Salkl Beslenme

Si has començat diferents dietes per perdre pes sabràs que arriba un punt en què no avances. Et preguntes si realment està funcionant i no entens per què et costa tant perdre pes. “La companya de feina ha perdut 8 kg, la veïna 20…” Per què elles sí i jo no?

Aquí tens fets i petits errors que t’ajudaran a comprendre la complexitat que hi ha rere el fet de perdre pes i que et donaran un cop de mà a l’hora de seguir avançant:

El cos aprèn

Cada vegada que comences una dieta, el teu cos, que encara té memòria de quan érem en l’època de Cromagnon i passàvem per èpoques de fam, sap que passa per una època de molta gana i comença a activar una espècie de mode “d’estalvi d’energia”. Així doncs, com més dietes comencis, més “reservarà” el teu cos i més et costarà perdre pes. No facis mil dietes estrictes i ràpides. Fes un canvi de paràmetres i una dieta definitiva, que et faci guanyar salut, energia i permetre’t alguns capricis.

L’edat no perdona

A partir dels 40 el nostre metabolisme baixa un 10 %; a partir dels 50 (aproximadament), un 20 %; cap als 60, un 30 %. I això què vol dir? Doncs que quan t’acostes a aquestes edats, si menges el mateix i tens el mateix estil de vida, començaràs a guanyar pes sí o sí. És a dir, cada vegada et serà més difícil aprimar-te, perquè el teu cos necessita menys, va més lent.

Ens mentim més del que pensem

“Potser sí que pico, però quan ho reviso amb la dietista, no me’n recordo del nombre total de cosetes que menjo mentre cuino”. Algú deixa menjar al plat, el nen no s’acaba la galeta, algú porta alguna cosa pel seu aniversari a la feina o arribo a casa i em menjaria un bou.

La tiroide no ajuda

Si tens hipotiroïdisme o et sembla que en tens (t’has d’analitzar les hormones TSH/T3/T4 a la sang), el teu metabolisme és molt lent, i perdre pes és dur i difícil, però amb un bon acompanyament s’aconsegueix perfectament.

Estiraments i ioga, al parc

Estiraments i ioga, al parc

No tinc temps per fer exercici

T’has parat a pensar que una setmana té 168 hores? No tens ni 1 hora? Ni 30 minuts? Sí que en tens, de temps, el que passa és que segurament no et motiva, et fa mandra o estàs prioritzant altres coses. Fer exercici fa que puguem perdre pes molt més fàcilment, sobretot a partir dels 45 anys i en cas d’hipotiroïdisme. Ens ajuda a cremar els greixos (com els cremarem, si no?) i eliminar toxines, a produir serotonina (a trobar-nos amb més ànim i fer pujar la libido), a millorar la circulació, a reduir la retenció de líquids i la cel·lulitis, i a activar la salut intestinal. Necessites més motius?

Agafa ara mateix l’ordinador o l’agenda, si el gimnàs no t’entusiasma. Segur que trobes on anar a caminar, o anar a ballar, o fer ioga o Pilates, o fins i tot un entrenador personal que s’encarregui de buscar què és el que et pot motivar. Prioritza la teva salut, i fes-ho de seguida.

Prenc més energia de la que necessito

  • Menjo fruita o iogurt per postres, tot i haver-me quedat molt ple.
  • Menjo en menys de 20 minuts i el meu cervell encara no ha tingut temps d’enviar la sensació de sacietat a l’estómac; per tant, puc engolir tot el que la meva panxa aguanti.
  • Prenc cereals o pa a la nit i amb el poc exercici que faig, aquesta energia se’m colloca a les natges, com sempre.
  • Preparo racions de carn o de peix de més de 120 g o racions d’hidrats de més de 60 g crus.
  • Sóc al sofà i cauen 2 galetes dels nens.

Sopo fruita i iogurt desnatat

No és un bon sopar. Tot i que ens aporta vitamines i proteïnes, la fruita és un sucre senzill, que si som al sofà o anem a dormir no ens servirà de gaire més que per agafar l’energia i convertir-la en greix.

El iogurt, si és de qualitat i el prenem puntualment, no hi ha cap problema, però si és un producte de supermercat, està carregat d’additius químics que carreguen el fetge i els intestins.

No vaig bé de ventre

Si tinc restrenyiment, estaré constantment deixant que milers de toxines estiguin en contacte durant dies amb les meves parets intestinals, cosa que les farà més dèbils, les inflamarà i provocarà que les toxines passin al corrent sanguini. I, ei, les femtes també pesen.

Tinc una intolerància o intestí irritable i m’inflo

Si tinc mals de panxa, el primer que he de fer és solucionar-ho, perquè ni podré seguir una dieta per aprimar-me sense passar-ho malament, ni em desinflaré mai.

Tinc retenció de líquids

Passa el mateix en aquest cas. Potser cal activar l’energia del teu ronyó perquè els líquids comencin a circular millor, drenar, i que no s’acumulin i et sentis inflada com un globus.

El meu fetge està sobrecarregat

Si el teu fetge té molta feina, no metabolitzarà bé ni les hormones, ni les toxines ni els greixos. Per tant, cuidar-lo és bàsic perquè els greixos que volem fora acabin marxant. Redueix sucre, greixos saturats, carn i lactis, i menja més verdures de fulla verda i infusions (o comprimits) de romaní, fonoll, card marià, dent de lleó o boldo (sempre sota un control professional).

Peaceful woman relaxing at home with cup of tea or coffee

Prens cafès amb llet al llarg del dia

No ho comptes com a part de la dieta i vas prenent calories a través de la llet i del sucre, si n’hi poses.

Durant el cap de setmana cau alguna cervesa o copeta de vi

Aquest és un dels motius més típics dels pacients que no s’aprimen: “Oh, Neus, és que només m’he passat en un àpat, eh, tota la resta ho he fet perfecte!”. Si t’has passat en un àpat però has anat de barbacoa, has menjat calçots a punta pala, pa amb tomàquet, salsetes, carn, una copeta de vi, i alguna pasteta per postres pot semblar que només és un àpat, però entre les quantitats i el que suposa l’alcohol, estàs acumulant molt més del que podries fer en 3 picadetes entre setmana. Això no vol dir que no puguis anar de calçotada si estàs a dieta, però amb moderació. Afecta molt, psicològicament, quan un fa un “extra” un dia després d’haver seguit una dieta estricta tota la setmana i veure després que s’ha recuperat tot el pes perdut.

L’alcohol −encara que es digui que el vi i la cervesa són saníssims− carrega el fetge, espesseix la ment i les neurones i afavoreix l’augment de pes.

No em cuino ni m’organitzo prou bé

Si et vols cuidar, prioritza’t, dedica’t més temps a tu mateix i menja aliments naturals, cuinats a casa, amb afecte.

No tinc ben distribuïda la cuina

Hi ha una nova dieta que es diu la dieta FENG SHUI, i que se centra a organitzar la teva cuina de manera que t’ajudi a perdre pes. Un estudi a Nova York mostra que les persones que tenen productes com ara cereals o galetes a sobre el marbre de la cuina pesen més que les que els tenen ben guardats.

Sóc dona i em peso 1 cop a la setmana

És més difícil perdre pes en el cas de les dones que en el dels homes. Ells, quan es decideixen, van a totes. Nosaltres tenim moltes fluctuacions hormonals i emocionals que ens afecten en la retenció de líquids, el trànsit intestinal, el descans nocturn… i, per tant, en el pes.

No ens apuntem tot el que mengem

Algunes investigacions indiquen que quan ens autoobservem controlem més el que fem que si només pensem en el que fem.

No vigilem el que posa a les etiquetes

Qualsevol producte, fins i tot si és ecològic, pot portar sucre, xarop, mel, melasses, farines, llevat de soja… i tot això va sumant. Ecosalim és una marca que cuida molt la qualitat dels seus productes i això es nota tant en el sabor com en les propietats de cada aliment.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic