Bullir les patates en comptes de fregir-les
El problema més gran de la truita de patata és fregir les patates amb olis de mala qualitat, com el d’oliva refinat, de gira-sol refinat o qualsevol oli que posi “oli de X” sense especificar que és verge. És tan fàcil com mirar l’etiqueta: si no posa verge, és que és refinat. Aquests olis refinats no resisteixen les altes temperatures i, quan els fem servir per fregir, es transformen en greixos trans, que tenen un efecte directe perjudicial per a la salut. Més enllà d’això, hi ha el fet de si cal “malgastar” tant d’oli quan es poden bullir o fer al forn perfectament amb un resultat igual, o millor.
Per aconseguir una aportació nutricional millor, podem, a més, refredar les patates i guardar-les a la nevera per fer-les servir el dia després. D’aquesta manera, el midó es transforma en midó resistent, que produirà un efecte prebiòtic en la flora intestinal.
Segons els experts i diversos estudis, durant aquest temps que són a la nevera a 4-5ºC, els midons de la patata es transformen en el denominat midó retrogradat. Aquesta estructura nova, ja no la podem digerir. En canvi, els bacteris de la nostra flora sí que tenen les eines necessàries per desfer aquest midó i alimentar-se’n. Així té lloc l’efecte prebiòtic, i la patata es converteix en un superaliment molt saludable per als nostres bacteris. Més informació a l’article “La patata del dia anterior, millor que acabada de cuinar”
Acompanyar el plat de color
La combinació més típica és acompanyar la truita amb força ceba saltada, però també hi podem afegir una altra hortalissa com la pastanaga o el carabassó, que faran el plat encara més suculent; a més d’alguna espècia com el comí, pebre o cúrcuma per donar un toc especial i potenciar el sabor.
Es pot acompanyar amb amanida o amb una salsa d’alvocat deliciosa que proporcionarà una textura cremosa i moltes propietats nutricionals. Així tindrem un plat complet tant en sabor com en nutrients.
La recepta
Ingredients
Per a la truita
- 2-3 patates mitjanes
- 5 ous del número 0-1 de gallines felices
- 2 cebes
- espècies al gust (comí, pebre..)
- 1 mica de sal
Per a l’amanida i salsa d’alvocat
- 1 grapat de ruca
- 1/2 pastanaga
- 1 alvocat petit o 1/2 gran
- 1/2 llimona
- 1 branca d’alfàbrega
- 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
Elaboració
Hi ha dues opcions a l’hora de fer aquesta recepta. La primera és fer en el mateix dia les patates bullides i després la truita; ens hi estarem una mitja hora. L’altra opció és fer les patates amb pell el dia anterior i, l’endemà, cuinar la resta del plat.
- Talleu a mitges llunes la ceba i salteu-la a foc mitjà amb oli d’oliva verge extra. Si s’enganxa, afegiu-hi una mica d’aigua.
- Traieu la pell a la patata prèviament bullida (del dia abans), talleu-la a trossos petits i incorporeu-la a la paella quan la ceba estigui ben feta.
- Aneu remenant i aixafant la patata, fins que quedi una massa homogènia. Abaixeu el foc i deixeu que s’escalfi.
- Bateu els ous en un bol gran i afegiu-hi la massa de ceba i patata. Remeneu bé. Incorporeu una mica d’oli a la mateixa paella en què heu fet la ceba i la patata, i aboqueu-hi la barreja. Deixeu que es faci a foc lent durant 2-5 minuts i gireu-la. Repetiu el procés i apagueu el foc o poseu la truita en un plat amb una mica de ruca i pastanaga ratllada.
- Per fer la salsa d’alvocat, bateu l’alvocat, la llimona, l’alfàbrega i l’oli tot junt, i serviu-la per sobre de la truita. Aportarà una textura cremosa que contrarestarà amb tot el plat.