L’“alga” agar-agar no és exactament una alga, sinó que és la fibra d’un conjunt d’unes set algues, per això, en cuinar-la es queda aquesta textura de gelatina, que ajuda a saciar i a calmar l’estómac.

Ajuda a saciar i a combatre l’ansietat

Molt adequat per saciar gràcies a la combinació amb aigua, ja que forma aquesta substància en forma de gel. Concretament, s’infla i redueix la velocitat del buidament gàstric i produeix un efecte saciant i apaivaga l’ansietat. D’aquesta manera, es té la sensació d’estar ple i s’evita picar entre hores altres aliments menys desitjats.

Regula el trànsit intestinal

Gràcies a la fibra soluble que el caracteritza, en cas de restrenyiment, ajuda als moviments de l’estómac i a un buidament correcte. A més, gràcies a la fibra insoluble, produeix un suau efecte laxant que augmenta el trànsit intestinal (efecte a l’intestí prim).

És un tipus d’aliment que no se sol trobar als supermercats més habituals, però sí en herbolaris o cases de dietètica. El venen en forma de flocs o de tires i dura per a deu pastissos com a mínim. A més, permet fer flams vegans i altres postres amb textura gelatinosa.

Combinar amb maduixes

Les maduixes són les reines de la primavera i tenen cura tot l’organisme. Gràcies a la seva gran capacitat antioxidant, eviten el dipòsit de colesterol a les parets de les artèries i mantenen l’organisme en bon estat. A més, són molt riques en fibra, que facilita el trànsit intestinal, i són molt diürètiques, és a dir, augmenten la producció d’orina, a més de facilitar l’eliminació de tòxics a través de l’orina.

És altament recomanable que les maduixes siguin ecològiques, ja que són de les fruites que més residus químics tendeixen a acumular.

Berenar o postres nutritives

En combinar les fruites amb les “algues” agar-agar i la base de fruita seca i dàtils, aconseguim un berenar o unes postres amb una densitat nutricional molt alta. L’agar-agar ens aporta la fibra necessària; les maduixes, la frescor i antioxidants que l’organisme necessita; els dàtils, dolçor sense necessitat d’utilitzar sucre afegit; i les avellanes, els greixos saludables i proteïnes que ens mantindran tips durant més temps. D’aquesta manera, aquest pastís s’allunya dels que produeixen un pic de glucosa en sang i desequilibren el nostre estimat organisme.

La recepta

Ingredients (Per a 8-10 racions)

 • 10 maduixes
 • 1 plàtan
 • 1 got de beguda de coco (o una altra beguda vegetal al gust)
 • 150 g d’avellanes
 • 8 nous del Brasil
 • 6 – 8 dàtils (segons dolçor i consistència desitjada)
 • 1 c.p. de ratlladura de llimona
 • Agar-agar a tires o en flocs
 • 1 miqueta de sal
 • 1 c.p. de canyella

Elaboració

 1. Deixeu els dàtils en remull amb aigua.
 2. Aboqueu en una cassola 2 tasses d’aigua, 1 mica de sal i escalfeu. Abans que bulli, afegiu-hi 4 c.s. de flocs d’agar-agar o unes 10 tires llargues. Tapeu i deixeu que es coguin durant 12 minuts.
 3. Paral·lelament, en un robot de cuina, tritureu les avellanes i les nous del Brasil (es podrien fer amb ametlles, nous o anacards), sense que quedi farina. Incorporeu els dàtils i tritureu fins que quedi una pasta enganxosa.
 4. Col·loqueu aquesta barreja en un recipient com a base del pastís. Es pot fer amb paper de forn per evitar que s’enganxi la barreja i afegir-hi oli de coco.
 5. Un cop passats els 12 minuts, afegiu 1 got de beguda de coco (o una altra beguda vegetal al gust) i deixeu que es barregi tot bé. Aboqueu la barreja d’agar-agar al robot de cuina i afegiu-hi 8 maduixes i el plàtan.
 6. Tritureu i escampeu la barreja pel recipient, incorporant més maduixes per sobre i una altra decoració al gust. Imaginació al poder!
 7. Deixeu refredar uns 15-20 minuts i guardeu a la nevera. Serviu fred passada 1 h.

 

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets