Recomanacions nutricionals

El ritual de cada dia

Comenceu el dia bevent un got d’aigua tèbia. D’aquesta manera ajudareu l’organisme a estar més preparat per eliminar les toxines, afavorireu un bon trànsit intestinal i també us sentireu amb més capacitat per digerir els aliments del dia.

Feu entre 4 i 5 àpats al dia. Interessa no deixar gaires hores entre menjada i menjada.

Feu un bon esmorzar a base de musli amb fruita seca i liquat vegetal o pa amb llevat mare i paté vegetal, per exemple.

Els dinars han d’estar formats per un cereal integral acompanyat de verdures i una porció de proteïna vegetal (llegums, tofu, tempeh) o peix. Una bona idea és acompanyar el plat amb una sopa de verdures i algues.

Els sopars han de ser lleugers: una crema de verdures amb flocs de civada o una sopa i una mica de peix, ou ecològic o proteïna vegetal.

Beveu cada dia infusions de cua de cavall, de tant en tant, i te verd. Afavoreixen l’eliminació d’excés de líquid al mateix temps que ajuden a netejar l’organisme.

Substituïu la sal refinada per sal marina o sal de l’Himàlaia.

Segons l’objectiu de cada persona, la dieta es pot acompanyar amb un bon complement alimentós (sempre amb l’assessorament d’un professional).

Mastegueu a consciència cada aliment que us poseu a la boca.

Aliments que cal evitar:

Fregits, carns, embotits, cafè, alcohol.

Aliments que ajuden a depurar:

Aliments amargs (ravenets, endívies, carxofes).

Verdures de fulla i de color verd intens (col, bròquil, porro, api…).

Germinats d’alfals.

Pickles (fermentats de verdures).

Si teniu necessitat de mastegar: galetes d’arròs sense sal, api cru, pastanaga crua, poma.

Si teniu ganes de menjar dolç: la fruita en compota, sucs d’hortalisses i fruites (per exemple, pastanaga i poma, api i pastanaga), pa germinat amb melmelada sense sucre afegit o amb compota de fruita natural.

Si teniu gana a la tarda: prepareu-vos un suc de fruita i hortalisses i barregeu-hi una cullerada de superaliments d’espirulina o de clorel·la.

 

És cert. A Etselquemenges no ens agraden les dietes, però no podem fugir de la realitat. Després d’una època d’excessos i festivitats, qui més qui menys busca recuperar l’equilibri en l’alimentació, ordenar pautes i aconseguir de nou la dinàmica saludable que ha trencat durant les festes de Nadal. Alguns voldreu perdre el pes que heu augmentat durant aquests dies, d’altres simplement buscareu una alimentació que us ajudi a desintoxicar una mica més l’organisme. El que sembla clar és una cosa: depurar l’organisme i perdre pes és un dels propòsits principals que la majoria de nosaltres tenim per començar l’any amb plena energia.

 

Primer pas, depurar; segon pas, nodrir

Per tal d’alliberar l’organisme de les toxines acumulades fruit d’un període d’excessos –menjars ensucrats, carns, alcohol–, o bé per falta d’exercici o estrès sostingut és important començar pel principi: netejar el fetge. Aquest òrgan tan important ha treballat durament tot l’any i, en especial, durant aquestes festes per ajudar a minimitzar els efectes dels excessos i els mals hàbits que hem seguit durant el Nadal. El fetge és el nostre gran laboratori i fa moltes funcions, entre les quals destaquen la de depurar toxines, la de fabricar bilis i la de facilitar la digestió dels greixos. Sí que és veritat que les èpoques més adients per fer una depuració són la primavera i la tardor, però moltes vegades cal netejar el cos de toxines quan hem passat per un període d’excessos. Per depurar podem seguir una alimentació rica en caldos vegetals, verdures de fulla verda, cereal integral, proteïna vegetal i, si es vol, una mica de peix, però cal evitar el consum d’aliments que generin un excés de toxines, com la carn, els lactis, els embotits, els ensucrats i els aliments processats. Una altra premissa és beure molt líquid, ja sigui aigua, caldos, infusions… I si volem ajudar al procés de desintoxicació també podem recórrer a complements alimentosos amb alguns dels ingredients següents: clorel·la, rave negre, dent de lleó, arrel de bardana, boldo, desmodium, card marià, àloe vera, clorofil·la… Trobem per exemple, el Detox+ de la casa Eophy*.

Una vegada ja hem netejat “la casa” a fons, l’organisme  absorbirà i assimilarà molt millor els nutrients. Per tant, és en aquest moment quan cal aportar-ne que afavoreixin la nutrició i, si cal, que ajudin a recuperar el pes ideal. Podem optar per una dieta més variada, en què, depenent de cada cas, es pot incloure una mica de proteïna animal, com ara de pollastre ecològic o d’ou ecològic, o, fins i tot, una mica de formatge de cabra. A l’hora de complementar podrem recórrer o bé a un multinutrient específic de base, com pot ser el New Source of Life de Nature’s Plus* o el Fórmula VM-75 de Solgar*, o bé, si l’objectiu és aprimar-se, llavors podem acompanyar la dieta amb un complement alimentós que afavoreixi l’eliminació de greix i l’excés de líquids. Trobem moltes cases comercials que en tenen de pensats amb aquesta finalitat: des de Licotropic Factors de Solgar*, fins al Sillhouete d’Eophy.* Sempre, evidentment, des d’etslequemenges recomanem que qualsevol persona que vulgui fer una dieta d’aprimament o de depuració es deixi assessorar per un bon professional.

* Les marques que comentem en els articles són orientacions per al lector. Si voleu més informació, contacteu amb nosaltres.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic