l’exposició al coure, que, en general, s’ingereix principalment a través d’aigua potable i aliments.

S’ha demostrat que tots aquests components químics empitjoraven la funció respiratòria dels més petits, i que tot plegat empitjorava si vivien o anaven a l’escola en una zona amb molta concentració d’habitatges i de densitat de serveis.

“Aquestes troballes tenen implicacions importants per a la salut pública”, conclouen els responsables de l’estudi. “Mesures preventives destinades a reduir l’exposició als contaminants químics identificats, a través d’una regulació més estricta i de la informació al públic mitjançant l’etiquetatge en els productes de consum, podrien ajudar a prevenir el deteriorament de la funció pulmonar en la infància, que, al seu torn, pot tenir beneficis per a la salut a llarg termini”, afegeixen.

Des d’Etselquemenges volem ajudar a promoure l’estudi perquè assoleixi l’objectiu que compartim amb l’IS Global: explicar i demanar a la població que redueixi tant com pugui l’exposició a aquests productes químics i fer pressió per aconseguir que, a mitjà termini, aquests productes no puguin sortir al mercat.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll