L’alga espirulina

Per una banda tenim l’espirulina, una alga blava verdosa en forma d’espiral –d’aquí el seu nom, que deriva del llatí i significa petita espiral.

Figura entre les formes de vida més antigues del planeta i ja era consumida per les civilitzacions asteques i maies. No és una alga marina, com pot ser el kombu o el wakame, és una microalga que neix en aigües fortament alcalines –amb un pH de 9 a 7– com poden ser el llac Texcoco, a Mèxic, o el llac Txad, a l’Àfrica centreequatorial, tot i que actualment es cultiva en zones subtropicals com Hawaii.

Nutricionalment destaca pels més de 60 ingredients actius que conté i:

 • L’elevat contingut en proteïna d’alta qualitat entre el 60 i el 80%, és a dir, té tots els aminoàcids essencials i és la font de proteïna vegetal més important coneguda fins ara.
 • Presenta una gran riquesa en vitamines del grup B, incloent-hi la vitamina B12, tan difícil de trobar en el regne vegetal.
 • És excepcionalment rica en vitamina E, nutrient fonamental per al rendiment mental i físic.
 • Destaca pel seu contingut en clorofil·la, substància que ajuda a netejar l’organisme i a oxigenar els teixits, millora la formació de glòbuls vermells i purifica la sang, ja que és molt similar a l’hemoglobina.
 • També presenta un pigment blau anomenat ficocianina, una biliproteïna que ha demostrat que inhibeix la formació de colònies de cèl·lules canceroses i també ajuda a recol·lectar els aminoàcids per a la formació de neurotransmissors, la qual cosa fa que augmenti la capacitat mental.

La complementació amb espirulina es recomana per a:

 • Debilitats com ara anèmia
 • Problemes inflamatoris com ara gastritis, sobrepès, hipoglucèmies
 • Persones que presenten una assimilació inadequada de nutrients.

La seva riquesa en proteïna fa que sigui el complement ideal per als esportistes que volen millorar el seu rendiment físic i aconseguir un bon to i recuperació muscular i per enfortir el sistema immunitari i ajudar a activar les defenses naturals de l’organisme.

Augmenta els fluids yin, nodreix la sang i neteja les artèries. Està contraindicat per a les persones que presenten senyals de fred juntament amb retenció d’aigua o altres formes d’humitat (moc, fongs…) en la part baixa de l’abdomen.

L’alga clorel·la

Per altra banda, la clorel·la és una altra microalga el nom del qual prové del grec chlor, que significa color verd grogós, i del llatí ella, sufix relatiu a la seva mida microscòpica.

Conté un valor alimentós similar al de l’espirulina, però amb una mica menys de proteïna i més clorofil·la. De fet, és la font de clorofil·la més important del nostre planeta. La clorofil·la ajuda a netejar i desintoxicar l’organisme, a mobilitzar i eliminar els metalls pesants acumulats en l’organisme per la mala alimentació, el consum de productes d’higiene amb ingredients de síntesi, la contaminació i, fins i tot, les amalgames dentals.

 • La clorel·la té un efecte més desintoxicant i depuratiu que l’espirulina.
 • És especialment recomanable per a les persones que presenten desordres hepàtics o que fumen o beuen.
 • Ajuda a millorar l’estrenyiment
 • És especialment indicada per a la gent que pateix de problemes degeneratius de tipus muscular o del sistema nerviós.

Conté factor de creixement de la clorel·la (CGF, Chlorella Grow Factor). És l’única planta del món amb factor de creixement, substància que conté ADN i RNA i que afavoreix un bon sistema immunitari i ajuda a reparar els teixits de l’organisme. El factor de creixement de la clorel·la promou el desenvolupament normal, però no estimula el desenvolupament anormal dels processos de malalties tals com tumors.

Les aplicacions terapèutiques de la clorel·la són similars a les de l’espirulina, tot i que hi ha diferències significatives.

 • La clorel·la es pot considerar la microalga que refreda menys, la més tonificant de totes i la que purifica i desintoxica més. Per tant, és la més segura per utilitzar en situacions de deficiències.
 • Pel que fa al seu contingut en CGF, la fa més adequada per tractar patrons de desenvolupament en nens i per al manteniment de la salut en persones d’edat avançada i amb problemes degeneratius.

Com veieu, tant l’espirulina com l’alga clorel·la ofereixen un ampli ventall de beneficis. Per això és interessant anar-les combinant per aprofitar les propietats de cadascuna.

Espirulina versus Clorel·la

L’espirulina

 • Conté una font superior de proteïna altament digestible.
 • És una font excel·lent d’àcid gammalinoleic (GLA), un àcid gras de la família omega-6.
 • Conté ficocianina, un potent fitoquímic que s’ha vist que té propietats anticanceroses.

Principals beneficis
Millora el rendiment físic i la recuperació muscular, ajuda a enfortir el sistema immunitari, afavoreix l’eliminació de substàncies tòxiques de l’organisme i purifica i neteja la sang, ajuda a combatre possibles carències alimentàries, estimula el metabolisme i millora la resposta a l’estrès diari i la fortalesa interior.

La clorel·la

 • És més rica en clorofil·la que l’espirulina, per tant, té una capacitat més elevada d’eliminar metalls pesants.
 • Conté Factor de Creixement (CGF).

Principals beneficis
És adequada en situacions de deficiència, és més tonificant que l’espirulina. Colitis, problemes d’halitosi, restrenyiment, rendiment esportiu, eliminació de metalls pesants i altres substàncies tòxiques.

Font: Healing with whole foods, Paul Pitchford

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic