Més enllà de la por

L’accident a la central nuclear de Fukushima, el març del 2011, va provocar un dels episodis de contaminació radioactiva més greus de la història. Alguns dels elements radioactius que van sortir de la central s’acumulen i es continuaran acumulant al terra, aigua, plantes i animals durant milers d’anys.

La por i la falta de confiança que el Japó pugui controlar la contaminació radioactiva en els aliments i derivats que exporta, ha fet que consumidors locals i de tot el món hagin reduït considerablement el consum dels seus productes.

Un exemple és Cristina Arroyo, naturòpata i consumidora habitual d’algues i tes importats del Japó, que comenta que, des del desastre de Fukushima, ha deixat de consumir tot tipus d’aliments que provinguin del Japó, per la possible radioactivitat que puguin contenir.

Podem confiar en els productes japonesos que ens arriben a Espanya i a Catalunya?

 

Agricultor d'algues al Japó

Agricultor d’algues al Japó

L’organisme japonès encarregat de controlar la seguretat dels aliments i pinsos que surten de la regió afectada per l’accident de Fukushima és l’Oficina Regional de Kinki de l’Administració d’Agricultura (Kinki Regional Agricultural Administration Office). Aquesta entitat s’encarrega de comprovar que tots els productes que surten del país disposen de l’autorització corresponent que certifica els tipus de productes, l’origen, el lloc de partida, la destinació i el dia de l’autorització. També cal incloure si els productes s’han conreat o produït abans de l’11 de març de 2011 –data del sinistre–, o si són originaris de les zones més pròximes a la central nuclear.

La part més important de la comprovació, però, és l’informe que cada productor ha d’incloure amb el resultat de les anàlisis de radioactivitat, que han d’estar certificades per un laboratori autoritzat pel Govern japonès, i han d’indicar que no se supera el límit permès.

Els productes que no s’ajusten a les condicions d’aquesta reglamentació no es poden comercialitzar i són destruïts o retornats a l’origen.

Els habitants de la Unió Europea (i els de Espanya) podem estar especialment segurs dels productes que ens arriben perquè, en aquest cas, hi ha dues barreres de control: la que marquen les autoritats del Japó i les pròpies de la Unió Europea que també controla pel seu compte la seguretat dels productes procedents d’aquest país.

“Tots els productes alimentaris japonesos que hi ha al mercat són segurs”, assegurava Fumiaki Takahashi, l’ambaixador del Japó a Espanya en la compareixença que va fer a Madrid el 16 de juny de 2011, a l’introduïr-se les primeres restriccions.

 

Sense negar la gravetat del sinistre de Fukushima i la contaminació radioactiva posterior, la por i la desinformació estan provocant perjudicis injustificats per als productors d’aliments del Japó, que s’esforcen per demostrar que podem consumir amb normalitat els seus productes amb les garanties suficients. Les mesures de control i les anàlisis que es fan al Japó i als països importadors indiquen que tots els aliments que avui en dia s’exporten des d’aquest país asiàtic són segurs.

Bol de miso amb tofu i algues japoneses

Bol de miso amb tofu i algues japoneses

La coneguda marca de productes ecològics Mimasa és un exemple d’aquest control de qualitat. Mimasa comercialitza productes Muso conreats arreu del Japó. Tot i que els camps de Muso més pròxims a Fukushima són a 160 km de la central, es fa un control rigorós de cada un dels lots de productes que fabriquen.

Muso és una empresa que vol demostrar rigor establint els seus límits de radioactivitat en 5 Bq/kg per a tots els seus productes amb uns estàndards mitjans de nivells sense detecció (és a dir, de 0), mentre que la normativa japonesa estableix, des de 2012, uns límits entre 10 i 100Bq/kg, depenent del producte.

“Durant el mes d’agost, per exemple, es van fer 500 tests externs de radioactivitat en productes Muso i no es va detectar cap nivell de radioactivitat en cap, inclosos els conreats al mar” tal com explica Carina Gironella, directora executiva de Mimasa.

En aquest enllaç podreu veure un exemple dels anàlisi amb detecció 0 de radioactivitat als seus productes.

 

Un altre aspecte a tenir en compte: la qualitat

A banda de la seguretat que ens poden donar els controls sanitaris, encara hi ha un altre factor que hauríem de considerar a l’hora de seguir consumint productes procedents del Japó com les algues: la qualitat.

Laura Muñoz, naturòpata i xef, amant dels productes ecològics del Japó, ho explica amb aquestes paraules: “Les algues produïdes al Japó tenen una qualitat única; l’espècie i el tractament especial i artesà que se’ls dóna els aporten un gust i un color molt diferents del que tenen les que es poden produir en altres parts del món”.

 

Sortegem un lot de productes Mimasa entre els lectors:

lot MimasaPer participar en el concurs d’un lot de productes de complementació de Mimasa, heu de respondre aquesta pregunta i prémer “M’agrada” a la pàgina Facebook de Mimasa:

Feu pa a casa vostra? Com el feu? Podeu enviar les respostes a les noves preguntes a: tgilbert@etselquemenges.cat, indicant-hi “concurs Mimasa” i “resposta del pa”. I si és possible, afegiu-ne una fotografia.

El lot consta de cuscús ecològic, macarrons integrals ecològics, Tamari-Shoyu Eco 125ml, tofu 3 Delicias Eco, sirop d’arròs, te bancha, alga kombu bretona ecològica, alga nori origen xinesa, salsa de piquillo ecològica, sèsam en gra.

La guanyadora del concurs anterior del lot de productes Mimasa és la Núria Prat Orriols, que va escriure: “Cuinem amb ous, sí. Justament l’alrte dia en vam comprar de guatlla, i vam aprofitar per  fer uns xampinyons farcits amb el peu del mateix xampinyó, all ratllat, formatge cremós d’untar i salsa de soja de xampinyó. Ho vam passar per la paella (poc oli perque el xampinyó treu molta aigua), i el vam omplir amb la barreja anterior. Ho vam posar al forn a gratinar i a última hora, hi vam afegir un ou de guatlla al damunt! Van quedar per llepar-se’n els dits”.

 

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic