L’any 2014 es va proclamar el Dia Internacional del Ioga. L’ONU va atorgar el privilegi de tenir un dia propi a aquesta pràctica mil·lenària oriental que actua en el pla físic, mental i espiritual, i va reconèixer, així, que el ioga ofereix una visió holística de la salut i el benestar de les persones. És, per tant, una manera de difondre a tota la població mundial els avantatges de practicar-lo.

Sirsasana, la postura invertida reina del ioga

La paraula ioga està relacionada amb el concepte d’unió, i fa referència a l’harmonia dels diferents nivells de l’ésser humà. La pràctica continuada i constant d’aquesta disciplina ajuda a desenvolupar l’atenció en el present i a viure de manera conscient, entre molts altres beneficis. Per aconseguir-ho, el ioga inclou diverses tècniques o estadis, com les asanas (postures) o el pranayama (tècniques de control de la respiració i de l’energia vital).

Malgrat que és una disciplina oriental mil·lenària –va sorgir fa centenars d’anys a l’Índia–, en els últims anys, la pràctica del ioga s’ha estès per tot el món i, molt especialment, a Occident com a pràctica esportiva i de relaxació.

Filosòficament, el ioga és una disciplina molt profunda que té en compte aspectes ètics i espirituals. De totes maneres, la pràctica occidental se centra sovint, i equivocadament, exclusivament en les postures.

Quins beneficis té el ioga?

  1. És una eina d’autoconeixement. Cadascú el pot cercar d’una manera diferent i experimentar la seva pròpia evolució, al seu ritme i intensitat.
  2. Desenvolupa la consciència. Com més ioga practiquem, més consciència prenem de l’entorn i de nosaltres mateixos. Aquesta connexió amb el present ens ofereix una millor concentració, coordinació, temps de reacció i memòria.
  3. Millora la forma física, sobretot pel que fa a flexibilitat, equilibri i força. A més, també ens ajuda a mantenir en equilibri els sistemes nerviós, endocrí i circulatori i, si és el cas, en casos de restrenyiment, mal de cap, dolor menstrual o altres afeccions.
  4. Ajuda a gestionar l’estrès i l’ansietat, aspectes que fan més fàcil:
  • Alimentar-nos de manera conscient i equilibrada. La pràctica del ioga redueix els nivells d’estrès i d’ansietat, que sovint ens empenyen triar patrons alimentaris poc saludables.

Ioga i alimentació han anat sempre units. Els experts creuen que arribar a assolir el desenvolupament cos-ment que persegueix el ioga d’una manera òptima és impossible sense una alimentació natural, sense productes refinats, tòxics ni d’origen animal.

  • Tenir més bones digestions, gràcies a les moltes postures que afavoreixen el procés digestiu, com a les tècniques de relaxació que proposa el ioga nidra, que redueixen les tensions que són origen, sovint, de problemes gastrointestinals.
  1. Millora la respiració, funció vital que es veu limitada quan hi ha estrès. El ioga, amb tècniques de respiració conscient, contribueix a recuperar una respiració natural completa.
  2. Per als infants, practicar ioga pot ser molt beneficiós, ja que representa “un espai de llibertat en què siguin ells mateixos i puguin decidir com volen relacionar-se amb la resta del grup prenent la responsabilitat de les seves pròpies decisions”, tal com ens deia la Sandra González, professora de ioga kundalini, a l’article “Ioga per a nens: per què?”.

La pràctica del ioga ha anat evolucionant al llarg dels anys i ha deixat pas a la creació de branques o escoles noves que, partint d’una mateixa base, han construït mètodes diferents. Per això, el ioga que avui es practica als centres especialitzats pot ser molt diferent entre si i convé provar més d’un mètode per saber quin ens encaixa millor.

Els tipus de ioga més populars

Hatha ioga

Aquesta modalitat és coneguda com a ioga físic. Combina postures, relaxació, respiració i interiorització, i genera un estat de quietud física, emocional i mental. Es basa en postures suaus enfocades a treballar, sobretot, la flexibilitat.

Actualment és el tipus de ioga més practicat arreu del món i sol ser l’opció per la qual es decanten més els principiants.

Kundalini ioga

També s’anomena ioga de la consciència. És el tipus més antic de ioga, i es basa a despertar l’energia del cos. Inclou postures, respiració, meditació, mantres i relaxació. Es tracta però, més enllà d’una pràctica, d’una filosofia de vida que inclou també ensenyament de salut i nutrició, de relacions interpersonals i que ofereix una visió còsmica de l’ésser humà en relació amb l’univers i amb si mateix.

Bikram ioga

Es practica en una sala climatitzada entre 40-42 ºC i consisteix a fer una sèrie de vint-i-sis postures –amb uns exercicis previs i finals de respiració– pensades per tractar els diferents sistemes de l’organisme. No s’ha de confondre amb el hot yoga, que també es practica en una habitació calenta, però que no segueix una seqüència específica de postures.

Ashtanga ioga

Ioga de les vuit branques o passos (ashtanga en sànscrit vol dir literalment ‘vuit membres’). Aquestes vuit branques inclouen: codis morals (yamas), purificació personal (niyamas), postures (asanas), control del prana a través de la respiració (pranayama), retracció dels sentits per iniciar la interiorització (pratyahara), concentració mental (dharana), meditació (dhyana) i contemplació (samadhi). Tot i que els pilars per assolir la realització personal són els yamas i els niyamas, es recomana començar per les postures, que estan dividides en tres sèries segons el nivell de dificultat, per tal d’adquirir la claredat mental necessària.

Ioga Iyengar

Creat pel conegut mestre B.K.S. Iyengar, és una derivació del hatha que fa un èmfasi especial en l’alineació corporal, és a dir, en la postura correcta. És freqüent fer servir suports com mantes, cordes o cadires, que faciliten la pràctica de les postures i la respiració i les fan més assequibles per a tothom, independentment de l’edat, l’estat de forma o la constitució.

Per això també resulta un bon mètode per introduir-se en el món iogui.

Vinyasa ioga

El terme sànscrit vinyasa fa referència al vincle entre la respiració i el moviment, i és que aquest tipus de ioga es fixa especialment en aquest aspecte, i compassa cada moviment amb una inhalació, retenció o exhalació. Tot i que no és una escola o corrent com a tal, les classes de ioga que s’identifiquen amb aquest nom s’han fet molt populars a Occident i s’ofereixen en molts centres.

Ioga Nidra

Es basa en tècniques de meditació per arribar a un estat de relaxació físic, emocional i mental. És com un estat lúcid del son en què s’alternen moments de consciència amb moments de no-consciència en què la persona fins i tot es pot adormir. Resulta molt útil per potenciar certes funcions de l’organisme.