Quan parlem de salut, a Etselquemenges i Soycomocomo sempre tenim i compartim una visió global. Encara que el nostre punt fort és l’alimentació, també som molt conscients –i així ho transmetem fins a l’infinit– que la salut se sustenta en pilars diferents: alimentació, exercici físic, gestió de les emocions, descans suficient i exposició tan limitada com sigui possible als tòxics.
Aquest darrer punt és vital, però és un món molt complex en què cada dia aprenem gràcies a les investigacions científiques que es van fent.
La realitat és que ens envolten tòxics ambientals amb els quals tenim contacte per via oral, per l’olfacte o per la dermis. Marieta Fernández, catedràtica i investigadora de tòxics ambientals de la Universitat de Granada, afirma: “Els contaminants ambientals actuen com a disruptors endocrins, és a dir, es comporten com a hormones, però sintètiques, i imiten i bloquegen les hormones endògenes.” Els tòxics poden generar diferents problemes de salut, però el càncer de mama és un càncer hormonal que es produeix per una exposició inadequada a hormones, afegeix la catedràtica.
Per salut, feu servir un desodorant sense tòxics
Com hem comentat, de tòxics n’hi ha molts, però un gran percentatge es poden evitar perquè, com diu la Marieta, les investigacions ens diuen on són i les vies d’exposició. La cosmètica és una via d’entrada important i, des d’Etselquemenges ja fa temps que us parlem de la importància de fer el pas de la cosmètica convencional a l’ecològica.
El gran problema dels tòxics és que no podem dir quin és el gran culpable, sinó que és l’exposició combinada de molts tòxics al llarg de la vida. Marieta Fernández i el doctor Nicolás Olea, també catedràtic de la Universitat de Granada, fa vint-i-cinc anys que estudien els tòxics ambientals i han vist que el còctel de tòxics que hi ha a les mames de les dones és molt greu, i que això augmenta la incidència de càncer de mama cada any, fins al punt que és un dels més freqüents entre les dones.
En la conferència que va fer la Marieta al Cómo Como Festival, explica que el càncer de mama és multifactorial, però pel que fa als tòxics es mostra contundent: “Les dones amb més porqueria a les mames tenen més números. Ho hem estudiat i publicat”, diu la bioquímica.
Quan la Marieta va fer la seva tesi doctoral fa vint anys, la dona més jove amb càncer de mama tenia 45 anys. Ara es detecten casos amb 27 i 28 anys i això no s’havia vist mai perquè l’exposició a tòxics cada cop és més gran i el cos no hi està acostumat.
Per això, si només poguéssim canviar un dels productes d’higiene íntima, una opció efectiva seria el desodorant.
Uniu-vos a la campanya #CambiaTuDesodorante
De manera gairebé espontània, arran del podcast de Núria Coll a Nina Benito, CEO d’Organics Magazine, en què van parlar sobre els tòxics més nocius en la cosmètica, va arrencar a xarxes la campanya #CambiaTuDesodorante, que se segueix compartint i que ja ha arribat a moltíssimes dones.
La CEO d’Etselquemenges, Núria Coll, ens explica: “L’objectiu principal de la campanya és que es faci viral i així poder arribar al màxim de dones possible perquè canviar el desodorant és un gest molt fàcil de portar a la pràctica i que pot ser determinant.”
“Canviar el desodorant és un gest molt fàcil de portar a la pràctica i que pot ser determinant”
1-Per tant, la primera idea és prendre consciència de l’impacte negatiu que tenen els tòxics en la salut.
2-El segon pas és llençar a la brossa el desodorant convencional, que segur que té ingredients sospitosos com clorhidrat d’alumini, parabens, perfum, triclosan i PEG, i optar per un desodorant ecològic sense tòxics.
3-Finalment, ajudeu-nos a difondre aquest missatge per Instagram amb l’etiqueta #CambiaTuDesodorante i feu arribar aquesta informació a totes les dones que us envolten: mares, amigues, germanes.
Com podem triar un bon desodorant?
Ben aviat podreu llegir un reportatge en profunditat per saber els ingredients aptes i no aptes dels desodorants, però a xarxes ja vam donar unes pistes que recollim en aquest article.
Segons Nina Benito, alguns consells per triar un bon desodorant:
- No han de portar els tòxics següents: parabens, triclosan, PEG, fenoxietanol (phenoxyetanol), clorhidrat d’alumini.
- Millor en envàs de vidre o metall, perquè permeten ingredients actius en una proporció més alta.
- Els que contenen bicarbonat poden irritar les aixelles, però són bones opcions.
Hem de tenir en compte que no val qualsevol desodorant bio, perquè alguns tenen ingredients problemàtics. Algunes de les marques que ens ha recomanat Nina Benito, sense cap mena d’interès comercial són We Love The Planet, Soapwalla, Schmidt; Ben & Anna, Naturalmente Mediterráneo, Phytorelax, Esperança, Ringana i Weleda.