Els tacos són un plat mexicà que consisteix en una “tortilla” doblegada i farcida amb diferents ingredients. És un plat molt fàcil i versàtil, ja que es pots farcir de qualsevol ingredient com verdura, carn, peix, pollastre o marisc i acompanyar-lo de la salsa que sigui.
Aquí, normalment les “tortillas” les trobem prefabricades i són fetes de farina de blat o de blat de moro, olis vegetals refinats, molts conservants, excés de sal, i fins i tot alguna porta sucre. De totes maneres, preparar-ne de saludables a casa no costa gens! Avui us ensenyo com preparar uns tacos a partir de plàtan mascle.
Quan parlem de plàtan mascle, no fem referència al plàtan que coneixem de tota la vida de color groc i de gust dolç, sinó a un plàtan molt més gran, de color verd i ric en hidrats de carboni complexos en forma de midó. Per tant, no és dolç.
Com la patata, en ser ric en midons, cal cuinar-lo sempre per fer-lo més digestiu. A més, si un cop cuinat el deixem refredar, aconseguirem que el midó es transformi en retrogradat, un tipus molt beneficiós per a la flora, ja que, com que l’organisme no l’assimila, actua com a fibra i serveix com a prebiòtic per a la microbiota intestinal. Aquest midó retrogradat resulta molt interesant sobretot per a les persones que volen regular els nivells de sucre en sang.
El plàtan mascle també és ric en minerals, com el potassi i el magnesi, i en vitamines del grup B. No se sol trobar en els supermercats convencionals, però es pot trobar en fruiteries i botigues hindús o paquistaneses.
Per farcir aquests tacos, he triat una salsa amb alvocat amb un toc de curri, però també podeu fer servir una maionesa casolana, una salsa de tomàquet picant, o la que més us agradi. Alhora, també podeu triar el farcit que vulgueu: verdures crues o cuites, cigrons, daus o tires pollastre… Però si us agraden els llagostins, us recomano que tasteu aquesta combinació: Queda boníssima!
La recepta
Ingredients (per a 8-10 unitats)
Per als tacos
- 3 plàtans mascles
- 4 c.s. d’oli d’oliva verge
- 1 c.p. de sal marina
Per a la salsa
- 1 alvocat
- 1 c.s. de suc de llimona
- ½ c.p. de pasta d’umeboshi o sal marina
- 1 c.p. de curri
Per al farciment
- 4-5 fulles d’enciam
- 8 tomàquets xerri
- 20 llagostins cuits i pelats
- col llombarda
Elaboració
- Preescalfeu el forn a 180 ºC.
- En una olla amb aigua bullent, afegiu els plàtans mascle tallats a trossos i cuineu-los durant 12 minuts.
- Coleu i esbandiu amb aigua freda per refredar-los una mica i poder-los treure la pell.
- En un processador d’aliments, tritureu el plàtan mascle amb l’oli i la sal fins a aconseguir una pasta homogènia.
- En una superfície antiadherent, esteneu 2-3 cullerades de la massa, de manera que quedi ben fina. Amb un motllo rodó d’uns 14 cm maqueu la forma del taco i, sense aixecar-lo, retireu la massa que sobra dels costats. Traieu el motllo i repetiu el mateix procediment fins a omplir la superfície amb tants tacos com hi càpiguen.
- Poseu-los al forn durant 25 minuts. Passat aquest temps, gireu-los amb compte i fornegeu-los 5 minuts més. Han de quedar flexibles i no gaire cruixents, ja que, si no, quan els dobleguéssim, se’ns podrien trencar. Traieu-los del forn i deixeu-los refredar.
- Per a la salsa, tritureu l’alvocat amb la resta d’ingredients.
- Renteu les fulles d’enciam i talleu-les a tires fines. Renteu els tomàquets xerri i talleu-los per la meitat o a quarts. Talleu un tros de col llombarda a tires.
- Per muntar els tacos, primer unteu la base amb la salsa d’alvocat i després afegiu-hi enciam, un parell de llagostins, col llombarda i uns trossets de tomàquets xerri.