Several pieces of chopped chaga (Inonotus obliquus) closeup on white background

El bolet chaga és un fong comestible de la família Hymenochaetaceae. Té una aparença com de carbó cremat i està considerat medicina mil·lenària en regions molt fredes del nord d’Euràsia. Necessita temperatures realment baixes per créixer.

A la Xina hi ha documentació que prova que ja existia com a medicament natural fa 2.300 anys. Tanmateix, no va ser conegut fora de Rússia, Corea, la Xina i Japó fins als anys 90, quan es van començar a fer investigacions i a publicar llibres als Estats Units i Europa.

Conegut molt poc al nostre país, en vàrem sentir a parlar fa poc a la conferència de David Wolfe −el guru americà de l’alimentació raw− sobre les seves immenses propietats antivíriques, antibiòtiques, antioxidants i anticàncer.

És el bolet chaga el nou xiitake?

No fa olor ni té forma de bolet, i és que realment no només es un bolet, és una agrupació d’organismes que viuen de manera simbiòtica (més o menys com funciona el kombutxa). No creix del terra sinó de l’arbre, de dins de l’arbre. Hi pot viure i créixer durant molt de temps i es creu que també l’ajuda en èpoques de malaltia. En alguns casos ha aparegut chaga en escorces d’arbres ja morts.

El chaga és segurament un dels aliments amb més futur per cuidar el nostre sistema immunitari

Sembla exagerat i ambiciós dir que aquest és un altre producte “superfood” −supercuratiu− i que és el bolet més potent de tots, oi? Però el que sembla impressionant és que cada cop surten més estudis i llibres que n’argumenten els efectes medicinals. El premi Nobel Aleksandr Solzhenitsyn va escriure sobre la seva experiència amb el chaga a l’hospital en una de les seves obres sobre càncer.

Com el xiitake, el reishi i el maitake, que es van fer famosos pels seus beneficis immunomoduladors, el chaga és segurament un dels aliments amb més futur per cuidar el nostre sistema immunitari, però això no és tot:

 • Energèticament es considera un aliment del grup aigua, que ajuda a protegir i enfortir ronyons, bufeta i ossos.
 • I és que realment és un aliment remineralitzant pel seu contingut en minerals com el zinc, el potassi, el silici, el manganés, el germani, el crom, el bor, el bismut, el calci, el ferro, el magnesi, el fòsfor, el potassi i el seleni.
 • Els bolets chaga estan fets de quitina (un dels materials més durs de la terra). Allà és on es concentren la majoria de bioactius del fong. Els humans no podem digerir aquesta quitina, per tant, necessitem un procés d’extracció per fer-los més biodisponibles.
 • El component segurament més important són els betaglucans, coneguts per la seva habilitat en modular el sistema immunitari (l’augmenten i el controlen si és necessari en casos de malalties autoimmunes, al·lèrgies, lupus o psoriasi).
 • Aquesta propietat fa que sigui energètic i un gran adaptogen (potencia el Qi, l’energia vital).
 • A més, no només conté betaglucans, sinó també altres polisacàrids com els xylogalactoglucans, i fitoesterols com el lanosterol, inotodiol, ergosterol, i el fecosterol. Aquests ingredients reforcen la seva potència immunomoduladora, col·laborant en casos de càncer i processos vírics o infecciosos.
 • L’àcid betulínic el fa encara més potent en la seva acció equilibradora del colesterol.
 • Potent en antioxidants (superòxid dismutasa): es tracta d’un conjunt d’enzims que tenen un paper molt important protegint el cos contra els radicals lliures i l’oxidació descontrolada.
 • Font de vitamina D2: precursors de la conversió en vitamina D al cos.
 • Font natural de melanina, un fotoprotector molt eficient que absorbeix la radiació ultravioleta i ajuda a protegir la pell i els ulls.

David Wolf creu que és un dels aliments del futur perquè realment ens ajuda a batallar contra l’epidèmia dels nostres temps: l’estil de vida i contaminació actual que debiliten constantment el nostres sistema immunitari i el funcionament general del cos.

Com prendre’l?

Aquí a Catalunya ja hi ha algunes marques que venen l’extracte pur de chaga en pols i en càpsules. Medicinalment es considera que té més potència en forma d’extracte o deshidratat en alcohol, i salvatge. D’aquesta manera es conserven i s’absorbeixen molt millor els terpens (esterols i àcid betulínic) i els altres components no hidrosolubles. Tal com recomana en David Wolf –i tal com feien tradicionalment els asiàtics− una altra manera de prendre’l és en forma de te:

Chaga mushroom. A medicinal drink and chopped into pieces Chaga

Te de chaga

 1. Agafar una culleradeta de pols de chaga o rallar-ne una mica.
 2. Afegir a l’aigua a punt de bullir.
 3. Deixar-lo macerar al gust.

El més interessant de tot és que podem reutilitzar-lo més de 10 i 20 cops sense que se’n perdin les propietats.

un gust especial i força amarg, però barrejat amb cacau (pur) en pols podem millorar molt la cosa. Si ho fem, estarem preparant la beguda més antioxidant que segurament hàgim preparat mai.

També es pot dessecar o posar al forn i prendre com a xips.

No s’hauria de prendre si…

 • Tenim ja una malaltia autoimmune i estem prenent medicació
 • Ens estem medicant amb anticoagulants, antiplaquetaris o insulina
 • Hi ha excés de fongs al cos (càndides)
 • Tenim còlon irritable o gasos
 • Notem sequedat i picor a les mucoses

Fonts d’informació:

Smith JE, Rowan NJ, Sullivan R Medicinal Mushrooms: Their Therapeutic Properties and Current Medical Usage with Special Emphasis on Cancer Treatments, 2001

Cristina Lull, Harry J. Wichers, and Huub F. J. Savelkoul “Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites”, Wageningen University and Research Center, The Netherlands 2005

Ulrike Lindequist, Timo H. J. Niedermeyer, and Wolf-Dieter Jülich ” The Pharmacological Potential of Mushrooms”, Oxford University Press 2005

Andrea T. Borchers, Anita Krishnamurthy, Carl L. Keen, Frederick J. Meyersà, and M. Eric Gershwin “Immunobiology of Mushrooms”, Society for Experimental Biology and Medicine 2008

Chung, Mi Ja et al. “Anticancer Activity of Subfractions Containing Pure Compounds of Chaga Mushroom (Inonotus Obliquus) Extract in Human Cancer Cells and in Balbc/c Mice Bearing Sarcoma-180 Cells.” Nutrition Research and Practice 4.3 (2010): 177–182. PMC. Web. 20 Oct. 2015.

Kim YO, Han SB, Lee HW, Ahn HJ, Yoon YD, Jung JK, Kim HM, Shin CS (September de 2005). «Immuno-stimulating effect of the endo-polysaccharide produced by submerged culture of Inonotus obliquus». Life Sci. 77 (19): 2438–56. doi:10.1016/j.lfs.2005.02.023. PMID 15970296.

Youn, Myung-Ja et al. “Chaga Mushroom (Inonotus Obliquus) Induces G0/G1 Arrest and Apoptosis in Human Hepatoma HepG2 Cells.” World Journal of Gastroenterology : WJG 14.4 (2008): 511–517. PMC. Web. 20 Oct. 2015.

Nagajyothi PC, et al. Mycosynthesis: antibacterial, antioxidant and antiproliferative activities of silver nanoparticles synthesized from Inonotus obliquus (Chaga mushroom) extract. J Photochem Photobiol B 2014;130:299-304.

Kikuchi Y, et al. Chaga mushroom-induced oxalate nephropathy. Clin Nephrol 2014;81(6):440-4.

Lee IK, et al. New antioxidant polyphenols from the medicinal mushroom Inonotus obliquus. Bioorg Med Chem Lett 2007;17(24):6678-81.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York (https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chaga-mushroom)

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic