Els tubercles són aliments molt nutritius i saludables que ens aporten hidrats de carboni de qualitat. Són ideals per a la tardor i, a més, són molt versàtils i els podem fer servir per preparar moltes receptes diferents.
La tardor és època de tubercles, com el moniato, el nap, la nyàmera o la patata vella. Són tiges subterrànies de plantes que s’engrosseixen per fer de reserva energètica quan comença el fred.
Aquesta reserva està constituïda principalment per midó; per això, nutricionalment, són aliments que aporten una bona quantitat d’hidrats de carboni d’absorció lenta. A més, són carbohidrats cel·lulars i de baixa densitat, que són els més interesants per a l’organisme. A banda, també contenen vitamines, minerals, fibra i antioxidants, i sacien molt.
Segons la medicina tradicional xinesa, ara ens trobem a l’estiu tardà, l’estació de l’any vinculada a l’element Terra, un moment ideal per tonificar el sistema digestiu. Per fer-ho, trobem bons aliats en els aliments que creixen en contacte amb la terra, com els tubercles.
La nyàmera
La nyàmera (també anomenada carxofa de Jerusalem) conté força inulina, un tipus de fibra que ens ajuda a regular els nivells de sucre en sang i que serveix com a prebiòtic per a la flora intestinal. A més, augmenta la sensació de sacietat.
També conté minerals com el fòsfor, potassi, ferro, coure, magnesi, manganès i zinc, i vitamines C i del grup B.
És un tubercle força curiós, ja que pot recordar al gingebre per la forma, però té gust de carxofa.
Avui us proposo una crema de nyàmeres. Una recepta ideal ara que comença a fer fred i cada cop ens venen més de gust receptes més calentes que ens ajudin a escalfar l’organisme.
La recepta
Ingredients
- 4 nyàmeres (500 g)
- 1 patata petita (100 g)
- ½ coliflor (200 g)
- 1 ceba mitjana
- 2 grans d’all
- 2-3 fulles de llorer
- 1 branca de farigola
- aigua mineral natural
- sal marina
- oli d’oliva verge
- avellanes lleugerament torrades
Elaboració
- En una olla, salteu la ceba tallada a mitges llunes i els alls trinxats amb oli d’oliva verge i una culleradeta petita de sal durant 5-7 minuts.
- Peleu les nyàmeres i la patata i talleu-les a daus. Renteu i talleu la coliflor a flors.
- Afegiu les nyàmeres, la patata, la coliflor, les fulles de llorer i la branca de farigola a l’olla i ompliu d’aigua mineral fins a cobrir les verdures i una mica més. Afegiu-hi 1 culleradeta de sal marina.
- Feu bullir a foc mitjà i tapat durant 15-20 minuts (fins que punxeu la nyàmera i estigui tendra).
- Retireu les fulles de llorer i la branca de farigola i tritureu per aconseguir una crema homogènia. Si ha quedat massa espessa, s’hi pot afegir una mica més d’aigua o beguda vegetal d’ametlla i tornar a barrejar.
- Serviu la crema amb un rajolí d’oli d’oliva verge, farigola i unes avellanes.