cervesa

Vi i dieta mediterrània

La dieta mediterrània ha tingut durant molts anys una copa de vi a la piràmide nutricional per les seves propietats nutricionals.

El vi negre conté sobretot potassi, fòsfor, magnesi, antioxidants i un component molt conegut: el resveratrol. Aquesta fitoalexina, que a més de ser al raïm podem trobar també a les ostres, als cacauets i a les nous; millora la circulació sanguínia i millora el metabolisme del colesterol; per tant, podria ajudar a prevenir els problemes cardíacs.

L’altra beguda típica a tot el món és la cervesa. A Espanya prenem cada any 46,3 litres de cervesa per càpita enfront dels 10 litres de vi.

Què té de bo la cervesa?

És molt rica en vitamines del grup B, potassi i polifenols, és diürètica i ens aporta energia.

 L’alcohol s’ha de prendre només de manera esporàdica i màxim 1 o 2 copes. Les persones amb hipertensió, diabetis, triglicèrids, úlceres, còlon irritable, gastritis, Dones amb nivells alts d’estrògens, o regles i intestins irregulars, l’han de controlar molt més. 

Fa tenir panxa? Tot i que el vi conté més alcohol que la cervesa, segons un estudi publicat a la European Journal of Clinical Nutrition, els dipòsits de greix localitzats a la zona de la panxa augmenten més quan bevem cervesa que vi. O sigui que sí, prendre molta cervesa fa tenir panxa cervesera. La corba de la felicitat ho pot semblar només mentre som molt joves; a la llarga prendre alcohol cada dia multiplica el risc de tenir fins a 200 malalties, entre les quals hi ha asma, migranyes, malalties neuronals com la demència, osteoporosi i càncer.

La perillositat d’aquest greix abdominal o visceral de que parlàvem, relacionat amb l’ingesta de cervesa, es pot vigilar calculant l’índex de cintura-malucs:

Cal agafar una cinta mètrica i mesurar-se els malucs i la cintura. Per saber el perímetre de la cintura cal mesurar 5 cm des del melic cap amunt; i per saber el dels malucs, s’ha de mesurar per sobre la part que sobresurt més del cul. Un cop tinguem les dues mesures, cal dividir la mida de la cintura per la dels malucs. En homes no ha de passar el valor de 0,9; i en dones, el de 0,8.

index_cintura-malucs_cat

La cervesa sense alcohol és, doncs, una bona solució; i l’Estat espanyol és el primer país europeu en consum d’aquesta cervesa. També podem optar per fer servir vi o cervesa per cuinar: la cocció volatilitza l’alcohol i ens proporciona un aroma únic al plat. La cervesa, per exemple, combina molt bé amb les carns, amb salses amb mel, i a la massa de la pizza casolana, que queda més cruixent. El vi, per altra banda, ens pot ajudar a caramel·litzar el suc del que estiguem cuinant a la paella.

Els catalans som els que més vi prenem a l’Estat espanyol. Quan escollim vi, cal que triem, doncs, sempre vins ecològics com Lovamor o Brut21, vins naturals com Viña Enebro, Dido DO Montsant o El Pino Rojo. També hi ha cerveses ecològiques com la Toc d’Espelta, i naturals com l’Oko-Krone o la Muller’s Lagerbier.

El cultiu del raïm i la civada (o espelta) ecològics no inclou pesticides ni altres químics perjudicials per a l’entorn ni que es puguin bioacumular al cos de les persones. Els vins i cerveses ecològics contenen més vitamines, minerals i antioxidants, ja que el cultiu s’ha fet amb més cura i temps. A més, el procés de recol·lecció, elaboració i embotellament segueix uns paràmetres regulats pel CCPAE. Si voleu descobrir més marques de vins elaborats a Catalunya, visiteu https://etselquemenges.cat/vins-saludables.

Com que moltes vegades som més de beure vi i cervesa fora que a casa (vi als restaurants, i cervesa als bars), trobareu un llistat d’establiments per beure vins i cerveses ecològics o naturals al mapa de restaurants catalans eco que tenim a l’ETS.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic