Els canelons són un dels plats típics de les festes de Nadal, sobretot del dia de Sant Esteve, ja que antigament era un plat d’aprofitament de la carn del rostit que havia sobrat de l’àpat de Nadal, el dia abans. Encara hi ha gent que segueix aquesta tradició, però cada cop es cuina menys i es compra més.
Els canelons tradicionals estan elaborats amb una pasta quadrada farcida, normalment, de carn, però també n’hi ha de verdures, peix, entre d’altres. Van banyats amb beixamel i coberts amb formatge ratllat abans de posar al forn per gratinar. Una combinació força densa i contundent.
Però… i si no se’ns posen bé els lactis o el blat? I si volem una opció vegana o vegetariana? ¡Tenim opcions! Bones i gens complicades de preparar.
La base dels canelons
Per a la base tenim dues alternatives.
La primera és el paper d’arròs: una opció que trobem en forma d’oblees que habitualment es fan servir per preparar els rotllets vietnamites. Només cal submergir cada oblea en aigua tèbia durant uns segons perquè s’estovi, estendre-la bé sobre una superfície llisa i assecar-la una mica amb un paper de cuina. Després hi afegirem una cullerada o dues de farciment i ho enrotllarem.
La segona opció és fer servir verdures, com el carbassó o l’albergínia. Es tallen les verdures ben finetes i verticalment, i es cuinen a la planxa o al forn. Un cop fetes i deixades refredar una mica, es col·loquen sobre una estora de bambú (com la de fer sushi) superposades, de manera que es formi una superfície. Es col·loca el farciment cap a l’extrem més proper a nosaltres i, amb molta cura, s’enrotlla.
L’alternativa a la beixamel
La beixamel s’elabora amb farina de blat, llet i mantega: una combinació no gaire lleugera i que, pels ingredients que porta (blat i lactis), hi pot haver força gent que no la toleri bé.
Tenim, però, una alternativa molt fàcil i bona a partir de la coliflor. Aquesta verdura ens aporta cremositat i una consistència molt similar a la salsa original.
La coliflor és una verdura que pertany a la família de les crucíferes, molt present sobretot a l’hivern. És un aliment molt nutritiu que destaca perquè conté molta aigua i perquè és una bona font de fibra, vitamines (C i del grup B) i minerals com el potassi, fòsfor, calci, ferro, magnesi i sofre. És una de les millors fonts de calci d’origen vegetal que, gracies al magnesi que conté, podem assegurar que s’absorbeix correctament. A més, també té moltes propietats antioxidants, i els seus compostos de sofre poden ajudar força el fetge a desintoxicar-se.
IDEA: Feu servir coliflor groga o morada per fer una beixamel de colors!
La recepta
Ingredients (per a 3-4 persones)
- 3-4 albergínies mitjanes
- 1 carbassa violí mitjana (uns 800 g)
- 300 g de bolets xiitake
- 200 g de nous
- ametlla mòlta
- oli d’oliva verge
- pebre negre
- sal marina
Per a la beixamel:
- 1 coliflor mitjana
- 1 ceba mitjana
- oli d’oliva verge
- sal marina
- nou moscada
- 3-4 c.s. de llevat nutricional (opcional)
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 180 ºC.
- Per a la beixamel: en una olla, salteu la ceba tallada a mitges llunes durant uns 7 minuts. Renteu la coliflor, talleu-la a flors i col·loqueu-la dins l’olla. Afegiu aigua fins a cobrir la meitat de les verdures i una culleradeta petita de sal marina. Tapeu i feu bullir durant 10 minuts. Finalment, tritureu el contingut de l’olla juntament amb una cullerada d’oli d’oliva verge, nou moscada al gust i el llevat nutricional (opcional), fins a aconseguir una crema fina i homogènia. Reserveu.
- Renteu les albergínies i talleu-les a làmines verticals ben finetes. Escalfeu una planxa amb una mica d’oli d’oliva verge i feu les albergínies per tots dos costats. Reserveu.
- Peleu i talleu la carbassa a daus, i renteu i talleu els bolets xiitake a tires.
- Escalfeu una paella amb un raig d’oli d’oliva verge i salteu la carbassa i els bolets amb un pessic de sal marina durant 10-15 minuts, fins que estiguin tendres.
- En un processador d’aliments, tritureu les nous fins que quedin reduïdes a trossets ben petits. Afegiu la carbassa i els xiitake i tritureu a poca potència fins a integrar tots els aliments.
- Col·loqueu 2 o 3 talls d’albergínia, en funció de la mida que vulgueu els canelons, sobre una estora de bambú (tipus sushi) superposades les unes amb les altres de manera que formin una base.
- Afegiu dues cullerades de farciment a l’extrem més proper a vosaltres i enrotlleu. Col·loqueu el caneló en una safata de forn.
- Repetiu el procediment fins a enrotllar tots els canelons.
- Un cop teniu tots els canelons dins la bandeja de forn, aboqueu la beixamel fins a cobrir-los, i afegiu ametlla mòlta per sobre.
- Poseu la safata al forn per escalfar els canelons i daurar una mica l’ametlla mòlta perquè tingui un efecte de gratinat.
- Serviu.