El cuscús és un plat tradicional de la cultura àrab, que, traduït, seria “el menjar”, ja que pot ser considerat el plat principal en molts pobles del nord de l’Àfrica i que moltes famílies cuinen diàriament, entre altres variants.
És una preparació elaborada a partir de sèmola de blat a la qual s’afegeixen verdures, espècies, cigrons i pollastre o xai, o algun altre tipus de carn.

Als països àrabs fan servir una cuscusera, un recipient de cuina compost per dues peces encaixades l’una sobre l’altra. L’olla de baix és la més gran i s’hi posen a bullir les verdures, carn i espècies, mentre que a l’olla més petita de dalt s’hi posa el cuscús perquè es cuini al vapor. La zona que uneix les dues olles conté uns foradets que permeten que el vapor de la cocció pugui per coure el cuscús i fer que tingui un gust molt més saborós.

Cuscús de bròquil

Els països occidentals hem incorporat força aquesta recepta, però la preparació és força diferent ja que no disposem dels mateixos estris de cuina. A més, també n’hem adaptat en funció dels ingredients.

Avui vull compartir amb vosaltres una versió deliciosa sense cereal, en què el bròquil substitueix la sèmola de blat. A més, podem posar-hi pollastre o carn, però també podem fer la versió vegetariana senzillament ometent aquest ingredient. Al gust de cadascú! Això sí, si hi poseu carn o pollastre, que sigui de bona qualitat.

Bròquil

El bròquil és una verdura que pertany a la família de les crucíferes i que destaca perquè és molt ric en fitonutrients, que el converteixen en un aliment excepcional. Això sí que és un bon superaliment!

Pel que fa a les vitamines, destaca com a font de vitamina C (el doble que una taronja per la mateixa quantitat de producte), motiu pel qual és bo barrejar-lo amb altres aliments que continguin ferro, ja que n’augmentarem l’absorció. Tot i això, cal tenir en compte que hem de cuinar-lo poc, perquè aquesta vitamina tendeix a perdre’s amb la calor. També és ric en vitamines del grup B (com la B9, B1 i B3) i conté provitamina A en forma de betacarotens.
Pel que fa als minerals, el bròquil és ric en calci (sobretot el tronc), magnesi, potassi, ferro i sofre. Aquest últim resulta de gran ajuda al fetge en certes vies de desintoxicació hepàtica. A més, aquesta verdura també conté un gran nombre d’antioxidants.

Cuscús de bròquil a l'estil marroquí

La recepta

Ingredients (per a 2-3 persones)

  • 1 bròquil gran
  • 1 ceba mitjana
  • 1 tomàquet petit
  • 1 pastanaga
  • 1 porro
  • 3 grans d’all
  • 1/2 carbassó
  • ¼ de carbassa
  • 1 tassa de cigrons cuits
  • 2-3 branques de julivert
  • Panses al gust
  • Pebre negre al gust
  • 1 c.p de comí en pols
  • 1/2 c.p de cúrcuma en pols
  • 1/2 c.p de gingebre en pols
  • 1 cuixa de pollastre ecològic o de pagès (opcional)

Elaboració

  1. Talleu el bròquil a flors i renteu-les amb aigua. Peleu el tronc del bròquil i talleu el cor a trossos.
  2. Col·loqueu les flors i el tronc en un processador d’aliments i tritureu-ho fins que quedi reduït a trossets ben petits, com un cuscús. Reserveu.
  3. En una paella, salteu la ceba pelada i tallada a quadrats petits amb un raig d’oli d’oliva verge i un pessic de sal durant 5 minuts.
  4. Trinxeu els alls i afegiu-los a la paella. Seguiu saltant durant 5 minuts més.
  5. Talleu la pastanaga, el carbassó, la carbassa i el tomàquet a daus petits i el porro a mitges llunes. Afegiu a la paella i salteu uns 10 minuts.
  6. Quan les verdures comencin a estar tendres, afegiu-hi les espècies i el pollastre tallat a daus (opcional) i salteu uns 10 minuts més.
  7. Quan el pollastre ja sigui fet, afegiu-hi els cigrons, les panses i el julivert tallat ben fi i barregeu-ho bé.
  8. En una altre paella amb oli d’oliva verge, salteu el bròquil amb un pessic de sal durant uns 5 minuts. Ha de quedar cuit però sense que es desfagi. Col·loqueu-lo en un bol i afegiu dues cullerades d’oli d’oliva verge i barregeu bé.
  9. Per servir, poseu un fons de cuscús de bròquil al plat i col·loqueu unes cullerades del farciment pel damunt. 

 

Gina Estapé

Gina Estapé
Dietista, creadora del blog myhealthybitesblog.com i graduada en Publicitat i relacions públiques