Si ens fixem en les branques de bambú quan es dobleguen, veurem que tenen una gran flexibilitat, propietat que fa que sigui difícil que es trenquin i que els ve donada per tot el silici que contenen, un mineral imprescindible també per a la nostra salut. El silici ajuda a mantenir la pell elàstica i jove, i una bona salut de les articulacions, cabells i ungles. I és que, de fet, la rigidesa és sinònim d’envelliment.

Curiositat

Així és com ho explica LaoTse, en el Tao Te Ching: “Quan una persona és viva, és tova i flexible; quan es mor, es torna dura i rígida. Quan una planta és viva, és tova i tendra; quan és morta, es floreix i s’asseca. Per això, rígid i dur són companys del que és mort, i en canvi tou i flexible són companys del que és viu”.

Silici: què fa a l’organisme i on el trobem

El silici és un mineral essencial per a la salut de la pell, cabells, ungles i articulacions. És el component d’un enzim que participa en la producció de col·lagen i glicosaminoglicans (components que formen part del teixit conjuntiu) i és, per tant, com ja hem dit, essencial per a la salut dels ossos, ungles, cabells i pell.

Altres nutrients que necessita la pell

Betacarotè: antioxidant, afavoreix la cicatrització, millora el bronzejatFonts naturals: pastanaga, moniato, bròquil, carbassa, pol·len, algues.

Vitamina E: retarda l’envelliment cutani, efecte antioxidant important. Fonts naturals: oli d’oliva de primera premsada en fred, oli de germen de blat, nous, cereals integrals.

Vitamina C: participa a la síntesi de col·lagen, antioxidant. Fonts naturals: cítrics, maduixes, kiwis, pebrot.

Zinc: efecte protector davant els rajos UVA, participa en la formació de col·lagen. Fonts naturals: marisc, carns, ous. (És important donar preferència a les fonts ecològiques.)

Luteïna/zeaxantina: pigments presents en la màcula i la retina dels ulls. Actuen com a filtres davant els rajos UV. Fonts naturals: pastanaga, meló, crucíferes, flor de calèndula.

Astaxantina:  un dels carotenoides amb més poder antioxidant. S’ha vist que té un paper important en la protecció de la pell davant de l’excés de radicals lliures. Fonts naturals: algues, salmó, marisc, vegetals frescos.

Els principals aliments rics en silici són els cereals integrals i alguns vegetals d’arrel. Pel que fa a la complementació nutricional trobem diferents fonts de silici, com ara les diatomees (un tipus d’alga), la cua de cavall i l’exsudat dels nusos de la tija de bambú, que en la medicina xinesa s’anomena tabashir i que representa un contingut aproximat de silici del 65-70%.

Per a una pell, ungles i cabells saludables

Diferents estudis han comprovat que la complementació nutricional de silici és beneficiosa contra l’envelliment de la pell, ungles i cabells trencadissos. Cinquanta dones amb la pell malmesa van prendre 10 mg de silici durant vint setmanes i van notar una millora en l’aspror i l’elasticitat de pell i cabells. A més del silici i d’una dieta equilibrada, també és interessant tenir en compte la qualitat dels cosmètics que ens apliquem.

Com envelleix la pell

Els experts calculen que el 80% dels signes d’envelliment facial no estan causats pel pas del temps, sinó per factors externs, com el sol, la mala alimentació o el tabac. De fet, l’envelliment de la pell es manifesta amb una sequedat més gran per la pèrdua de capacitat de retenir humitat. Tot i que l’organisme disposa de sistemes antioxidants de defensa propis (com la superoxidodismutasa), una mala alimentació, l’exposició al sol, el tabac, entre d’altres, generen una gran quantitat de radicals lliures, molècules molt inestables, que, en excés, el cos no és capaç de neutralitzar.

De fet, totes les estructures de la pell tenen una cosa en comú: el col·lagen, una proteïna fibrosa constituïda per aminoàcids que formen una estructura entrellaçada en forma de triple hèlix. Entre els nutrients que necessita el col·lagen hi ha aminoàcids com la glicina, la prolina, la hidroxiprolina (constitueixen el 22% de col·lagen), però també li cal silici i vitamina C per aconseguir una bona síntesi. De fet, es calcula que a partir dels 25 anys és quan el cos comença a perdre elastina i col·lagen.

Aconseguir una pell hidratada

Una pell hidratada és sinònim d’una pell jove. La pell manté un equilibri delicat entre aigua i greix. L’aigua arriba a les cèl·lules a través de la sang que nodreix tots els capil·lars. L’envelliment alenteix la circulació, fa més ineficaç l’intercanvi de gasos i líquids i l’interior de la cèl·lula perd la capacitat de retenir aigua.

El silici també és important per a la salut de les articulacions i ossos

A part de la pell, cabells i ungles, el silici és fonamental per a les articulacions i ossos. La influència del silici en la formació de cartílag, lligaments i tendons té un impacte significatiu en el manteniment de les articulacions. Com hem dit abans, el silici està estretament relacionat amb la formació de col·lagen, per tant, en cas d’una deficiència, s’observarà un descens en la producció de col·lagen a les articulacions i els ossos. Diferents estudis han relacionat el consum elevat de silici amb uns ossos més forts i, per tant, molts especialistes l’han proposat com a complement nutricional per prevenir l’osteoporosi i problemes articulars. Però també cal tenir en compte altres factors, com evitar un terreny acidificat.

Per tant, si afegim silici a la dieta no només veurem els resultats per fora, amb una pell més rejovenida i uns cabells i ungles més forts, sinó que les nostres articulacions i ossos també se’n beneficiaran.

Referències bibliogràfiques

Jugdaohsingh R., Tucker K. L., Qiao N., et al. Dietarysiliconintake is positivelyassociatedwithbone mineral density in men and premenopausalwomen of theFraminghamOffspring cohort. J. Bone Miner Res. 2004;19:297-307.

U. K. Food Standards Agency. Riskassessment – silicon. Disponible a: http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/evm_silicon.pdf. [Accés: juliol, 2005].

Vols guanyar 100€ en salut natural amb productes Eophy cada setmana?

Només cal entrar al bloc de Psaging i seguir els passos.

Descobreix Silhouette per a dietes d’aprimament
Amb L-carnitina, aranja, te verd, mate, i dent de lleó. Afavoreix la utilització de greix com a font de combustible. Per a més informació sobre els complements nutricionals Eophy: www.eophy.com

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic