Alternativa del plat tradicional

Si ens deixem guiar per la història, la manera típica de fer els falàfels és sense coure els cigrons. Simplement es deixa la quantitat de cigrons necessària en remull durant tota la nit, l’endemà es descarta l’aigua i es tritura. Amb el remull ens desfem d’àcid fític (fitats) que contenen aquests llegums, un tipus de antinutrient que ens impedeix absorbir alguns minerals, com el calci o ferro. D’aquesta manera, l’àcid fític es dissoldrà en l’aigua i, en llençar-la, evitarem gran part d’aquest antinutrient.

Aquesta seria una manera de fer els falàfels, però també és vàlid fer-los amb els cigrons ja cuits; només que canvia la textura. Amb els cigrons fets a l’estil tradicional queda una textura més compacta i cruixent. En canvi, amb els cigrons cuits, la textura és més densa i més cremosa.

Sense necessitat de farines

Els falàfels no necessiten ser acompanyats de cap tipus de farina, llevat que vulguem fer servir farina de cigrons. La textura que proporciona el triturat és perfecta per fer les boletes en forma de croquetes i tenir un resultat espectacular.

A més, si hi volem incorporar més ingredients, podem optar per afegir altres hortalisses en formes més petites com, per exemple, pastanaga ratllada.

Salses casolanes, molt millor

La salsa tradicional que acompanya els falàfels és a base de iogurt, tahina i/o amb tocs picants. És per això que la salsa proposada es decanta més per l’estil picant i a proporcionar la dosi d’hortalisses necessària per acompanyar el plat.

La recepta

Recepta per a 2 persones

  • 150 g de cigrons crus o 1 pot gran de cigrons cuits
  • 1 c.s. de tahina
  • 3-4 pastanagues
  • 1 ceba
  • 1 gra d’all
  • Coriandre o julivert
  • Tomàquet natural en conserva
  • Variat de llavors al gust
  • Cúrcuma, pebre i pebre vermell
  • Oli d’oliva verge

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 180 ºC. Incorporeu els cigrons cuits en un bol i aixafeu-los amb una forquilla. Podeu fer servir una batedora per agilitzar el procés, però no ha de quedar textura d’humus, sinó més espessa. (També es pot fer amb els cigrons crus, com es comenta en l’explicació.)
  2. Talleu mitja ceba i un gra d’all a trossos ben petits i incorporeu-los a la barreja juntament amb 6 cullerades soperes d’oli d’oliva verge, 1 de tahina, 4 de variat de llavors al gust (sèsam, gira-sol, carbassa…) i espècies al gust com coriandre, julivert, comí i/o orenga. En aquest pas també es pot afegir pastanaga ratllada, que li donarà un toc de color i sabor.
  3. Barregeu bé amb una forquilla o cullera i feu les boles en forma de falàfel amb les mans. Poseu en una safata per a forn, a sobre del paper de forn untat amb una mica d’oli d’oliva verge.
  4. Coeu al forn durant 10 minuts a 180 ºC i feu la salsa. Salteu la mitja ceba juntament amb oli d’oliva verge i, quan es comenci a daurar, incorporeu-hi aigua per agilitzar el procés. Peleu i talleu la pastanaga a trossos petits i incorporeu-la a la paella. Passats 10 minuts, afegiu 5 cullerades soperes de tomàquet natural en conserva i sofregiu a foc lent.
  5. Passats els 10 minuts, traieu la safata i gireu els falàfels amb cura. Deixeu 10 minuts més al forn.
  6. Quan la salsa estigui feta, reserveu-ne una mica com a saltat i bateu l’altra amb 1 cullerada de postres de caiena, 1 de cúrcuma, 1 de gingebre i altres espècies al gust. Si queda molt espessa, hi podeu afegir més aigua o donar-li un toc de beguda vegetal, d’ametlles, per exemple.
  7. Quan els falàfels estiguin daurats -es poden deixar al forn uns minuts més-, serviu en un plat amb la salsa.

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets