04 Ou ferrat

Canviar l’arròs per la coliflor és una manera senzilla d’incorporar més verdura al plat i, cuinada d’aquesta manera, queda deliciosa. La coliflor és una verdura d’hivern, que encara podem trobar fàcilment i que és molt adient per aquestes dates –quan els refredats de primavera comencen a guanyar protagonisme–, ja que ajuda a potenciar el sistema immunitari. Gràcies a un compost químic que es troba a les crucíferes, estimula l’acció de les defenses de l’intestí, és a dir, els soldats que treballen a l’intestí per lluitar contra qualsevol agent desconegut i que ens podria posar malalts.

Ou per completar el plat

Per fer un plat complet, podem optar per acompanyar la coliflor amb proteïna tant vegetal com animal. En aquest cas, hem triat ous, tot un superaliment pel seu alt contingut en nutrients i proteïnes, minerals com ferro i vitamines com la D, A i E. Podem prendre’n un o dos, segons la nostra capacitat digestiva. Hi ha persones que amb un ou ja queden saciades i que, si en prenguessin dos, se sentirien més pesades i sense poder-los digerir tan bé, símptoma de poca capacitat digestiva. D’altra banda, hi ha persones que tenen una bona capacitat digestiva i que poden pair perfectament dos ous sense sentir-se pesats. A més, per començar a menjar saludable no cal renunciar a plaers com els “ous ferrats”, dels quals farem una versió més saludable i igual de bona o més.

05 Resultat

Vitamina C i ferro, grans amics

Per poder aprofitar el màxim els seus nutrients, sobretot la vitamina C i vitamines del grup B, és essencial cuinar-la a temperatures baixes i durant poc temps, com mostrarem en aquesta recepta. A més, gràcies a la combinació amb tomàquet, obtindrem un plat molt ric en vitamina C, que ens ajudarà a absorbir el ferro de l’ou que acompanya la recepta. Estudis científics demostren que combinar el ferro no-hemo (el de l’ou i de vegetals) amb aliments rics en vitamina C ajuda a augmentar un 50% l’absorció.

Hipotiroïdisme

En casos d’hipotiroïdisme, s’aconsella acompanyar la coliflor (com totes les crucíferes en general) amb algues, per tal d’evitar l’efecte dels cianògens, que impedeixen que l’organisme absorbeixi iode.

Evitar flatulències

Incloure comí a les receptes és essencial per a les persones que acostumen a tenir gasos quan mengen coliflor o altres tipus de crucíferes.

01 Ingredients

La recepta

Ingredients per a 2 persones

Preparació

  1. Renteu i talleu la coliflor a trossos mitjans.
  2. Incorporeu força aigua en una olla i feu-la bullir. Escaldeu la coliflor uns 10-15 minuts.
  3. En una paella, poseu-la a foc lent i incorporeu un raig d’oli. Quan la coliflor estigui feta, incorporeu-la a la paella i esmicoleu-la fins que quedi en forma d’arròs. Quan estigui ben esmicolada, retireu-la i serviu-la en un plat.
  4. Paral·lelament, feu la salsa de tomàquet batent un pot de tomàquet en conserva natural, una pastanaga pelada i crua per reduir l’acidesa del tomàquet, l’oli d’oliva, un polsim de sal i el comí. Poseu la salsa sobre del plat de coliflor.
  5. Feu els “ous ferrats” a la mateixa paella on hem esmicolat la coliflor. Tireu un raig d’oli a la paella i, quan estigui ben calent, afegiu-hi l’ou. Tapeu i deixeu que es faci la clara alhora que el rovell queda cru. És un procediment molt senzill en el qual no afegim més oli i evitem fer fregits amb olis de mala qualitat.
  6. Serviu l’ou sobre la salsa de tomàquet i ja teniu una recepta senzilla, saludable i exquisida.

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés

Graduada en Publicitat i relacions públiques, estudiant de Dietètica a l’Institut Roger de Llúria i bloguer a Lemon’s Secrets.