A més, la textura és extraordinàriament melosa: la sensació de pastís amorosit que es fon a la boca i satisfà el nostre desig de dolç és semblant a la d’un pastís cuinat al punt però sense la necessitat de passar pel forn. I es manté així de tendre durant dies!
Per què un pastís cru?
Per alimentar-nos més i millor, especialment si el prenem en comptes de qualsevol tipus de brioixeria o pastisseria convencional, que abusa de sucre blanc, farines refinades, coccions llargues al forn i greixos trans que ens fan emmalaltir.
La cuina crua defensa que alimentar-se d’aliments que no han estat sotmesos a temperatures superiors als 42ºC permet que mantinguin tots els nutrients intactes, especialment vitamines i enzims, que ens ajuden a assimilar-los millor.
L’alimentació crua pot ajudar a lluitar contra malalties autoimmunes i el càncer
Hi ha diferents tendències terapèutiques que defensen les elevades propietats antiinflamatòries i depuratives de l’alimentació crua. Un dels referents d’aquest camp és el clàssic de l’alimentació, el doctor Seignalet (1), que argumenta que l’alimentació crua pot resoldre moltes malalties: reuma, diabetis, asma i fins i tot les neuropsiquiàtriques.
D’acord amb el nutricionista Marc Vergés, “hi ha molts autors i professionals de la nutrició que recomanen ingerir un 70% o més d’aliments crus dins de la dieta i es basen en la teoria de la leucocitosi postprandial” (2). Aquesta teoria considera que els aliments cuits generen una reacció de les defenses intestinals que pot empitjorar la salut sobretot si hi ha malalties autoimmunitàries o inflamatòries, com ara la colitis, la malaltia de Crohn, els èczemes, la psoriasi, les al·lèrgies alimentàries i pneumològiques, les intoleràncies a determinats aliments, entre d’altres.
Segons l’experta en alimentació crua Beverley Pugh, l’alimentació crua millora el sistema immunitari, desintoxica l’organisme, depura la sang –ja que fa que “excretem toxines, prevé l’aparició de determinats tipus de càncer–, revitalitza el cos, aporta energia i tonifica i fa que ens aprimem o ens mantinguem en el pes ideal”. (3)
Fins i tot, dins de la medicina occidental hi ha metges que consideren aquest tipus d’alimentació la més adequada per prevenir i acompanyar els processos de tractament del càncer. És el cas de la doctora Odile Fernández, supervivent de càncer d’ovaris i autora del blog i el llibre Mis dietas anticáncer. Segons ella, “els aliments crus ens aporten molts fitoquímics, que són substàncies que només trobem als vegetals i que sʼha comprovat que poden prevenir o bloquejar lʼefecte del càncer” (4).
Què té de bo aquest pastís?
Més enllà del sabor deliciós, els ingredients principals que el conformen –fruita seca, plàtan i cacau– són tots bons per a l’organisme, en el sentit que ens aporten quantitats rellevants dels nutrients principals en la seva forma integral, de manera que en milloren l’assimilació:
- Sucres presents de manera natural en els aliments. És a dir, el mateix aliment conté sucres naturalment, que van acompanyats de la fibra necessària perquè l’absorció sigui progressiva i no ens provoqui un augment instantani de la glucèmia en sang, com ho fa el sucre afegit. També conté les vitamines i els minerals necessaris per assimilar correctament aquest sucre i transformar-lo en energia disponible per l’organisme de manera progressiva, i no tant en greix, com quan mengem sucre afegit.
- Proteïna vegetal. La fruita seca ens aporta una bona quantitat de proteïna vegetal que, combinada amb llegum en algun altre àpat al llarg del dia, proporciona proteïna completa (amb tots els aminoàcids essencials per construir els teixits de l’organisme).
- Greixos molt saludables. Aquest pastís incorpora una barreja molt interessant dels diferents tipus de greixos. Per una banda tenim els greixos saturats específics de l’oli de coco verge i la mantega de cacau, que són beneficiosos en molts sentits: està demostrat que ajuden a millorar el perfil de greixos de la sang augmentant el colesterol “bo” i disminuint el “dolent” (5). La recepta també inclou els greixos poliinsaturats de les llavors de lli i de les nous, especialment rics en omega-3, un greix essencial per a l’organisme que hem d’obtenir a través de la dieta perquè no el podem sintetitzar i amb una acció antiinflamatòria important, alhora que imprescindible per al bon funcionament del sistema cardiovascular i nerviós (6).
La gran diferència nutricional d’aquesta recepta la troben en el seu elevat i variat contingut de vitamines i minerals (totes les quantitats s’indiquen per 100 grams d’aliment en cru):
- Vitamina E: L’ametlla i l’avellana destaquen en vitamina E –en contenen 26 i 15 mg respectivament. Si tenim en compte que la IDR* és de 15 mg, amb aquest pastís doblem el que necessitem (això no és excusa per menjar-se’l tot en un dia, però!). La vitamina E té importants propietats antioxidants i preventives de malalties cardiovasculars, i és necessària per al bon funcionament del sistema immunitari.
- Vitamina K: La nou conté vitamina K (54 micrograms), essencial en la regulació de la coagulació de la sang i que intervé en el metabolisme del calci, ja que regula com es diposita en l’os i impedeix la calcificació de les artèries. Amb aquest pastís cobrim aproximadament la meitat de les necessitats diàries.
- Vitamines del grup B: L’avellana i la nou contenen força B1 (0,5 i 0,4 mg). L’ametlla també té molta B2 (0,8 mg); les nous i avellanes, vitamina B6 (0,7 i 0,6 mg respectivament); la nou i el plàtan, B8 (19 i 6 micrograms respectivament), i la nou, B9 (155 micrograms).
- Minerals: La fruita seca, els dàtils i els plàtans contenen força minerals. En primer lloc, magnesi –el pastís cobreix les necessitats diàries d’aquest mineral–, que participa en moltes reaccions metabòliques, ajuda a regular els nivells de sucre en sang i té propietats relaxants. El rawnie també conté quantitats importants de calci i especialment de ferro i fòsfor –conté les quantitats necessàries per quasi cobrir les necessitats diàries de tots dos–, essencials el primer per transportar l’oxigen a la sang, i el segon per formar ossos i ajudar al bon funcionament dels músculs. Pel que fa a l’equilibri entre els dos minerals responsables de la retenció de líquids, el sodi i el potassi, té poc del primer i quantitats elevades del segon, de manera que contribueix al bon funcionament del ronyó i no té propietats hipertensores.
En resum
Es tracta d’un país cru molt adequat per calmar el desig de dolç sobretot de les criatures (i no tan criatures). Com que conté força fibra i greix resulta molt saciant i alhora afavoreix el trànsit intestinal; a més ens aporta calories carregades de nutrients, vitamines, minerals i antioxidants.
Us aconsellem menjar aquest pastís entre hores, és a dir, no per postres sinó a mig matí o per berenar, ja que menjar postres dolces pot interferir en la digestió del plat principal.
Ingredients
- 300 g de dàtils amb pinyol (els ideals són els de la varietat Medjool perquè són més carnosos) remullats durant tota la nit amb aigua bona
- 200 g d’ametlles crues amb pell remullades durant tota la nit amb aigua bona (el remull de la fruita seca fa que sigui més digestiva)
- 100 g d’avellanes amb pell remullades durant tota la nit amb aigua bona
- 100 g de nous remullades durant tota la nit amb aigua bona
- 2 plàtans ecològics molt madurs pelats i passats per la batedora
- 50 g cacau en pols ecològic i de comerç just
- 20 g de farina de garrofa
- 20 g de llavors de lli daurat mòltes
- 1 cullerada sopera de canyella en pols
- 1 culleradeta de postres de clau d’olor en pols
- Ratlladura d’una llimona o d’una taronja (el que us agradi més)
Per a la cobertura
- 100 g de xocolata (mínim 75% de cacau) ecològica i de comerç just
- 1 cullerada sopera d’oli de coco verge
Elaboració
- Temps d’elaboració: 1 hora
- Preu aproximat dels ingredients del pastís: 15 euros
1. En un bol gran anem afegint i barrejant amb una cullera de fusta:
- Els plàtans passats per la batedora.
- Els dàtils ben escorreguts, desossats i triturats a la batedora.
- Les ametlles pelades i triturades a la batedora; el remull durant la nit les fa més fàcils de pelar, però si se us en resisteixen algunes les podeu escaldar uns segons en aigua calenta.
- Les avellanes triturades.
- Les nous a trossos.
- Les llavors de lli mòltes.
- Les espècies (canyella, clau d’olor) i la ratlladura de llimona o taronja.
2. Afegim la barreja de cacau en pols i la farina de garrofa tamisades i pastem bé amb l’ajuda d’una cullera de fusta fins a aconseguir una barreja homogènia.
3. Disposem la barreja en un motlle baixet i pressionem la massa amb les mans humitejades lleugerament perquè ens quedi plana de sobre.
4. Desfem la xocolata amb l’oli de coco al bany maria a temperatura suau. Quan la xocolata estigui desfeta, la posem per sobre del pastís.
5. Posem el pastís a la nevera perquè s’endureixi la xocolata i per conservar-lo.
6. El podem servir acompanyat de nabius i menta fresca per augmentar encara més el contingut en antioxidants i combinar sabors refrescants.
Agraïments
La idea inspiradora d’aquesta recepta la dec a la Isabel Celma i al seu curs “El viatge nutritiu”, que organitza a Rene+ electrodomèstics la Sílvia Ferrer.
Fonts consultades
(1) El llibre del doctor Seignalet La alimentación, la tercera medicina explica els avantatges de l’alimentació crua i els efectes secundaris dels aliments cuits, així com dels problemes associats a la ingestió de cereals i làctics.
(2)Per a més informació sobre els beneficis del crudivorisme, podeu consultar l’article del naturòpata Marc Vergés: https://etselquemenges.cat/especialista/marc-verges/crudivorisme-dieta-per-a-primavera-estiu-o-vaga-de-fogons
(3) Podeu consultar l’entrevista completa a la Beverley Pugh en aquest enllaç: https://etselquemenges.cat/convidat/Beverley-pugh-xef-de-raw-food-30680
(4) Podeu consultar les dues entrevistes fetes a la doctora Odile Fernández als enllaços següents: https://etselquemenges.cat/blogs/mis-recetas-anticancer-21586 https://etselquemenges.cat/convidat/odile-fernandez-metge-i-especialista-en-nutricio-anticancer-30523
(5) Si voleu saber més detalls dels beneficis de l’oli de coco podeu consultar aquest article: https://etselquemenges.cat/especials/especial-coco/loli-de-coco
(6) Si voleu més informació sobre per què els àcids grassos omega-3 són essencials a la dieta, sobretot quan hi ha problemes d’inflamació, de vista, durant la gestació, etc. podeu consultar els articles de la nutricionista Jordina Casademunt: https://etselquemenges.cat/alternativa/omega-3-i-omega-6-els-greixos-bons-i-9503 i https://etselquemenges.cat/alternativa/els-omega-3-famosos-ii-9527