Arriben les altes temperatures, el bon temps i també comencen a aparèixer els problemes de circulació que quedaven emmascarats pel fred i la roba tapada. Cames cansades, inflor, varius, pell de taronja són els problemes circulatoris principals que s’accentuen especialment amb l’arribada de la calor. Per prevenir aquesta situació tan incòmoda i gaudir al màxim del bon temps és important tenir cura dels nutrients que aportem a través de l’alimentació per afavorir una bona oxigenació i nutrició de la sang.

Les regles d’or per tenir unes cames lleugeres

1-Eviteu el consum de sucres refinats, cereals i farines refinats, cafè i tabac.

2-Consumiu molt de líquid: aigua de bona qualitat, sucs de fruita naturals (sense sucre afegit), sucs d’hortalisses, infusions…

3-Assegureu-vos un bon trànsit intestinal per evitar l’acumulació de toxines i el debilitament de les parets de les venes. En aquest cas, és important incidir en el consum d’aliments rics en fibra i complementar la dieta amb un preparat de probiòtics i prebiòtics.

4-Feu dos cops l’any (tardor i primavera) dues dietes depuratives per ajudar a eliminar toxines i també un cop l’any una hidroteràpia de còlon.

5- Augmenteu el consum de cereal integral, llegum, verdures i algues i greixos bons com l’oli vegetal de primera pressió en fred, fruita seca, llavors oleaginoses.

6-Reduïu el consum de carn i lactis i greix saturat.

7- Assegureu-vos una bona font d’àcids grassos omega-3 i omega-6

8- Feu exercici físic cada dia per activar la circulació

9- Feu massatges a les zones més conflictives. El drenatge limfàtic pot ser de gran ajuda.

10-  Complementeu la dieta amb nutrients que afavoreixin un bon teixit conjuntiu i, per tant, una bona tonicitat d’artèries, venes i capil·lars: omega-3,silici, vitamina C, bioflavones omega-6, entre d’altres..

Els nutrients essencials que ajuden a mantenir el to vascular són principalment el col·lagen i els antioxidants. Si aportem aquestes substàncies a través de la dieta i la complementació alimentosa ens assegurarem que l’endoteli, la capa que recobreix de manera continuada la paret interna dels vasos sanguinis estigui flexible i, al mateix temps, evitarem l’oxidació de teixits i l’aparició de lesions i permeabilitat capil·lar amb la qual cosa impedirem que es formin edemes, varius, la sensació de cames cansades, entre altres problemes circulatoris. Una aportació correcta de nutrients antioxidants i col·lagen ajudarà, en definitiva, a activar la circulació i a enfortir les parets de les venes i artèries.

És important incorporar aliments de temporada i rics en substàncies antioxidants, com les fruites del bosc (nabius, mores, maduixes…), taronges; a més és fonamental aportar líquids, ja sigui dels mateixos aliments com de l’aigua, infusions i sucs de fruites i hortalisses naturals. D’altra banda, cal preferir el consum d’aliments alcalins com els cereals integrals, les verdures, les algues, i reduir el consum de carns, lactis i greixos saturats i substituir-los per proteïna vegetal com el tempeh, les llegums, el tofu, el seitan, i greixos saludables com els olis vegetals de primera pressió en fred, la fruita seca, les llavors oleaginoses. També és important eliminar de la dieta els aliments refinats i substituir-los per aliments complets, com els cereals integrals.

També podem enriquir la dieta amb nutrients específics que ens proporcionen els complements alimentosos provinents de fonts naturals. És evident que és important deixar-se assessorar per un bon especialista en nutrició i en complementació per saber quin producte és el més convenient per a cada cas, però en general, si el que busquem és millorar la sensació de cames cansades hem de procurar prendre complements que continguin bioflavonoides (rutina, quercetina, proantocianidines oligomèriques) com el rusc, l’hibisc, o la vinya vermella, nutrients amb una gran acció antioxidant que ajuden a enfortir les parets dels vasos sanguinis; la vitamina C necessària per sintetitzar correctament el col·lagen, substància present en el teixit connectiu i que afavoreix la regeneració de teixits, i els àcids grassos essencials omega-3 (peix blau, algues, llavors de lli, nous), omega-6 (fruita seca, llavors oleaginoses, olis vegetals de primera pressió en fred…) que afavoreixen la circulació sanguínia. D’altra banda, el Gingko biloba és una planta mil·lenària excel·lent amb propietats vasodilatadores que afavoreix l’oxigenació dels teixits i augmenta la resistència capil·lar, amb la qual cosa millora el to venós. En el cas de la pell de taronja, cal procurar complementar la dieta amb col·lagen, vitamina C i enzims com la bromelaïna de la pinya, per exemple.

Però amb aquestes recomanacions no n’hi ha prou. És important assegurar un bon trànsit intestinal per ajudar a eliminar l’excés de toxines i evitar els problemes de restrenyiment, ja que pot condicionar que apareguin problemes circulatoris. Per aconseguir-ho cal menjar cereal integral, verdura, amanida i fruita cada dia i de tant en tant prendre un bon complement alimentós ric en probiòtics i prebiòtics. També és important moure’s i fer exercici per ajudar a activar la circulació i per mantenir flexibles i elàstiques les venes, i sobretot prendre consciència de la manera com respirem, ja que la respiració diafragmàtica produeix un massatge continu als òrgans abdominals i afavoreix la circulació venosa.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic