Complementació natural

Quan l’organisme cau malalt, ens avisa que està començant el procés de curació. És una manera d’activar les defenses i d’eliminar els tòxics acumulats. Podem ajudar-lo en aquest procés no només amb una bona alimentació, sinó també amb una complementació nutricional correcta. Vegem alguns complements als quals podem recórrer, això sí, sempre amb l’assessorament d’un professional.

Vitamina C de fonts naturals amb bioflavonoides: ajuda a prevenir els refredats i grips i afavoreix la curació, si ja estan instaurats. Ajuda a obtenir unes bones defenses, sobretot glòbuls blancs, els encarregats d’identificar i eliminar els microorganismes patògens. A més, presenta una potent acció antioxidant que millora la salut de les mucoses. És important recordar que l’estrès és el factor extern que consumeix més vitamina C.

Pròpolis: actua com un potent antibiòtic natural. S’utilitza per tractar infeccions de les vies respiratòries altes, grip, otitis, laringitis…

Equinàcia: planta reconeguda per la seva acció estimuladora del sistema immunitari. Es recomana en cas de refredats i grips.

Llavors d’aranja: la seva riquesa en vitamina C i en bioflavonoides ajuda a prevenir i a tractar nombroses malalties de tracte respiratori, alhora que reforça les defenses.

Xiitake: bolet cultivat des de fa segles a les regions muntanyoses d’Àsia molt valorant pel seu sabor i per les seves propietats medicinals. Ajuda a millorar la resistència de l’organisme davant agressions externes.

Gelea reial: és una substància natural nutritiva provinent de les abelles que, gràcies a la seva riquesa en nutrients essencials, ajuda a mantenir les defenses en estat òptim i potencia la vitalitat de l’organisme. Destaca per la quantitat de vitamines del grup B, aminoàcids i àcids grassos essencials, sobretot DHA, àcid gras necessari per al desenvolupament intel·lectual correcte.

Probiòtics: són microorganismes que formen part de l’equilibri correcte de la flora intestinal, alhora que eviten el creixement de microorganismes patògens. Milloren la funció intestinal i afavoreixen el sistema immunitari.

Astràgal: planta que ajuda a reduir la incidència i durada del refredat comú, a més d’afavorir una bona resposta immunològica. També augmenta la tolerància a l’estrès –coneguda com una planta amb propietats adaptògenes.

All: se’n coneixen els beneficis des de l’antiguitat. Els seus compostos sulfurats inhibeixen l’acció de compostos inflamatoris i li confereixen propietats expectorants que afavoreixen la reducció de la congestió de les mucoses.

Arriba l’època de la tardor, un període de l’any en què, sovint, els virus i els bacteris s’aprofiten que l’organisme abaixa la guàrdia. Un període en el qual s’ajunten els canvis estacionals amb l’estrès de l’escola i de la feina, moment en què les nostres defenses trontollen i encara estan en rodatge. I és llavors quan apareixen els típics refredats i grips de tardor: fred, febre, nàusees, malestar general, diarrees, mal de cap, tos persistent… Són els símptomes típics que ens avisen de la invasió de microorganismes patògens. Malauradament, avui en dia és una excepció la persona que aconsegueix passar aquest període de l’any sense caure víctima dels virus i els bacteris. Però no llancem la tovallola! Amb una bona prevenció podem aconseguir que el nostre cos actuï amb eficiència.

 

Per què uns cauen sovint més malalts que uns altres?

A pesar que tots estem exposats als microorganismes, sempre hi ha qui emmalalteix més que la resta. Per què passa això? Què és el que determina la possibilitat d’adquirir una infecció? Segons el Dr. Pérez-Calvo, la diferència es troba en la condició o estat biològic i energètic de la persona, és a dir, el “terreny” amb què topi el microorganisme patogen. Segons la medicina tradicional xinesa, des del punt de vista energètic, la immunitat depèn també d’una mena de pantalla defensiva que posseeix l’organisme per impedir l’entrada d’energia patògena. Aquesta pantalla és, en realitat, un corrent que circula per la pell i que en medicina xinesa es coneix com a wei-chi –literalment, “energia defensiva”. El seu vigor depèn del nivell d’energia de què disposi l’organisme, però, sobretot, de l’energia del pulmó, que és l’òrgan que controla i nodreix el wei-chi.

