S’acaba l’estiu i tots tornem a connectar amb el món real. Els grans tornem a la feina, i els petits, a l’escola. Tornem a pensar a preparar àpats i ho volem fer de la manera més saludable per tornar a agafar els hàbits que hem perdut durant l’estiu.
El mig matí o el berenar acostumen a ser moments crítics en els quals, si no es té una peça de fruita o fruita seca a mà, sovint mengem el primer que trobem a la màquina expenedora o al supermercat del costat: bastonets, galetes, xocolatines, sucs… productes processats i refinats que contenen grans quantitats de sucre, greixos de mala qualitat, sal i additius. Són comestibles que ens atipen, però que no ens nodreixen gens.
Una estratègia per arribar al següent àpat sense morir-nos de gana és fer un esmorzar o dinar ben saciant, que contingui proteïna i greixos de qualitat (com alvocat, olives o un bon raig d’oli d’oliva verge). Però, tot i així, si igualment tenim gana o fem una activitat física elevada, podem optar per preparar i endur-nos un piscolabis fet amb aliments reals i saludables.
La recepta que us proposo avui són unes barretes energètiques casolanes elaborades a partir de fruita, fruita seca i dessecada. Una delícia apta per a tots els gustos, ja que admeten moltes variants. Poden servir com a snack ideal per endur a la feina, o per als més petits, per endur al pati a mig matí o per berenar.
A més, és una preparació ràpida i senzilla que podem fer un dia i guardar a la nevera per a tota la setmana.
El poder saciant de la fruita seca
La combinació de greixos saludables, proteïna i fibra que ens aporta la fruita seca ens ajuda a saciar l’organisme i, per tant, a controlar la gana.
Hi ha molta gent que encara creu que la fruita seca cal menjar-los molt de tant en tant perquè són molt calòrics i engreixen. Però no hem de fixar-nos en un aliment en si i en les calories que té, sinó en el conjunt de la nostra alimentació. Quan mengem fruita seca, ens atipa d’una manera que segurament farà que no piquem altres coses menys saludables al llarg del dia i ens permetrà arribar al següent àpat sense tanta gana.
A més, els greixos saludables no engreixen.
Tria endolcidors naturals!
Els millors endolcidors són els que no només ens aporten dolçor sinó altres elements com vitamines, minerals, fibra i antioxidants. Estem parlant d’aliments com la fruita o la fruita seca.
El plàtan és una fruita molt rica en hidrats de carboni que ens proporcionen energia de manera ràpida, fet que el converteix en un molt bon aliment per esportistes. A més, destaca perquè conté força potassi i magnesi, i és per això que aquesta fruita es recomana en cas de rampes musculars. També conté vitamines del grup B, vitamina A i vitamina C, i fibra. Si els agafem madurs són un endolcidor fantàstic per a qualsevol tipus de preparació.
Les orellanes són albercocs que han estat deshidratats al sol. D’aquesta manera perden aigua i es concentren els nutrients que contenen. Com totes les fruites seques, són un aliment ric en hidrats de carboni d’absorció ràpida i per això són un recurs molt utilitzat per esportistes a l’hora de recuperar-se. Són un aliment molt saludable que ens aporta una gran quantitat de macronutrients i micronutrients, però hem de tenir en compte quina quantitat en mengem, ja que si prenem, per exemple, sis orellanes és com si ens estiguéssim menjant sis albercocs de cop, cosa que si fossin frescos segurament no faríem. És important que les orellanes que comprem siguin ecològiques de color marró i no taronja, ja que això últim significa que contenen sulfits (additius).
La recepta
Ingredients (per a unes 8 barretes)
- 125 g d’ametlles blanques
- 1 plàtan gran (uns 120 g)
- 1 c.s. d’oli de coco verge
- 80 g de coco ratllat
- 2 orellanes
- 1 c.p. de vainilla en pols
- 1 c.p. de canyella en pols
- pessic de sal marina
Cobertura (opcional):
- 1 plàtan
- 2 c.s. de llavors de carbassa
- 2 c.s. de llavors de gira-sol
- 1 c.s. de llavors de chía
- 2 c.s. de nibs de cacau
- 1 orellana
- vainilla en pols
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 180 ºC.
- Tritureu el coco ratllat i les ametlles.
- Afegiu-hi el plàtan, l’oli de coco, la vainilla i un pessic de sal marina, i seguiu triturant. Poseu la massa en un bol.
- Afegiu les orellanes trossejades a dauets petits i barregeu fins que quedin ben integrades.
- Unteu un motlle rectangular amb una mica d’oli de coco i aboqueu-hi la massa.
- Coeu al forn uns 10 minuts.
- Per a la cobertura: tritureu el plàtan fins que quedi una pasta semilíquida. Afegiu la resta d’ingredients i barregeu fins que s’integrin amb el plàtan. Passats els 10 minuts de forn, traieu les barretes i afegiu-hi la cobertura per sobre ben estesa. Poseu al forn uns 3-4 minuts més.
- Passat aquest temps, traieu del forn i deixeu refredar completament.
- Desemmotlleu i talleu en barretes que podeu guardar a la nevera.