Introducció a la medicina tradicional xinesa

La medicina tradicional xinesa es regeix segons la teoria dels cinc elements, una manera de classificar els fenòmens naturals i les seves interrelacions. Aquests cinc elements són aigua, fusta, foc, terra i metall; i els dos cicles de relació, el cicle de creació (Sheng) i el cicle de destrucció (Ko). Cal afegir que hi ha un caràcter dinàmic i de transformació entre els elements, per la qual cosa també s’anomena teoria de les cinc fases o dels cinc moviments.

dona-730

La medicina tradicional xinesa es basa en el concepte de Qi o energia vital equilibrada. El Qi recorre el cos de les persones a través dels meridians energètics i es pot veure afectat per les forces oposades del Yin i el Yang. Segons aquesta medicina, la malaltia apareix quan s’altera el flux d’energia vital i es desequilibren el Yin i el Yang. A més, també és important destacar el Jing (l’essència del ronyó), la substància fonamental més important d’on provenen els éssers vius. Aquesta substància s’emmagatzema als ronyons i pot ser congènita o adquirida. L’essència congènita és per a tota la vida. Quan es perd apareixen símptomes físics de l’envelliment i de la menopausa; circumstàncies com l’excés de treball, d’activitat física i sexual, l’estrès, dormir massa o menjar de manera exagerada acceleren aquesta pèrdua de Jing. Així, els ronyons, que pertanyen a l’element aigua, contenen l’energia vital que nodreix les arrels Yin i Yang de l’organisme; i segons la medicina tradicional xinesa, s’encarreguen, entre d’altres, del següent:

  • la força física i sexual
  • la distribució dels líquids
  • l’estructura òssia, la medul·la i el mar de la medul·la (el cervell)
  • l’aparell reproductor
  • les glàndules de secrecions internes (suprarenals, gònades, tiroide, paratiroides)
  • els cabells, les orelles

Aquests conceptes previs ens ajuden a entendre millor què passa en el procés de la menopausa i a comprendre els símptomes principals que la dona sovint té durant aquesta etapa de la vida.

Què passa en la menopausa segons la medicina tradicional xinesa

En medicina tradicional xinesa la vida de la dona es compta en cicles de set anys. La primera menstruació apareix cap als catorze (7×2) i l’última, amb 49 (7×7), quan els ovaris deixen de funcionar.

La menopausa s’associa amb la disminució progressiva i natural de l’essència del ronyó (del Jing). Tant en homes com en dones, a mesura que envellim, la debilitat del ronyó es manifesta en els sentits i teixits relacionats: els cabells es tornen blancs, hi ha pèrdua de la capacitat auditiva, etc.

En la menopausa, sobretot hi ha un dèficit de Yin de l’element aigua. Això té símptomes associats com fogots, canvis d’humor o sequedat vaginal, que poden ser conseqüència d’un estat de desequilibri en relació amb els altres quatre elements citats.

En la menopausa, sobretot hi ha un dèficit de Yin de l’element aigua

Els trastorns de la menopausa no són només un desequilibri hormonal, sinó que estan relacionats amb la disminució del Qi i la debilitat de la sang. Són més greus en dones amb un desenvolupament de la pubertat més tardà i escàs, que indica insuficiència dels ronyons. En aquest cas, el Qi renal heretat és escàs i la menopausa pot arribar abans, ja que el magatzem de Jing és més baix.

Com ja hem dit, la majoria dels trastorns de la menopausa s’expliquen per la disminució de l’energia de l’element aigua. Si no hi ha prou aigua, el foc es descontrola (l’aigua no pot apagar el foc, segons el cicle Sheng). Llavors apareixen taquicàrdies, irritabilitat, suors, fogots i marejos. També l’excés de foc pot produir sequedat i calor, que es manifesta a les mucoses, riques en aigua per naturalesa, especialment vagina i ulls. Un excés de foc associat al fetge pot produir també explosions d’ira i trastorns emocionals. La debilitat generalitzada del Yin i del Yang renals es manifesta en dolors lumbars, brots aleatoris de fred i de calor, marejos i sorolls a les orelles. A més, la debilitat o insuficiència de la sang (substància Yin), fa que el Yang es descontroli i provoqui més calor interna i sequedat.

Segons si hi ha més insuficiència de Yin o de Yang, apareixeran símptomes de tipus calor o de tipus fred, respectivament. Per això cal valorar quins predominen en cada dona, ja que amb unes pautes alimentàries adequades poden millorar la seva qualitat de vida. A més, sovint, durant, i sobretot després de la menopausa, el pes sol variar, entre altres coses perquè part del teixit muscular (metabòlicament més actiu), es converteix en teixit adipós (metabòlicament menys actiu); per això s’aconsella ajustar les pautes alimentàries, que hauran de ser més baixes en calories, però nutritives de l’element aigua.