Els causants principals de la debilitació del terreny

Factors com el clima humit, l’exposició a la contaminació ambiental, el consum d’aliments desvitalitzats i l’estrès sostingut són els ingredients principals que afavoreixen un sistema digestiu i respiratori debilitat amb tendència a presentar malalties infeccions del tracte respiratori com és el cas del refredat comú, la grip, la faringitis… Si procurem tenir una bona respiració, oxigenarem millor cada cèl·lula de l’organisme, i si, a més, mirem de menjar aliments propis de l’estació i, si és possible, ecològics, afavorirem una bona energia vital i un terreny menys adobat perquè s’hi instal·lin les infeccions.

El primer que cal fer quan ens refredem

Quan ja ens ha atrapat, el primer que cal fer és repòs des dels primers símptomes per minimitzar els possibles danys de la infecció. Per altra banda, podem optar pels medicaments al·lopàtics, però el que faran és atenuar els símptomes de la grip o els refredats i ens sobrecarregaran el fetge. Per ajudar l’organisme cal buscar mètodes més naturals que ajudin a enfortir-lo.

L’alimentació: clau per aconseguir un terreny fort

Pel que fa a l’alimentació, és important eliminar tots els sucres refinats i aliments rics en greix, perquè dificulten el treball correcte del fetge i roben energia a l’organisme. La ingesta de substàncies tòxiques com el cafè, el tabac, els aliments processats i rics en sucres refinats condicionen un terreny debilitat. Hem d’evitar els excessos perquè el que necessita el cos és repòs i evitar digestions pesades. En aquest punt, el Dr. Jorge Pérez-Calvo recomana prendre aliments que enforteixin i nodreixin els pulmons i que, alhora, contribueixin al manteniment de l’energia i la vitalitat de l’organisme, com per exemple els aliments alcalinitzants com sopes de miso, algues –que afavoreixen l’eliminació de calor humida–, o l’all i la ceba, amb conegudes propietats antibiòtiques –es recomana cuinar-los sense oli perquè, en cas contrari, produeixen calor i humitat i poden agreujar la inflamació. I són especialment adequats el tofu, l’azuki, el peix. En el cas de rinitis o sinusitis, es recomanen els picants freds com el wasabi o la menta. També és bo prendre gingebre, excel·lent per estimular l’energia de la melsa, la debilitat de la qual és, amb freqüència, la causa que el pulmó també estigui mancat de força.

El que no es recomana gaire és prendre el típic got de llet amb mel. Contràriament a la creença popular, l’hem d’evitar quan tenim refredats, ja que la llet augmenta la mucositat. Si el que volem és beneficar-nos de les propietats medicinals de la mel, val més prendre-la en una infusió amb plantes com ara el gingebre, que ajuda a eliminar la congestió, o la regalèssia, que suavitza les mucoses respiratòries.

La millor prevenció: defenses sempre en forma

La millor prevenció és estar sa, amb les defenses ben efectives, i disposar d’un bon terreny. Per això, la dieta, la complementació natural, la pràctica d’exercici físic i una correcta respiració i activitat mental i emocional, així com un bon descans, són la clau per aconseguir-ho. Una bona manera de preparar l’organisme és realitzar una cura de desintoxicació. Un altre mètode de prevenció que recomana sempre el Dr. Pros són les rentades de nas amb aigua de mar. Oi que ens rentem les dents cada dia? També és important netejar el nas cada dia amb aigua de mar. Aquest petit gest ens protegirà dels típics refredats hivernals al mateix temps que afavorirà la higiene de nas i és un gran preventiu de les malalties infeccioses del tracte respiratori.

 

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic