A l’hora de fer els liquats

La majoria dels liquats són una barreja de fruites i hortalisses; normalment, les fruites són les que deixen menys polpa, i les hortalisses les que més. Per això, és molt millor separar-les i, així, utilitzar les polpes de les hortalisses per als àpats. Una manera senzilla de fer-ho és primer liquar les hortalisses, posar la polpa en un bol, treure’l, i després liquar les fruites. Perquè no es barregin els sabors de cada hortalissa, val més guardar cada polpa en un bol i després fer combinacions.

Pastanagues, l’estrella absoluta

La pastanaga és de les hortalisses que deixa més polpa i amb la qual es pot cuinar. Com que és un gust més aviat neutre i té consistència, permet fer hamburgueses, croquetes, mandonguilles… La clau és amb què la barregem perquè quedi una consistència compacta i que sigui un plat complet per dinar o sopar.

Altres hortalisses i combinacions

Si per fer el liquat es barreja la polpa amb espècies com el gingebre o la canyella, el resultat de la cuina pot ser diferent. Per això és millor separar-ho i després afegir les espècies si és oportú. A més, el carbassó també és una hortalissa molt preuada a l’hora de fer liquats, però, com que té força aigua, és més complicat d’incorporar a l’hora de fer hamburgueses o altres opcions vegetals. Per començar, proposarem una idea per reutilitzar la pastanaga, de la qual poden sortir fins a quatre opcions diferents. 

Hamburgueses, croquetes, mandonguilles o canapès?

A l’hora de fer el plat, ens podem decantar per aquestes opcions, o qualsevol altra forma que se’ns ocorri. Les hamburgueses són molt senzilles, ja que es tracta de fer una bola amb la massa, aixafar-la una mica i posar-la al forn. Per elaborar croquetes i mandonguilles, s’agafa una mica de la massa, es fa la forma desitjada i es posa al forn fins que quedi daurada. En canvi, els canapès donen més feina, però el resultat és espectacular.

Per a 2 hamburgueses

  • 3-4 pastanagues (150 g de polpa – 200 g de pastanagues)
  • 70 g de farina d’ametlles
  • 1 ou ecològic
  • 3 c.s. de llavors de sèsam
  • 4 c.s. d’oli d’oliva verge
  • 1 mica de sal
  • espècies

Preescalfeu el forn a 180 ºC.

Liqüeu les pastanagues i guardeu la polpa. Preneu el suc o guardeu-lo per combinar-lo amb un batut o suc natural.

Bateu la polpa de la pastanaga amb els ous i afegiu-hi la farina d’ametlles. Afegiu-hi les espècies, sal i l’oli. Remeneu o bateu i remeneu.

Prepareu la safata per al forn amb paper vegetal i escampeu-hi una mica d’oli d’oliva amb un tovalló.

Amb la barreja, feu la forma que vulgueu:

  • Per a les hamburgueses: poseu boles de la mida d’un puny petit a la safata. Xafeu en forma de cercle per fer la forma d’hamburguesa.
  • Per a les croquetes o mandonguilles: Feu boles petites amb la forma de croquetes o mandonguilles. Després hi podeu afegir alguna salsa casolana per sobre per donar un toc autèntic.
  • Per als canapès: Feu boletes petites i, amb un morter, aixafeu-les per sobre per donar forma de bol. Així queda la forma típica del canapè, al qual després hi podreu afegir la barreja que vulgueu per sobre*.

Coeu al forn a 180 ºC durant 15 minuts o fins que veieu que s’han daurat, sense cremar-se. Per a un resultat millor, tombeu cada 10 minuts perquè no es cremin i surtin cruixents.

Deixeu refredar i serviu amb el que us hi agradi més. En aquest cas, per donar cremositat al plat, una bona opció és acompanyar l’opció escollida amb pesto de nous; la salsa de remolatxa també és espectacular.

* Pesto de nous: bateu 1 grapat de nous, 4 c.s. d’oli d’oliva verge, 3-4 branques d’alfàbrega fresca, ½ gra d’all i suc de llimona al gust (afegiu més o menys oli d’oliva segons la cremositat desitjada).

* Salsa de remolatxa: bateu el suc de mitja llimona, 1 grapat de nous, 4 c.s. d’oli d’oliva verge i 1/2 remolatxa cuita (millor poseu primer la remolatxa a poc a poc i incorporeu-ne més al gust).

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets