Fruites i verdures envasades en plàstic

Aquest any més que mai, s’ha generat una mobilització contra els envasos de plàstic amb campanyes virals com #DesnudaLaFruta, perquè només se’n recicla un 10%. Com deia Marta Costa en la seva editorial, la major part del plàstic s’acaba acumulant en grans abocadors de deixalles o bé inunda i contamina els oceans.

20 personalitats cedeixen la seva orina per la ciència

Un estudi recent de Rezero, laFundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable denuncia que s’han detectat substàncies procedents d’envasos de plàstic a l’orina.

Per aconseguir més impacte, es va demanar a vint personalitats del món de la cultura i de la ciència –com l’actriu Sílvia Abril, el catedràtic de salut pública Miquel Porta o el meteoròleg Francesc Mauri– una mostra d’orina per tal d’analitzar-la en busca de plàstics.

El resultat ha estat aclaparador. En un 100% dels casos s’han detectat tots els components freqüents en envasos de plàstic que s’analitzaven:

  • 15 compostos anomenats ftalats, que es fan servir perquè el plàstic guanyi flexibilitat.
  • 12 fenols; com el bisfenol A, el metilparabèn o el propilparabèn, entre d’altres.

Concretament, en el cas del bisfenol A, s’ha comprovat científicament que és un disruptor hormonal i que, per tant, pot provocar alteracions metabòliques, com ara obesitat infantil.

Precisament, en aquesta entrevista que va fer per a Etselquemenges l’any 2016, Miquel Porta ja parlava sobre la relació entre els tòxics i certes malalties.