Sopa de miso amb alga wakame

Sopa de miso amb alga wakame

Pautes dietètiques generals

  • Com a aliments antienvelliment, hi ha els que enforteixen l’element aigua (els ronyons), com per exemple cereals en gra, llegums (azuki i soja negra), aliments foscos, sopes de cereals amb llegums, arrels, brous d’ossos i espines, rovell d’ou, col verda, sèsam negre, nous, castanyes, etc.
  • Cal evitar les solanàcies (tomàquet i derivats, albergínia, patata i pebrots): desmineralitzen els ossos i són proinflamatòries.
  • És molt important prendre cada dia llavors de sèsam torrat lleugerament i triturat (per absorbir tot el calci que conté), de gira-sol (molt riques en aminoàcids) i de carbassa (amb zinc, molt interessant per a la formació de teixit).
  • Per tal de garantir una bona absorció del calci i de la resta de nutrients, cal prendre aliments fermentats com miso, tempeh, tamari (derivats de la soja) o xucrut, que ajuden a mantenir la flora intestinal en bon estat; a més, els que tenen un gust àcid (el xucrut genera àcid làctic) ajuden a digerir i a absorbir millor els nutrients. A més, els derivats de la soja contenen fitoestrògens, interessants en la primera fase de la menopausa.
  • Cal afegir aliments rics en minerals, com les algues (en brous, estofats, amanides…).
  • Resulta interessant incloure a la dieta germinats, molt rics en vitamines i minerals, sobretot d’alfals (ric en ferro).
  • Cal evitar al màxim:
    1. La xocolata (sobretot si no arriba a un 70%).
    2. El cafè i el te (excepte el de tres anys, que és molt remineralitzant, com l’ortiga blanca), ja que són excitants.
    3. Les begudes amb gas o amb sucre, que desmineralitzen els ossos.
    4. La carn (màxim un o dos cops per setmana, i sempre ecològica).
    5. L’alcohol.
    6. El sucre i tots els productes de brioixeria i amb farines refinades.
    7. La sal que no sigui marina.

Pautes dietètiques específiques per a dones amb dèficit de Yin (símptomes de calor)

Cal una alimentació reguladora, nutritiva i lleugerament yin, refrescant i molt hidratant, destinada a nodrir el Yin de ronyó; i evitar diürètics i estimulants. És aconsellable també fer exercicis de respiració i relaxació. Alguns aliments recomanats són azukis, tofu (de naturalesa fresca), miso, tamari, peres (lubricants), pomes, enciams, sèsam negre, soja negra, aliments del mar (algues i peixos amb espines), carbassa i pipes de carbassa. Les coccions han de ser curtes, amb l’objectiu de refrescar.

Pautes dietètiques específiques per a dones amb dèficit de Yang (símptomes de fred)

Cal fer una alimentació nutritiva, lleugerament yang i calenta, destinada a enfortir els ronyons, a nodrir-los i escalfar-los, i mantenir una vida activa. Es poden posar compreses de gingebre a la zona dels ronyons per escalfar-los. Alguns aliments recomanats són azukis, llenties, sèsam, algues, miso, castanyes, porros, fajol, nous, espècies com la canyella, pell de mandarina seca i gingebre. Cal controlar la sal per prevenir la retenció de líquids i fer coccions llargues, per escalfar els aliments, que després ens escalfaran l’element aigua.

Consells saludables per millorar la salut en aquesta etapa de la dona.

  • Prendre el sol cada dia uns vint minuts per sintetitzar vitamina D.
  • Optar per aliments integrals, complets, frescos i naturals, ecològics, locals i estacionals.
  • Escollir verdures de fulla verda (excepte espinacs), cols i família de les cols, arrels (pastanagues, xirivies, naps, raves…), i verdures com ara cebes i alls, api…
  • Brous casolans amb algues i ossos o espines cuinats amb una mica de vinagre de poma no pasteuritzat per afavorir el pas dels minerals al brou.
  • Introduir llegums a la dieta, que reforcen els ronyons, regulen el sucre en sang, nodreixen i són una bona font de fibra i altres nutrients.
  • Prendre soja ecològica fermentada (tempeh, miso, tamari, natto) per cuidar el sistema digestiu i pel seu contingut en fitoestrògens.
  • Consumir cereals sencers integrals i ecològics (en remull i escumats si és necessari).
  • Prendre olis i greixos saludables per retenir la vitamina D: d’oliva, de sèsam, de lli, llavors i fruita seca, peix salvatge…
  • Fer servir sal marina sense additius.
  • Practicar exercici de puntetes i talons si hi ha osteoporosi.

Altres hàbits i recomanacions

  • Mantenir l’exercici físic, mental i sexual.
  • Per als fogots: fer banys de peus calents.
  • Per prevenir l’osteoporosi: fer exercicis de força, prendre verdures de fulla verda, algues, sèsam i cua de cavall en pols.

menu_cat

Martina Ferrer

Nutricionista integrativa especialista en psiconeuroinmunologia

    @martina_ferrer_
Martina Ferrer

Demana cita amb la Martina Ferrer a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic