Vi Saludable_Mas de la Caçadora0

M’espera en Joan Pujades, enamorat de la vinya des de ben petit i gran amant de la innovació a peu de finca. El vaig conèixer gràcies a en Toni Romero de Solà Clàssic i des de llavors que sóc una gran amant dels vins del seu celler. “Jo sóc de vinya, m’agrada ser-hi i donar-li allò que necessita”, m’explica en Joan mentre passegem pels camps. La seva família és del Priorat: la mare dels Guiamets i el pare de Falset, tot i que van viure bona part de la vida a Barcelona. “Jo entre setmana m’estava amb els pares a Barcelona i el cap de setmana sempre tornava al poble a ser a la vinya”. La seva passió pel raïm és el que el va portar a acostar-se cada vegada més a l’espectacular món del vi. En Joan va estudiar ciències empresarials i, un cop acabada la carrera, va decidir indagar per adquirir més coneixements sobre el món del vi. Va estudiar a Falset i compaginava les classes amb les pràctiques a diferents cellers en els quals va començar a abocar-se d’una manera directa a l’art de la vinificació. “Vaig aprendre més amb els companys que a classe”, comenta amb una rialla.

Vi Saludable_Mas de la Caçadora1

Era cap a l’any 2002 que en Joan va començar a fer les seves primeres proves a casa aplicant els coneixements que havia adquirit mentre treballava en altres cellers. L’any 2003 ja es va engrescar a fer una mica més de vi, que va acabar a les taules dels amics i familiars. “Va ser un experiment que a la gent li va agradar i vam continuar”. I el 2004 és quan es pot dir que Mas de la Caçadora va treure al mercat les primeres ampolles. Des de llavors el camí d’experimentació i elaboració de productes nous és sorprenent. “Jo faig vi per passar-ho bé i cada any necessito provar una cosa nova”. Amb aquest esperit en Joan té més de deu referències de vi entre blancs, rosats, negres i dolços, que demostren la seva creativitat al timó del celler.

Vi Saludable_Mas de la Caçadora2

Tant el procés de producció del raïm com el d’elaboració del vi respecten en tot moment el ritme de la natura. En Joan té un criteri molt clar de no-utilització de productes de síntesi química, fet que manifesta amb tractaments i tècniques de conreu que cerquen al màxim l’equilibri entre les plantacions i l’entorn. “Tot i mantenir una filosofia ecològica en tot moment, no tinc el certificat ecològic perquè no el necessito”. En Joan ven la major part del seu vi en circuits de proximitat que coneixen el maneig de la finca i del celler i que confien absolutament en la seva manera de fer.

“Som un celler d’anar per casa i fem el que ens agrada fer… i tenim la gran sort que els nostres vins agraden i podem viure de la nostra feina”

Al Celler Mas de la Caçadora treballen actualment dotze hectàrees distribuïdes en quatre municipis diferents, deu de les quals són de propietat i dues en arrendament. “No volíem arrendar terres, però dues persones que es jubilaven ens van venir a oferir els seus ceps i ens va semblar digne que no es perdessin”. Amb aquesta filosofia en Joan treballa, a més de les terres familiars, dues hectàrees de macabeu, garnatxa i ull de llebre, que mantenen el caràcter del temps arrelat a cada peu i que formen part de la tradició vinícola del Priorat. “Som un celler d’anar per casa i fem el que ens agrada fer… i tenim la gran sort que els nostres vins agraden i podem viure de la nostra feina”. Li veig a la mirada l’emoció de la feina ben feta, de les hores al peu del canó, dels dies llargs treballant al camp, al celler o de fira. Tancar el cercle des de la producció fins a la taula és una tasta titànica que només les persones convençudes desenvolupen d’una manera harmònica. En Joan és un d’aquests enamorats de l’ofici. Quan tasteu els seus vins en sereu més conscients.

Vi Saludable_Mas de la Caçadora3

De tots els vins que fa n’hi ha dos que es mereixen una explicació detallada. Són el Rosa la Guapa blanc i el Rosa la Guapa negre. El blanc, amb un 98% de garnatxa blanca i un 2% de moscatell alexandria, és un vi jove madurat amb la lia fina, que li dóna volum en boca. El negre, amb un 90% de carinyena, un 5% de garnatxa i 5% de merlot, és un fermentat en barrica oberta i una criança de deu mesos en roure francès. Aquests vins, a banda d’haver aconseguit una qualitat excel·lent, van acompanyats d’una història. Tenen l’origen en la rondalla de la Rosa la Guapa, que va néixer als Guiaments a principi del segle XX. Al poble hi havia el Celler Rosa la Guapa, d’en Josep Morell, que era conegut perquè els seus vins es venien amb una rondalla penjada al coll de l’ampolla, que explicava la història d’un assassinat al poble dels Guiamets després d’una festa de beure sense moderació. El pare, abans de morir, recorda a la seva filla Rosa que gaudeixi sempre del bon beure, però que ho faci amb moderació, que sinó la festa pot acabar en tragèdia. L’any 2014, el Celler Mas de la Caçadora, juntament amb l’Oriol Morell, besnét de la propietària del Celler Rosa la Guapa, recupera aquesta història nascuda al poble i la trasllada al seu últim vi. El resultat són dos tastos excel·lents, tant pel contingut del beuratge com pel pòsit històric.

Vi Saludable_Mas de la Caçadora5

I per acabar, també us vull explicar que des de Mas de la Caçadora han innovat en l’etiquetatge, jugant amb el moment històric que estem vivint com a país. Al seu vi Bandera trobareu uns colors que us evoquen la insígnia de l’Estat Espanyol. Si no us agrada aquesta imatge, podeu treure una per una les quatre franges grogues de l’etiqueta per deixar que la senyera mostri tota la seva força amb el color del vi rosat com a fons. Quan en Joan me’l va presentar, vaig quedar parada del grau d’imaginació i compromís que es pot arribar a mostrar des de l’etiquetatge d’un vi. La idea original és del dissenyador Oriol Piferrer de l’estudi la Fonda Gràfica. Enhorabona!

Vi Saludable_Mas de la Caçadora4

Els vins de Mas de la Caçadora els trobareu en diferents botiges i restaurants de Catalunya. Demaneu-los i investigueu el caràcter innovador de la proposta que neix als Guiaments i, sobretot, cerqueu les ampolles de Rosa la Guapa, que faran de la vostra copa tota una experiència. Podeu trucar a en Joan Pujades al telèfon 656 336 877 o bé escriure-li un correu a masdelacasadora@yahoo.es.

Per a més informació: www.masdelacasadora.com

Vi Saludable_Mas de la Caçadora6

Quan passar-ho bé nodreix la tasca professional

Heu sentit a dir que si trobes una feina que t’agrada deixaràs de treballar per gaudir mentre et guanyes les garrofes? Quan he parlat amb en Joan m’ha vingut al cap aquesta reflexió que un bon dia em feia una amiga. Ell sempre cerca la manera de fer atractiva la seva tasca diària de treballar al camp i la vinya.

Una de les seves col·laboracions que em té el cor robat és la que manifesta en diferents esdeveniments públics amb en Toni Romero de Solà Clàssic i en Toni Osorio, elaborador del vi Lo Mur. Ells s’autoanomemen Trio La-la-la, nom que per si sol ja evoca proximitat, disbauxa i sorpresa, i amb el qual un bon dia la Mercè Cabestany del Restaurant La Quinta Forca els va batejar.

El proper 31 de gener els podreu trobar, conjuntament amb en Paco Enlaluna a la festa de comiat de la Caseta de la Coma de Burg al Tarambana de Cardedeu. Posaran en escena un espectacle nou en què maridaran vi i música “El retorn del disc de (vinil) vinillo”. Si voleu gaudir dels artistes de la terra i de l’escenari, acosteu-vos l’últim dissabte de gener a Cardedeu. Riurem!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula