1. Perquè deixen de banda els greixos i aposten per productes 0%, light, zero…

Els greixos són calòrics, és cert, però sobretot són necessaris. Els greixos aporten uns quants beneficis a l’hora de plantejar una alimentació per perdre pes. A tall d’exemple: atipen durant més estona que altres macronutrients com els hidrats de carboni; regulen les hormones, protagonistes absolutes del procés de pèrdua de pes; activen el metabolisme, que també és un aspecte clau si ens volem aprimar.

Un dels grans errors és apartar els greixos i acusar-los injustament d’afavorir l’augment de pes

Un dels grans errors del passat ha estat apartar-los i acusar-los injustament d’afavorir l’augment de pes. Després es va saber que, darrere d’aquest error, havia l’interès d’amagar el culpable de debò: el sucre. Els greixos poden engreixar, però, si es trien bé, ajuden a aprimar-se. És molt millor triar un aliment ric en greix saludable que un de desnatat o 0%.

Per altra banda, els productes light i zero contenen substàncies edulcorants acalòriques que són perjudicials en termes de composició corporal. El motiu principal és que alteren la microbiota intestinal i que generen una disbiosi en favor d’un tipus de bacteris que propicien una resistència a la insulina progressiva.

  1. Perquè es basen en càlculs impossibles de sostenir en el temps

Comptar calories i pesar aliments són recomanacions d’un tipus de dietètica clàssica o convencional que no només deixa de banda aspectes més importants, qualitatius, sinó que no té en compte la realitat, que és que no es pot viure pesant i calculant menjar.

Creieu que cent calories d’olives es comporten igual que la mateixa quantitat de calories de croissant? Us asseguro que no, que qui mira calories sense tenir en compte l’aliment cau en un reduccionisme dietètic poc interessant. I, d’altra banda, quant de temps es pot aguantar pesant aliments i comptant calories cada vegada que es vol o es necessita menjar? És inviable.

El balanç calòric és un aspecte important en l’alimentació, però no es pot basar la pèrdua de pes en això i prou, hi ha altres factors, tan importants o més i, sobretot, més assequibles per no tornar-se a engreixar. A diferència del que proposen les dietes miracle, perdre pes de forma duradora és un procés que demana temps.

  1. Perquè estan plantejades des de l’esforç

“Estic a dieta” és com una mena de càstig temporal en què suprimim tot el que ens agrada i pel qual gairebé és millor marxar del planeta perquè el món no està fet per a nosaltres. La dieta, a més, suposa passar gana i, amb això, trobar-se dèbil, o fins i tot posar-se malalt més fàcilment.

Aquí hi ha dos errors en un. D’una banda, igual que abans, és impossible sostenir un esforç així per sempre: deixar de banda el plaer de menjar, en la nostra societat, demana una força de voluntat d’acer. I, honestament, no cal: es pot perdre pes gaudint, deixant de banda productes concrets i complint algunes pautes que de cap manera ens obliguen a apartar-nos de la vida en societat.

D’altra banda, quan restringim les calories durant un període llarg de temps, per exemple, un parell de mesos, l’organisme interpreta que hi ha escassetat de menjar i entra en “mode estalvi”. Això té a veure amb la memòria que té el cos d’èpoques prehistòriques, en què no sempre teníem per menjar. El mode estalvi significa que gastarem menys energia i que acumularem més. No us ha passat que, menjant molt poc, no perdeu ni un gram? Per no parlar de l’efecte rebot, que és el que ens espera al final d’una dieta basada en restriccions.

  1. Perquè es basen en “planxa i verdura”

Que avorrit pot ser perdre pes! Segurament aconseguireu l’objectiu basant els àpats en carn a la planxa i una mica de verdura al vapor. Però, un cop més, només si sou disciplinats com un soldat. I, si teniu família, sempre haureu de preparar-vos un plat diferent.

L’adherència és un aspecte subestimat, però summament clau per sostenir un canvi en l’alimentació. Si no ens entusiasma el que mengem, difícilment puguem aguantar gaire temps. Ho passarem molt i molt malament.

Hi ha molts plats apetitosos, amb ingredients deliciosos i mil combinacions, que poden fer del procés de pèrdua de pes un camí plaent. Fins i tot és probable que us acabi agradant la cuina.

  1. Perquè no ens assegurem un entorn favorable

Aquest és un altre dels aspectes que oblidem quan comencem a cuidar-nos. Si tenim gaire a mà productes empaquetats, la temptació no pararà en tot el dia, i tard o d’hora boicotejarà el procés d’aprimament.

Trobar-nos més vitals, dormir millor, tenir la pell més lluminosa o anar més bé de ventre ens indica que anem pel bon camí

El primer pas abans de començar amb una pauta de pèrdua de pes és “netejar” rebost i nevera traient tot el que podríem acabar “atacant” en un moment de debilitat.

Dins de l’entorn, a més del menjar, hi ha les persones. No dubteu a explicar a amics i familiars que esteu iniciant aquest canvi d’alimentació i quin objectiu teniu, ja que necessitareu el seu suport per poder aconseguir-ho. Si us aprecien, evitaran temptar-vos amb menjars poc saludables.

Aquests són, per a mi, només alguns dels errors més comuns que ens impedeixen arribar a bon port quan volem perdre pes. És un tema complex, en el qual, a més de frustrar-nos, podem perdre salut, si no ho abordem de manera seriosa. Anys de consells dietètics erronis i amb interessos econòmics al darrere han fet de les seves i ens han fet perdre el nord.

Treure’s quilos de sobre sense trobar-se millor no és una opció. I, de fet, és el primer senyal de fracàs. No negaré que, al principi, quan comencem a fer canvis en l’alimentació podem experimentar algunes incomoditats, que hauríem de superar ràpidament. Però el que segur que indica que anem pel bon camí i que no tindrem efectes rebot és que, a més de perdre pes, ens trobem més vitals, dormim millor, tenim la pell més lluminosa, anem més bé de ventre.

“Perd pes i guanya salut”

Perd pes i guanya salut és el nom del curs que condueixo i que ara començarà la tercera edició. Si us hi apunteu, us explicaré durant quinze dies quines són les claus per perdre pes i trobar-se més vital que mai. Us donaré un menú perquè sapigueu què menjar en cada un dels àpats d’aquestes dues setmanes, amb opcions per als que facin una alimentació vegetariana; donaré receptes per gaudir fent-ho (adherència!); us explicaré el perquè de tot el que proposo, perquè pugueu continuar amb el canvi d’alimentació més enllà dels quinze dies de curs i perquè, quan entenem el que fem, és més fàcil sostenir-ho; us acompanyaré en tot el procés resolent dubtes a través d’un fòrum.

És un curs molt complet i amb el qual, a més de veure resultats, aprendreu a menjar. En les primeres edicions s’hi han apuntat més de 2.500 persones, amb resultats molt positius. Per això el repetim. Us convido a apuntar-vos-hi, tant si ja ho heu fet com si no, perquè és una oportunitat d’or perquè, per fi, pugueu fer aquest canvi d’alimentació que necessiteu per perdre els quilos de més i trobar-vos bé, feliços. Comencem el dilluns 14 de gener i les inscripcions es tanquen el diumenge 13. No espereu a última hora, apunteu-vos-hi ja mateix! Us hi espero!

Curs online Perd pes i guanya salut

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic