Sílvia Abril, Ada Parellada, Íngrid Rubio, Cristina Brondo, Anna Bertran, Xevi Verdaguer, Esther Vivas, Núria Roura o Xavier Pellicer són algunes de les moltes cares que ja s’han sumat al moviment #VerduraSenseMesura, la campanya i el fil conductor del Cómo Como Festival d’aquest any, que vol aconseguir fer més verds els nostres plats.

L’objectiu és ben senzill: assegurar-nos que petits i grans omplim amb verdures el 50% dels àpats que fem per garantir que donem a aquest grup d’aliments tan imprescindibles el lloc que es mereix. “La idea d’ensenyar un plat i d’apostar el 50% per a les verdures prové de la reflexió que fa anys que l’equip d’Etselquemenges fem sobre les piràmides alimentàries i les guies alimentàries (el My Plate americà, per exemple) que continuen vigents i que s’actualitzen amb revisions insuficients, segons el nostre punt de vista, ja que encara hi ha una gran presència de productes poc saludables”, explica Núria Coll, directora del Cómo Como Festival i d’Etselquemenges.

De fet, aquest és un dels pocs consensos a què arriben dietistes i nutricionistes. Sigui quina sigui la tendència o enfocament, tots coincideixen a recomanar que les verdures han de formar part cada dia de tots els àpats, i que s’ha de reduir considerablement la presència de proteïnes i de carbohidrats. Tingueu present que, idealment, un àpat equilibrat el conforma el 50% de verdures, ¼ de proteïna de qualitat (peix, ous, carn de pastura, llegums, fruits secs…) i ¼ més d’hidrats de carboni (tubercles o cereals d’absorció lenta).

La campanya, amb cançó pròpia

“Si volem començar a menjar sa, ho hem de fer per la base: hem de començar menjant més verdures”, diu Coll, que dirigeix per tercer any consecutiu el Cómo Como Festival (CCF), i que vol aprofitar l’ocasió per fer ressonar amb força el lema “Verdura sense mesura” més enllà de la celebració del festival. La campanya a favor de les verdures és el fil conductor del CCF i, tot i que el festival es fa després de vacances i vol ser la traca final de l’estiu, ja fa setmanes que ha començat a córrer per les xarxes. Des de l’inici, ja hi ha hagut moltes persones que s’han sumat al moviment publicant fotografies seves amb verdures a l’Instagram amb l’etiqueta #VerduraSenseMesura.

Acompanyada per un manifest que resumeix els grans objectius de la campanya i que podeu trobar al web del Cómo Como, “Verdura sense mesura” agafarà encara més força amb el llançament de la cançó i el videoclip titulats amb el mateix nom i que està ideant Xiula, un grup d’animació musical que ha revolucionat el públic infantil amb cançons reivindicatives com el rap “Verdura i peix” o “Sucre”.

De fet, la presentació oficial de la cançó i del videoclip de “Verdura sense mesura” es farà en exclusiva el proper 5 de setembre a Terra Veritas en un acte tancat per a periodistes, bloguers i convidats especials. A més, el Cómo Como sortejarà entrades VIP a la festa de presentació entre tots els participants del #VerduraSenseMesura a la xarxa.

“Verdura sense mesura” al CCF: humor, oci i divulgació

El gran festival del menjar saludable torna al Port de Barcelona del 14 al 16 de setembre i aquest any hi haurà, evidentment, molta verdura i moltes sorpreses: aquesta vegada el festival es reinventa i posa l’accent en la part més divulgativa sense renunciar a l’oci i al divertiment, dues grans palanques comunicatives que seran clau per fer arribar el missatge a petits i grans.

Els visitants del festival podran veure l’actuació en directe del grup Xiula, que s’enfilarà a l’escenari del CCF per interpretar el seu gran hit “Verdura sense mesura”, creat especialment per a l’ocasió. Però, a més de la música en directe, a l’escenari també s’hi faran xerrades divulgatives sobre les verdures (amb noms tan sonats com els nutricionistes Carla Zaplana, Marc Vergés o Montse Reus), a més d’incloure per primera vegada una franja 100% encarada a l’humor: “Menjar sa, els meus ous”, un monòleg de mitja hora interpretat en directe per un humorista incomparable, i amb un final d’actuació molt especial…

Avui encara no us en podem explicar gaire més, però reserveu-vos la data i prepareu el cistell, perquè després de les vacances us esperen tres dies carregats de xerrades, tallers i accions totalment gratuïtes a més d’artesans i productors que us faran decidir definitivament a omplir el 50% del plat amb verdures!

Seguiu les xarxes del Cómo Como Festival i ajudeu-nos a fer créixer el moviment #VerduraSenseMesura!

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor