Avantatges de la carn

 • És una font important de proteïna, necessària per a la regeneració cel·lular i estructural. En estudis s’ha vist que la proteïna animal ajuda a mantenir la capacitat funcional del cos a la tercera edat.
 • Proporciona ferro fàcil d’assimilar, important no només per evitar l’anèmia, sinó també per al funcionament correcte del cervell i sistema immunitari. La carn no només conté ferro hemo, sinó també activadors de l’absorció que fan que es pugui digerir i absorbir fàcilment.
 • Conté vitamina B12 –que només trobem als aliments de procedència animal–, i que és imprescindible per assimilar el ferro.

??????????????????

Que cal vigilar

 1. L’excés de carn està relacionat amb un excés de greix corporal, obesitat, problemes cardiovasculars i càncer. Com que té força quantitat de greix saturat, afavoreix l’excés d’àcid úric i de colesterol, així com la hipertensió.
 2. Cal recordar els efectes perjudicials sobre la Terra que té seguir menjant tanta carn: per alimentar l’animal calen molts quilos d’aigua, de vegetals i de blat; per tant, cal ocupar més espai agrícola i tenir menys arbres. A més, els gasos de tots aquests animals són la primera causa, per davant dels cotxes, de l’efecte hivernacle.
 3. Com amb tots els aliments – alguns més que els altres–, cal anar amb compte amb la quantitat i la regularitat, així com amb el tipus de cocció.

El que està passant actualment és que els pares donen carn com a plat principal i gairebé cada dia. Cal deixar d’associar menjar carn amb alimentar bé i nutrir els nens.

Tipus de carns

 • Carn blanca o magra: aus com el pollastre, el gall dindi, el conill, i algunes parts de la vedella, el senglar i l’estruç.
 • Carn vermella (es diferencia per la quantitat de mioglobina que conté): certes parts de la vedella, el porc, el bou, el xai. Conté més greix saturat i colesterol. Cal, doncs, prendre’n molt esporàdicament.
El xai i l’ovella contenen més quantitat de greixos saturats. El porc i el xai contenen més proporció de triglicèrids. L’animal que conté més colesterol és la vedella.

 Com menjar-la?

 • La ració ha de ser de màxim 120 grams (una llonça o un filet).
 • En podem prendre entre 1-2 vegades a la setmana com a molt si és carn magra com la del pollastre, la del gall dindi o la del conill; la carn vermella, cada quinze dies.
 • Cal que evitem la carn processada com les hamburgueses, curada o en forma d’embotit: porten grans quantitats de sals, sucres, nitrats, fosfats i altres conservants.
 • N’hem de treure la pell.
 • Cal que evitem les barbacoes i els torradets recremadets.
 • Ens hem de decantar sempre per la de qualitat més alta. Més greix no vol dir més qualitat. Ens hem de fixar en la manera com s’ha cuidat i tractat l’animal, que ens indicarà la proporció de nutrients i hidrats de carboni que tindrà el producte final. Qualitat és salut, i també sabor!
 • La carn ecològica té en compte el tipus d’alimentació de l’animal, la medicació i els additius posteriors. Cada vegada hi ha més mercats, herbolaris, supermercats i restaurants que ens aproximen carn ecològica. A la botiga Obbio, per exemple, és dels pocs llocs on es pot trobar una oferta variada de proteïna animal ecològica de primera qualitat.
 • És important acompanyar-la amb aliments que ens ajudin a netejar i a equilibrar la feina de ronyons, fetge i intestins. Un bon exemple seria acompanyar la carn amb taronja i afegir al menú un bon plat d’amanida de fulles verdes i nabius o de crucíferes, amb un grapadet d’arròs basmati integral amb kombu.

L’altra “carn” o proteïna animal: el peix i els ous

Foto: Pau Esculies

Foto: Pau Esculies

Avantatges del peix:

També conté proteïna d’alt valor biològic, vitamina D, B12 i minerals com el iode i el ferro. Els peixos amb espines com les sardines i les anxoves són una bona font de calci. En general contenen menys calories i menys proporció de greix que la carn; a més, són més fàcils de digerir. Es recomana prendre peix blanc 1-2 cops per setmana, i peix blau, 2 cops per setmana.
 • De peix blanc tenim el lluç, el rap, l’orada, el gall.
 • De peixos blaus, que es diferencien no només perquè tenen més proporció de greix sinó perquè tenen la cua en forma de V, trobem la sardina, el verat, el bacallà, el llobarro, el salmó, la tonyina.

Els peixos blaus aporten molt omega-3. Què vol dir això? L’omega-3 ajuda a regular la circulació, el funcionament del cervell (concentració, memòria), el cor i els problemes cardiovasculars; a més, està involucrat en el sistema nerviós i l’estat d’ànim.

Si podeu escollir, opteu per peix de costa propera i salvatge, i que no sigui gaire gran per evitar l’excés de metalls pesants, que es bioacumulen.

Avantatges dels ous:

Contenen la proteïna de més alta qualitat i fàcil de pair.
El primer número del codi que tenen marcat els ous indica la forma de cria: 0 és producció ecològica; 1 indica que són de gallines camperes; 2, que han estat criats al terra però tancats, i 3, que han estat tancats en gàbies petites.
Es recomana una mitjana de tres ous a la setmana. La millor manera de cuinar els ous ens l’explica la Montse Vallory.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic