Ho diu la Irina Matveikova, la medicina tradicional xinesa i molts altres: l’intestí és el nostre segon cervell. Hi ha converses a la feina, amb amics o la família que acaben convertint-se en una competició de patologies estomacals. Alguns tenen restrenyiment, altres diarrees, flatulències, refluxos, gastritis i, un parell o tres, de totes. I d’acidesa, evidentment! I molts van amb l’omeprazole a la butxaca.

I si en comptes de tant d’omeprazole, intentem trobar la causa de tanta indigestió i ho fem més suportable amb opcions naturals com la fruita?

LA papaia: el millor protector d'estómac natural

La papaia, el protector gàstric més natural

Vaig sentir per primera vegada que la papaia era molt terapèutica en les conferències de Xevi Verdaguer que organitzem regularment sobre la salut hormonal femenina, i en les quals explica que aquesta fruita està especialment indicada quan hi ha un excés d’estrògens dolents que provoquen migranyes, contractures, síndrome premenstrual, etc.

“La papaia ajuda a eliminar els estrògens del fetge i així evita que s’acumulin a l’organisme. A més, és un gran antioxidant que ajuda a eliminar i neutralitzar tòxics químics i residus del metabolisme hormonal”, insisteix Verdaguer.

Per això, també és omnipresent en les dietes per desintoxicar l’organisme com la que hem fet amb la nutricionista Carla Zaplana fa poc. I a més és bona! En Santi és client de la Farmàcia Internacional i sempre compra el puré Caricol, perquè “no hi ha manera que els meus fills mengin fruita i, en canvi, els tubets de papaia els encanten”. Lògic, ja que són dolços i tenen la textura de les farinetes, fet que els converteix en una “llaminadura sana”.

Què té la papaia?

El premi Nobel de medicina de 2008 Luc Montagnier és un dels principals investigadors de la papaia i va ser qui va investigar i va insistir en aquest còctel de salut. De fet, els pobles natius de l’Amèrica Llatina la coneixen com “la fruita de la bona salut” i és que, a banda dels antioxidants, conté fibra natural, betacarotè, àcid fòlic i moltes vitamines, entre altres nutrients.

Els beneficis de la papaia són múltiples

  • És bona per a la salut de la pell.
  • Redueix el colesterol.
  • Ajuda a protegir el sistema digestiu i, de rebot, l’immunitari.

Segons la farmacèutica i experta en fitoteràpia i nutrició, María José Alonso, “la papaia pot regular la funció intestinal perquè la fibra soluble que conté la capacita per formar col·loides gelatinosos en contacte amb l’aigua que hi ha a l’intestí. Aquests col·loides augmenten la massa dels excrements i així ajuden a evacuar en cas de restrenyiment, i “lliguen” els excrements en cas de diarrea, de manera que deixen de ser líquides i irritants”.

També hi ha estudis científics que avalen que millora els casos de síndrome d’intestí irritable, patologia que té, segons els experts, una cinquena part de la població. En un, dirigit pel doctor H. Vogelsang, director del departament de gastroenterologia a l’Hospital Universitari de Viena, es van administrar dues monodosis diàries de producte a pacients amb síndrome d’intestí irritable durant dos mesos.

El 55,7% dels participants va mostrar una millora de tots els símptomes abdominals, amb reducció del dolor abdominal (41%); reducció del dolor (22,29%) i de cremor d’estómac (23,8%). Quant als símptomes digestius més freqüents, els resultats obtinguts van ser d’una reducció del 34,3% en la flatulència, una millora del 40% en la consistència dels excrements i una reducció del 36,2% de la freqüència dels excrements  (36,2%).

La germana d’una altra farmacèutica, Mercè Camps, té càncer de mama i fa uns mesos que fa quimioteràpia. “Li van recomanar que prengués el puré de papaia després de menjar, abans i després de la químio i li ha anat molt bé, ja que ha deixat de tenir restrenyiment i malestar digestiu”, una conseqüència habitual en cas de quimioteràpia. “Fa un mes que ha acabat les sessions, però vol mantenir l’hàbit de prendre papaia cada dia”.

Compte amb l’omeprazole

La prestigiosa publicació mèdica Journal of the American Medical Association (JAMA) publicava el mes passat que l’omeprazole, el segon medicament més pres del món després del paracetamol, pot generar demència, altres danys neurològics i també anèmia.

Una dada important, però gens sorprenent per a la comunitat mèdica, com explica la farmacèutica María José Alonso, “ja que la fitxa tècnica del producte que reben tots els metges i farmacèutics indica que aquest medicament pot disminuir l’absorció de vitamina B12”, que és el que els investigadors de l’estudi han evidenciat amb pacients i cosa que comportaria problemes en el desenvolupament del sistema nerviós i, com a conseqüència, demència, anèmia o altres danys neurològics.

Qualsevol papaia va bé?

La papaia és un fruit amb molta fibra soluble i un gran enzim digestiu.  Però com passa tantes vegades, una persona amb problemes digestius “hauria de prendre cada dia quantitats exagerades de papaia, i això no és viable ni pràctic. Per aquest motiu, insisteix Alonso, és millor trobar un concentrat com el puré. El puré 100% orgànic, comercialitzat amb el nom de Caricol per l’empresa Cien por Cien Natural, és un concentrat a partir de papaia orgànica que ha madurat a l’arbre abans de ser collida.

Aquest puré segueix la recepta els monjos del monestir budista del Lotus a Hawaii, està patentat i estudis científics demostren que augmenta l’activitat enzimàtica de la papaia fresca. De totes maneres, avui es produeix en una plantació ecològica de Sri Lanka, ja que l’austríac Franz Brenner, que va descobrir el puré mentre feia una estada al monestir budista va creure que Hawaii quedava massa lluny per anar i venir amb la papaia al sarró.

Una part dels ingressos de cada envàs és donada al monestir que va descobrir i va desenvolupar aquesta manera especial de preparar la papaia. Els monestirs han estat sempre, a tot el món, el lloc dels grans descobriments culinaris i de les proves més reeixides en remeis naturals i licors.

Una de les gràcies és que aquí el pas del temps és relatiu i sembla que hi ha hores disponibles per a tot; i tot, al moment oportú, madura, fermenta o germina. Els monjos renten la papaia i la tallen per la meitat, li treuen les llavors i la carn madura i es cou lentament durant diverses hores. Després, es redueix a puré. L’enzim papaïna arriba a la seva activitat més alta a 85 graus i s’allibera en aquest procés de cocció.

El puré final té 3,75 vegades més d’activitat enzimàtica de la papaïna que la polpa de fruita natural en brut, crua, unes propietats que s’aconsegueixen amb la recepta dels monjos i que no podrem assolir, malauradament, si intentem fer puré de papaia a casa. Si la prenem fresca, a través de la qual també n’aprofitarem certes propietats, hem d’estar segurs que és ecològica, ja que la majoria de les exportacions són de papaia transgènica.

De fet, no descobrim res. A les zones originàries, la papaia s’ha fet servir sempre a la cuina també per les propietats medicinals que té.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll