La nyàmera –també coneguda com tupinambo, topinambur, carxofa de Jerusalem o trumfa nyama– és un tubercle originalment conreat pels indis d’Amèrica del Nord que va arribar a París el 1613. D’allà se’n va difondre el cultiu a tot Europa, on va alimentar milers de persones durant segles fins que va ser desplaçada per la patata, avui omnipresent.

Propie4tats i beneficis de les nyàmeres

La nyàmera destaca per diverses raons: la primera per un gust sorprenent que recorda a la carxofa; la segona pel tipus d’hidrat de carboni, que la fa especialment indicada per a les persones que han de controlar els nivells de sucre en sang.

Propietats nutricionals de la nyàmera

La nyàmera és bàsicament aigua (80%) i hidrats de carboni en forma d’inulina (18%) i conté algunes vitamines i minerals. Ens aporta molt poques calories (25 kcal per 100 grams) i una bona proporció de fibra (5%); és, per tant, un aliment ideal per a les dietes d’aprimament.

 • Els hidrats de carboni que conté no augmenten els nivells de sucre en sang
  La nyàmera és molt rica en fructosa. Amb la digestió, la fructosa passa de l’intestí a la sang sense augmentar el nivell de sucre. La raó és que les cèl·lules poden utilitzar directament el sucre simple (glucosa) si hi ha prou insulina en sang. En canvi la fructosa pot ser utilitzada per algunes cèl·lules sense necessitat d'insulina. Tot i així, l'excés de fructosa que el cos no necessita la transformarà en greix i l’emmagatzemarà com a reserva.
 • Contingut important en fibra
  El percentatge de fibra de la nyàmera és prou elevat (5%) per ajudar-nos a millorar els problemes de restrenyiment; alhora, la fracció soluble d’aquesta fibra alimentarà la nostra flora intestinal bona (efecte prebiòtic).
 • Vitamines del grup B
  La nyàmera conté petites quantitats de totes les vitamines del grup B (B1, B2, B3, B6 i B9) excepte la B12. Aquestes vitamines actuen en sinergia i complementarietat, per tant, és imprescindible que la nostra dieta les contingui totes. Tot i això, com que es tracta de vitamines solubles en aigua, es perden en part si fem una cocció gaire intensiva de la nyàmera (per exemple bullint-la pelada més de vint minuts).
 • Minerals
  La nyàmera destaca pel magnesi que conté, necessari per al bon funcionament dels muscles; el potassi, imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i el fòsfor, que és el segon mineral en quantitat al cos i que trobem a totes les cèl·lules. És un dels compostos necessaris per transportar l’energia als músculs i teixits i forma part del material genètic i de la membrana cel·lular. Té una funció essencial en el bon funcionament del sistema nerviós.

Els 4 principals beneficis per a la salut de la nyàmera

La majoria d’efectes de la nyàmera sobre l’organisme són beneficiosos:

 1. Ajuda a regular els nivells de sucre en sang
  Els sucres que conté la nyàmera estan en forma de fructosa, que és tolerada pels diabètics perquè no fa pujar els nivells de glucosa en sang i sembla que podria ajudar a secretar insulina i a millorar la funció del pàncrees. Per tant, és el substitut ideal de la patata en cas de patir aquesta malaltia.
 2. Té efectes beneficiosos sobre el fetge (desintoxicant i anticancerigen)
  La inulina que conté la nyàmera té efectes desintoxicants hepàtics perquè actua com a tònic conjuntament amb altres principis amargs (lactones sesquiterpèniques). Aquests principis actius són compartits amb altres verdures de composició similar, com ara la carxofa o la xicoira. L’efecte afavoridor de descàrrega de la vesícula biliar (colagoga) facilita la digestió i l’eliminació de tòxics del fetge (greixos) i fins i tot sembla que podrien tenir efectes protectors davant del càncer de fetge. Per afavorir aquesta descàrrega val més consumir-les barrejades amb una culleradeta d’oli d’oliva.
 3. Podria reduir el colesterol
  L’efecte combinat de la descàrrega de la bilis –que conté molt de colesterol– i la riquesa en fibres solubles (fructooligosacàrids FOS), que eviten que aquest colesterol es torni a reabsorbir, sembla que podria facilitar l’eliminació del colesterol a través de la femta.
 4. Pot donar lloc a àcids grassos beneficiosos
  La inulina és difícil de pair i, si ho fem, és gràcies als bacteris de la flora intestinal, que són capaços de trencar-les i transformar-les en part en àcids grassos de cadena curta que l’organisme pot fer servir com a font energètica i estructural de les membranes de les cèl·lules.

Cal tenir presents alguns efectes no tan desitjats de les nyàmeres

 • Pot ser indigesta per a persones sensibles
  Les persones poc tolerants a la inulina o a la fructosa han d’evitar menjar-ne perquè poden tenir dolors abdominals, gasos, molèsties digestives i diarrea.
 • Pot produir al·lèrgia en algunes persones
  Contenen lactones sesquiterpèniques, un component al·lergogen que pot fer reacció en persones sensibles. Les persones amb al·lèrgia a altres plantes de la família de les compostes (carxofa, gira-sol...) segurament també en tindran a la nyàmera.

La nyàmera segons la medicina tradicional xinesa

La nyàmera d’acord amb el que ens explica l’autor Paul Pitchford al seu llibre Sanando con alimentos integrales, és un aliment de gust dolç que té un efecte nodridor dels pulmons, i nodreix els problemes d’asma. Tradicionalment s’ha fet servir per tractar el restrenyiment i ajudar les persones amb diabetis.

La nyàmera està relacionada amb el gira-sol (són del mateix gènere i família) i tots dos són originaris d’Amèrica del Nord, on la nyàmera era l’aliment principal de la dieta dels nadius.

És una verdura de tardor i d’hivern, de polpa blanca i textura cruixent. És excel·lent crua o lleugerament cuita, ja que es torna tova si es cou més de deu o quinze minuts).

Recepta crema de nyameres

Crema de nyàmeres amb avellanes per Gina Estapé

Les nyàmeres a la cuina

La nyàmera la trobareu disponible als mercats durant la temporada de tardor i hivern; busqueu-la. Personalment l’he trobada a la Boqueria, i en alguns comerços especialitzats en productes ecològics m’han confirmat que en tenen quan n’és temporada: Obbio, Biospace, Veritas i Woki-Gràcia.

A la cuina, podem tractar les nyàmeres com ho faríem amb les patates, amb l’única diferència que no les pelarem, sinó que les fregarem bé per treure’ls les restes de terra i després les rentarem. Les podem bullir, coure amb pela, fer al vapor, guisar, estofar, saltar, fregir en forma de xips i fer-ne puré, que agrada molt als nens. També la podeu trobar conservada en vinagre, com ens comenten des de la Fonda Núria de Berga. En qualsevol cas, convé acompanyar-la sempre d’una culleradeta d’oli d’oliva perquè així serà més digestiva.

Cal tenir en compte que, com més estona la bullim, més fàcil de pair serà perquè es trencarà la inulina i donarà lloc a la fructosa, però també es tornarà més pastosa. A mi m’agrada fer-la al vapor durant vint minuts; us sorprendrà l’aroma tan especial que desprèn: una delícia per als amants de les carxofes.

Nyàmeres de cultiu ecològic, proper i de temporada

El cultiu de la nyàmera és poc exigent i es tracta d’una planta força resistent que, en ecològic, es desenvolupa molt bé a casa nostra. Cal dir que, tot i que inicialment la nyàmera estava qualificada com a invasora, actualment ja no té aquesta consideració. Compreu sempre nyàmera ecològica, perquè, com que és un tubercle, es comporta com la patata, les pastanagues... És a dir, ens en mengem les estructures d’emmagatzemament, que és on hi ha la part bona i la dolenta, que en agricultura convencional vol els agrotòxics (pesticides i fertilitzants sintètics).

8 originals receptes amb nyàmeres

No et deixis perdre la oportunitat de provar aquest complet i desconegut tubercle amb alguna de les receptes que trobaràs dins del nostre web. Cap d'elles et defraudaran!

 1. Crema de nyàmeres amb avellanes per Gina Estapé
 2. Crema de superaliments amb crispetes aromatitzades per Cristina Arroyo
 3. Estimulant i deliciós dip al ritme de nyàmera-coco per Cristina Arroyo
 4. Nyàmeres en vinagre per Montse Vallory
 5. Puré de nyàmeres amb verat escabetxat i comí negre per Montse Vallary
 6. Arròs cremós de tòfona i nyàmeres pel restaurant Hisop
 7. Llom de bacallà amb llenties i nyàmeres per Pep Nogué i Xevi Verdaguer
 8. Vedella melosa amb xips de nyàmeres per Bernard Benbassat

Tot el que no has d'oblidar sobre les nyàmeres

Atreviu-vos amb la nyàmera i us sorprendrà pel seu sabor, alhora que obtindreu un munt de beneficis: control de sucre en sang, disminució del colesterol, depuració del fetge, millora de la flora intestinal... I, a més, és apta per a diabètics.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista