Les salsetes i vinagretes són fàcils de fer, només hem de saber per on començar i com fer les barreges. Us acostem doncs avui els elements bàsics per fer-ho i quatre consells per no espifiar-la. Descobrirem si engreixen i quines tenen millors propietats.

salsa_cat

*Per penjar a la nevera

Consells:

  • Els olis de llavors (lli, gira-sol) fan que les salses siguin més clares.
  • La sal i el pebre es desfan en vinagre i llimona però no en oli.
  • Els vinagres de sidra i poma són més suaus de gust. Si no us agrada gaire el vinagre, hi podeu posar suc de llimona.
  • Si us heu passat amb el vinagre, una mica de mel hi ajudarà.
  • Per espessir la salsa, sempre podeu afegir-hi kudzú en pols, rovell d’ou, farina o farina de blat de moro (només en salses que s’hagin de coure).
  • Per acompanyar peixos, podem fer servir ingredients dolços i exòtics com la pinya i el mango per donar un contrast de dolç-àcid i salat molt bo.
  • Tasteu la compota del bebè o de l’avi amb les carns.
  • En plats de consistència tova (com la verdura bullida), hi van bé ingredients més durs i cruixents com salsetes amb fruits secs.
  • Més ingredients no asseguren un gust més bo: és millor pocs ingredients i amb gustos complementaris.

Idees de salses per a l’estiu:

  • Vinagreta bàsica: oli, vinagre balsàmic, all, (sal i pebre)
  • Vinagreta bàsica d’umeboshi: una culleradeta de pasta d’umeboshi diluïda en oli
  • Vinagreta de llimona: oli, suc de llimona, mostassa de Dijon, (sal i pebre)
  • Vinagreta dolça; oli, vinagre, mel
  • Vinagreta cítrica: oli, vinagre, suc de taronja
  • Vinagreta exòtica (genial per a amanides): oli, suc de pinya i vinagre sec
  • Salsa índia: beguda de coco, curri, oli d’oliva i all
  • Salsa fresca: salsa de soja, aigua, suc de llimona, kudzú dissolt, menta
  • Salsa de iogurt: iogurt sense sucre (si pot ser grec), suc de llimona, oli d’oliva, all, cogombre, julivert o menta
  • Salsa de pesto: oli d’oliva, alfàbrega, all i pinyons
  • Salsa carnívora: salsa de soja, mel, vi blanc, i sèsam
  • Salsa de mostassa i mel: vinagre, oli d’oliva, mel, mostassa de Dijon, sal i pebre
  • Salsa amb calci: aigua bullent, tahina, genmai miso, vinagreta d’umeboshi, suc de concentrat de poma

 Trobeu moltes més salses a https://etselquemenges.cat/?s=salsa&section=empty

I si comprem la salsa feta? Té les mateixes propietats? Engreixa?

La quantitat d’oli és el que a vegades fa que una salsa tingui més calories, com passa amb una maionesa estil allioli. Les salses amb nata o iogurt ens aporten nutrients però també tenen calories i greixos, sobretot si no són vegetals (nata vegetal o iogurt de civada o soja). La mel també n’aporta.

És important prendre una salsa de qualitat (que no contingui gaires espessidors ni additius) i tenir en compte la quantitat: posar-ne la justa perquè el plat agafi sabor sense tapar el gust de l’aliment.

Trobareu salses preparades de qualitat i tots els ingredients per fer-les a casa a la botiga Obbio.embaràs oli/dins la pàgina

Olis aromàtics a casa

Podem aprofitar l’oli que tenim a casa i fer-lo més saborós afegint-hi ingredients diferents que aromatitzaran les amanides i plats d’estiu: all, ceba, pebrots o bolets com xiitake sec; també una barreja d’herbes com romaní, fonoll, orenga i alfàbrega fresques. Si voleu sensacions noves, recomano la llima (queda molt bé amb all) o la canyella.

S’han de netejar en paper (sense mullar) i, si ho voleu, trossejar abans d’introduir al pot amb oli.

Cal guardar-los en un lloc que no els toqui el sol ni hi faci calor perquè no s’oxidin. Hi ha dues maneres de prendre’n: esperar tres setmanes perquè macerin, colar i servir, o posar directament a taula. Aquesta segona opció dóna un oli menys aromàtic (perquè ha reposat poc) i potser cauran trossets de l’herba al plat quan el servim.

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

Neus Elcacho

Ara pots demanar cita amb la
Neus Elcacho a La Consulta de l´Ets
936 338 063 Correu electrònic