Em rep una parella d’ulls i cabells clars i tarannà tranquil. Sembla que sigui davant d’uns nouvinguts del centre d’Europa que han aterrat cercant la benignitat del nostre clima. Res més lluny de la realitat: tots dos són de Valls i amb arrels rurals profundes. Per la resta, tota la seva aventura destil·la pausa, rigor, paciència, amor i un càlcul meticulós per dur-nos a taula uns vins excel·lents.
En Josep Dasca, de 34 anys, tenia clar de feia temps que volia ser enòleg. Per fer-se’n, va estudiar enginyeria agrícola i després enologia. La seva família és pagesa i, per sort, disposava de prou base territorial per emprendre el seu propi projecte vitivinícola. L’Alba Vives, enginyera forestal, va treballar un temps al Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) fent el seguiment d’experiències de silvopastura. Un cop acabada la feina i com a bona mediterrània, la terra, la parella i els sentiments tiren fort, i va veure clar que era l’oportunitat i el moment per abocar-se ella també al projecte pagès d’en Josep, que ara comparteixen de cap a peus i que porta l’empremta de la il·lusió de tots dos.
Van començar a pleret fa uns vuit anys, fent les coses una darrere de l’altra, invertint només els diners que anaven estalviant i fent un ús exemplar de l’ajut d’incorporació per a joves agricultors que va sol·licitar en Josep en el moment que ho va veure clar. Va ser l’any 2012 quan van iniciar la comercialització del seu propi vi, després d’un període d’experimentació a casa i amb els amics. En aquest procés d’aprenentatge hi té un paper cabdal la seva participació en el Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, una interessantíssima experiència d’emprenedoria enològica a la zona. En aquest viver d’empreses especialitzat poden experimentar i compartir coneixements i aventures amb altres persones del sector que, com ells, necessiten poder testar amb el temps i la tranquil·litat necessària les seves idees i intuïcions i que, per dimensió, no poden disposar d’un espai propi de R+D. Poden dilatar l’estada al Viver de Celleristes fins a sis anys, més quatre d’addicionals, cosa que els permet fer proves, assajos i errors al ritme que necessita la innovació en el món del vi.
Ara tenen l’energia focalitzada en el seu propi celler a la partida de Bellavista, arranjant una petita casa d’ús agrícola que tenen al tros. Ells veuen que els quedarà un celler petit on jo albiro una meravella d’agermanament paisatgístic, molt a la mida del seu ritme i de la seva visió del negoci: anar fent a mesura que poden. En l’actualitat a Dasca Vives combinen la producció de raïm amb la de l’avellana, l’ametlla, l’oli, el farratge i l’horta. De moment, una tercera part de la producció de raïm la vinifiquen ells directament i les dues terceres parts restants les porten a la Cooperativa Agrícola de Valls. Estant contents de com evoluciona la seva aventura i satisfets de poder oferir el seu vi a un preu just. M’ha sorprès l’alta capacitat de gestió de l’empresa i de l’anàlisi econòmica que practiquen. D’una forma natural, i segurament gràcies a la seva formació universitària i al seu pas pel Viver de Celleristes, saben quant els costa comprar les ampolles, imprimir les etiquetes i cada una de les despeses necessàries per fer el vi que fan. Per exemple, utilitzen una ampolla senzilla i prima, tant pel preu de compra com per minimitzar el residu i el cost del transport. “L’important és el que hi ha dins, no pas l’ampolla”, asseveren convençuts del que diuen.
Pel que fa als vins, elaboren quatre tipus de vins. Dos vins blancs i dos de negres. El Llunàtic, un blanc jove elaborat amb macabeu i vinyater, varietat pròpia del Camp de Tarragona que actualment se’n conserven poques vinyes i que ells han recuperat d’una de les finques de la família. El Xerric, un blanc de la varietat cartoixà, en altres contrades és el xarel·lo, fermentat en bótes de castanyer i roure. Els altres dos vins que elaboren són negres, de les varietats ull de llebre i merlot, al que afegiran garnatxa negra a l’anyada d’enguany, procedent d’una vinya jove que van plantar recentment. Un és negre jove, el Jovent, i l’altre té una criança de dotze mesos en botes de roure, el Crit. Tots els vins els fermenten exclusivament amb els llevats naturals del raïm i no porten clarificants.
La producció és ecològica per filosofia i per lògica: en Josep ja ho va veure clar quan estudiava, malgrat que llavors gairebé no hi havia formació a la universitat en producció ecològica. Les lectures que feia per la seva banda d’autors com Fukukoka, mestre de l’agricultura natural, ja li van fer ressonar la coherència de la producció ecològica: “veiem l’agricultura ecològica com l’única forma de donar continuïtat a la finca familiar”. A casa també ho van veure estupendament, després dels anys de follia que els va tocar de viure als seus pares amb l’eclosió de l’agricultura industrial.
“Cada vegada es valora més el que fem i això ens empeny a continuar treballant per portar el millor del tros a l’ampolla”
Quan els pregunto pel futur em responen amb una naturalitat i tranquil·litat que em sorprèn: volen anar fent passes fins que puguin vinificar ells les deu hectàrees senceres de vinya al seu celler: “volem gaudir de la feina que fem i ens satisfà veure que en podem viure”. Els fa una mica de basarda portar el seu raïm a la cooperativa, ja que saben que ha estat molt ben tractat i que, en portar-lo allà, se’n perd la traçabilitat i l’origen. Com en la gran majoria de les experiències agràries ecològiques la finca és un ésser viu i canviant: mica a mica van introduint ceps nous de varietats antigues, redueixen l’avellana per generar vinya nova i van confegint un paisatge complex d’una riquesa amagada als ulls del neòfit. “Cada vegada es valora més el que fem i això ens empeny a continuar treballant per portar el millor del tros a l’ampolla”.
El seu mercat és de circuit curt i està diversificat entre les cooperatives de consum ecològic, restaurants compromesos i algunes fires de productes ecològics: “ens és molt gratificant veure l’alegria de la gent en consumir un vi procedent d’un raïm que hem estat cultivant durant tot l’any”. També disposen del servei de venda directa al seu web. Veureu que, quan les coses es fan ben fetes, el preu just, i no ajustat, satisfà tant el pagès com el consumidor. Des del principi que a Dasca Vives eviten la intermediació tradicional. Si voleu comprar els seus vins visiteu la pàgina web i contacteu-hi directament. També els trobareu a molts dels restaurants locals que aposten per la producció ecològica i amb compromís. Cerqueu-los, que de ben segur que us sorprendran!
Nova Gent del Camp: sumar per arribar més lluny
La unió fa la força, i moltes de les experiències petites de la pagesia local necessiten un reforçament del treball en grup, sobretot a l’hora de vendre i portar el producte a la ciutat.
És el cas de Nova Gent del Camp, el relleu de l’antiga associació Gent del Camp, que treballa per la viabilitat de petites experiències agràries familiars locals creant un punt de trobada que genera eines i recursos per millorar l’activitat individual. L’associació aplega gent jove i gent gran. Hi ha alguns dels pioners de la producció ecològica, com en Jesús Baixes, en Pep Boira i en Josep Mestre, però també incorporacions més joves.
Quan conec experiències com la d’en Josep i l’Alba, i com la de Nova Gent del Camp, torno a recarregar les piles de l’optimisme. Ningú ha dit que fer realitat els somnis sigui fàcil, però tothom sap que, a més de ser possible, és tremendament necessari nodrir els projectes arrelats al territori. Endavant els projectes que neixen des del cor!