Nutrients imprescindibles per als cabells

Aquests són alguns dels nutrients principals que hem de tenir en compte si volem tenir uns cabells saludables.

Silici: millora la fortalesa i la integritat dels cabells, la pell i les ungles. És imprescindible per a la correcta síntesi de col·lagen. Aliments rics en silici: cua de cavall, bambú, civada, julivert, espinacs, panses…

Vitamina C: necessària per a la correcta síntesi del col·lagen. Millora la textura i fermesa de la pell, a més de protegir davant l’efecte de l’excés de radicals lliures gràcies a la seva acció antioxidant. Fonts alimentàries: cítrics, pebrots, cols, espinacs…

Sofre: constituent important del teixit dels cabells, la pell i les ungles. El consum d’aliments rics en sofre, com ara la col, els espàrrecs, la ceba o l’all, poden millorar el creixement, la força i la textura dels cabells. També trobem bones fonts de sofre en els ous, els lactis, el peix i la carn.

Vitamines del grup B: estan implicades en la producció i la integritat dels cabells, la pell i les ungles. Aliments rics en vitamines del grup B: cereals integrals, pol·len, llevat de cervesa.

Zinc: mineral molt important per a la salut de la pell. Juntament amb la vitamina A, afavoreix la síntesi de col·lagen. La deficiència d’aquest mineral pot conduir a l’aparició de problemes de pell. Aliments rics en zinc: llevat de cervesa, germen de blat, verdures i hortalisses, llavors oleaginoses –especialment, les llavors de carbassa–, llegums, fruita seca, peix, carn i lactis.

És una realitat: milions de persones pateixen problemes de cabells fins, desvitalitzats i caiguda dels cabells. No serveix de res enganyar-nos amb els millors tractaments anticaiguda que ens venen si no tenim en compte la manera com ens alimentem. L’objectiu primordial que hem d’assolir és subministrar nutrients que actuïn des de dins i afavoreixin una nutrició dels cabells òptima, que li donin vitalitat i brillantor. Pol·len, llevat de cervesa, germinats d’alfals, ortiga, espirulina, clorel·la, remolatxa… poden ser alguns dels nostres aliats nutricionals per frenar la caiguda dels cabells i enfortir-los.

Les causes de la caiguda dels cabells

La caiguda dels cabells pot aparèixer a conseqüència de molts factors ben diferents. Pot ser deguda a una predisposició genètica, com és el cas de la calvície de patró masculí, on intervenen les hormones sexuals masculines o andrògens. També pot ser per un procés natural de l’envelliment en què els cabells es tornen cada vegada més fins, encara que aquest procés moltes vegades s’origina a la pubertat a conseqüència d’una mala alimentació i altres mals hàbits. I també pot aparèixer la caiguda dels cabells després de donar a llum, pels canvis hormonals que pateix la dona. Però també hi ha altres factors com ara: una mala circulació, malalties cutànies, estrès, deficiència de ferro, menstruacions abundants, malalties tiroidals i deficiència de vitamines i minerals. Amb una bona prevenció mitjançant la nutrició i la complementació nutricional, podem ajudar a frenar la caiguda dels cabells i a millorar-ne l’aspecte.

Teixit connectiu fort i elàstic = cabells forts i brillants

Els cabells, així com la pell, les ungles, els cartílags i els ossos, contenen teixit conjuntiu, també anomenat teixit connectiu. Aquest teixit està format per proteïna i actua com un protector del nostre organisme. És el que permet l’entrada dels nutrients a les cèl·lules i també la sortida de les toxines. Si tenim una mala qualitat de teixit conjuntiu, les cèl·lules no treballaran eficientment perquè tindran una acumulació de toxines i una carència de nutrients, situació que afavorirà la pèrdua d’elasticitat de teixit conjuntiu i uns cabells i unes ungles fràgils. Per tant, per aconseguir uns cabells forts, hem de procurar mantenir el teixit conjuntiu saludable. I com? Doncs amb nutrients com el silici, que ajuda a la producció natural de col·lagen i queratina, principals components dels cabells, la pell i les ungles. Altres nutrients interessants són la vitamina C, el zinc, el ferro, aminoàcids com la L-prolina, la L-cisteïna, la L-metionina, vitamines del grup B i nutrients antioxidants.

Cabells i sistema nerviós: molt relacionats

Quan passem per una època de nervis i d’estrès sovint notem que els cabells ens cauen més del que és habitual o fins i tot patim problemes de descamació. Doncs bé, pell i el sistema nerviós estan íntimament relacionats des del moment en què es forma el fetus, ja que parteixen de la mateixa capa embrionària. Per aquest motiu, les emocions i sentiments es veuen reflectits a la pell i també al cuir cabellut. En aquest cas, serà fonamental aportar aliments rics en vitamines del grup B, que nodreixen el sistema nerviós. I també el DHA, àcid gras de la família omega-3, que afavoreix un bon equilibri psiquicoemocional alhora que actua com un potent antioxidant cerebral. Dins del grup de vitamines B, és important la vitamina B5 –anomenada també biotina­–, que és fonamental per a la salut dels cabells i ajuda a minimitzar-ne la caiguda. La biotina es troba en els cereals integrals, els llegums, el llevat de cervesa, les llavors de gira-sol i les nous.

La cura dels cabells comença en l’interior

Si realment el que volem és enfortir els cabells, és important actuar des de dins. Si el nostre organisme rep els nutrients que necessita, aconseguirem tenir uns cabells amb un aspecte més brillant i saludable. Per tant, hem de procurar consumir aliments que nodreixin el sistema nerviós, aliments que enforteixin el teixit conjuntiu i aliments que afavoreixin una bona desintoxicació. Primer de tot hem de preparar l’organisme per afavorir una bona assimilació i absorció de nutrients amb aliments que no generin gaire toxicitat –eviteu fregits, productes de pastisseria industrial, excés d’embotits i carns…– i amb el consum de verdures, hortalisses, fruites, proteïna vegetal, peix o fruita seca. Alhora, serà interessant complementar la dieta amb plantes depuratives com el boldo o el card marià, per ajudar a eliminar les toxines acumulades, i amb probiòtics i prebiòtics, per propiciar una bona salut intestinal i millorar la correcta absorció de nutrients. Un cop preparat el terreny, l’hem d’adobar amb nutrients que afavoreixin una bona salut de la pell i de

ls cabells, tant amb l’ajuda de complements nutricionals pensats per afavorir una bona salut dels cabells, la pell i les ungles com amb la incorporació d’aliments com ara fruita seca, cereals integrals, llegums, algues, verdures i hortalisses.

Cosmètica natural: el gran aliat dels cabells

Per últim, també és interessant fer massatges al cuir cabellut cada dia, i és important no fer servir productes amb ingredients de síntesi, que sovint poden provocar reaccions al·lèrgiques. Eviteu els xampús que continguin laurilsulfat de sodi o SLS (sodium lauryl sulfate), un tensioactiu molt irritant, i opteu per xampús amb ingredients naturals i el certificat ecològic. Cases com Argital, Dr. Hauschka, Weleda, i+m Naturkosmetik, Jasön, Qbio, Urtekram ofereixen xampús de qualitat.

 

 

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic