Tacos de plàtan mascle farcits amb salsa d'alvocat al curri i llagostins

Els tacos són un plat mexicà que consisteix en una “tortilla” doblegada i farcida amb diferents ingredients. És un plat molt fàcil i versàtil, ja que es pots farcir de qualsevol ingredient com verdura, carn, peix, pollastre o marisc i acompanyar-lo de la salsa que sigui.

Aquí, normalment les “tortillas” les trobem prefabricades i són fetes de farina de blat o de blat de moro, olis vegetals refinats, molts conservants, excés de sal, i fins i tot alguna porta sucre. De totes maneres, preparar-ne de saludables a casa no costa gens! Avui us ensenyo com preparar uns tacos a partir de plàtan mascle.

Tacos de plàtan mascle

Quan parlem de plàtan mascle, no fem referència al plàtan que coneixem de tota la vida de color groc i de gust dolç, sinó a un plàtan molt més gran, de color verd i ric en hidrats de carboni complexos en forma de midó. Per tant, no és dolç.

Plàtan mascle cru i cuit

Com la patata, en ser ric en midons, cal cuinar-lo sempre per fer-lo més digestiu. A més, si un cop cuinat el deixem refredar, aconseguirem que el midó es transformi en retrogradat, un tipus molt beneficiós per a la flora, ja que, com que l’organisme no l’assimila, actua com a fibra i serveix com a prebiòtic per a la microbiota intestinal. Aquest midó retrogradat resulta molt interesant sobretot per a les persones que volen regular els nivells de sucre en sang.

El plàtan mascle també és ric en minerals, com el potassi i el magnesi, i en vitamines del grup B. No se sol trobar en els supermercats convencionals, però es pot trobar en fruiteries i botigues hindús o paquistaneses.

Vegetals, llagostins i salsa d'alvocat al curri

Per farcir aquests tacos, he triat una salsa amb alvocat amb un toc de curri, però també podeu fer servir una maionesa casolana, una salsa de tomàquet picant, o la que més us agradi. Alhora, també podeu triar el farcit que vulgueu: verdures crues o cuites, cigrons, daus o tires pollastre… Però si us agraden els llagostins, us recomano que tasteu aquesta combinació: Queda boníssima!

Tacos paleo farcits amb vegetals, llagostins i salsa d'alvocat al curri

La recepta

Ingredients (per a 8-10 unitats)

Per als tacos

  • 3 plàtans mascles
  • 4 c.s. d’oli d’oliva verge
  • 1 c.p. de sal marina

 Per a la salsa

  • 1 alvocat
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • ½ c.p. de pasta d’umeboshi o sal marina
  • 1 c.p. de curri

Per al farciment

  • 4-5 fulles d’enciam
  • 8 tomàquets xerri
  • 20 llagostins cuits i pelats
  • col llombarda

Elaboració

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  2. En una olla amb aigua bullent, afegiu els plàtans mascle tallats a trossos i cuineu-los durant 12 minuts.
  3. Coleu i esbandiu amb aigua freda per refredar-los una mica i poder-los treure la pell.
  4. En un processador d’aliments, tritureu el plàtan mascle amb l’oli i la sal fins a aconseguir una pasta homogènia.
  5. En una superfície antiadherent, esteneu 2-3 cullerades de la massa, de manera que quedi ben fina. Amb un motllo rodó d’uns 14 cm maqueu la forma del taco i, sense aixecar-lo, retireu la massa que sobra dels costats. Traieu el motllo i repetiu el mateix procediment fins a omplir la superfície amb tants tacos com hi càpiguen.
  6. Poseu-los al forn durant 25 minuts. Passat aquest temps, gireu-los amb compte i fornegeu-los 5 minuts més. Han de quedar flexibles i no gaire cruixents, ja que, si no, quan els dobleguéssim, se’ns podrien trencar. Traieu-los del forn i deixeu-los refredar.
  7. Per a la salsa, tritureu l’alvocat amb la resta d’ingredients.
  8. Renteu les fulles d’enciam i talleu-les a tires fines. Renteu els tomàquets xerri i talleu-los per la meitat o a quarts. Talleu un tros de col llombarda a tires.
  9. Per muntar els tacos, primer unteu la base amb la salsa d’alvocat i després afegiu-hi enciam, un parell de llagostins, col llombarda i uns trossets de tomàquets xerri. 
Gina Estapé

Gina Estapé
Dietista, creadora del blog myhealthybitesblog.com i graduada en Publicitat i relacions públiques
gestape@etselquemenges.cat