A l’estiu són habituals els problemes intestinals. Vòmits i diarrea són els principals símptomes que apareixen quan es té gastroenteritis. Les temperatures elevades, els canvis en l’alimentació, les aigües contaminades, poden ser alguns dels factors que desencadenin aquest malestar que fa que les vacances se’n vagin a la pífia. Perquè això no passi, us proposo unes pautes senzilles de prevenció per anar amb la família a qualsevol lloc sense que hi hagi problemes intestinals i uns quants remeis naturals en cas que acabeu amb gastroenteritis.

Trobem diferents focus de gastroenteritis

Podem tenir una intoxicació alimentària, causada pel bacteri Salmonella. En aquest cas, hem de vigilar especialment amb els aliments com el pollastre i altres carns i l’ou cru (maioneses, per exemple). La gastroenteritis causada per E. coli és la típica que s’agafa quan es viatja a altres països i es menja fruita i verdura. En aquest cas, per evitar-la, cal rentar molt bé la fruita i la verdura i pelar-la. També tenim un altre tipus de gastroenteritis, causada pel paràsit Giardia. En aquest cas, cal vigilar les aigües contaminades de piscines, llacs i rius. I per últim, les gastroenteritis víriques, que tenen lloc al llarg de tot l’any.

Com podem prevenir les gastroenteritis?

Primer de tot, hem de preparar molt bé el “terreny”, és a dir, enfortir l’organisme i aconseguir un bon sistema intestinal, fort i eficient. Per tant, una bona manera de fer-ho és prestar atenció al que mengem abans d’anar de vacances: consumir aliments sencers com ara cereal integral, verdures d’arrel, verdures de fulla, proteïna vegetal i, si es menja proteïna animal, donar prioritat al peix o al pollastre ecològic. I és molt interessant aportar a cada àpat una cullerada sopera d’envinagrats, verdura fermentada, com ara el típic xucrut, perquè té una gran quantitat de probiòtics del gènere Lactobacillus que enforteix el sistema intestinal. També serà interessant prendre de tant en tant sopes de miso, perquè ajuden a alcalinitzar el pH de la sang i a més són riques en enzims i ferments que ajuden a equilibrar la flora intestinal.

Complementar la dieta amb “amics”: pre i probiòtics

Una bona mesura, a part de seguir una bona alimentació que inclogui els aliments esmentats abans, és prendre −unes setmanes abans de viatjar i durant el viatge− un preparat de probiòtics i prebiòtics. Els prebiòtics són l’aliment de la flora intestinal, són ingredients alimentaris no digeribles o de baixa digestió, que beneficien l’organisme i afavoreixen la proliferació de bacteris amics a l’intestí. Acostumen a ser els fructooligosacàrids (FOS), un tipus de fibra soluble que normalment s’extreu d’aliments com la xicoira, les carxofes, la ceba, l’all, l’espàrrec, els cereals… A més, els probiòtics (paraula que prové del grec i significa ‘a favor de la vida’) són microorganismes vius que, en certa quantitat, proporcionen efectes beneficiosos per l’organisme. Són els encarregats de mantenir una flora fermentativa i d’inhibir el creixement de microorganismes patògens. La nostra salut depèn força de la presència d’aquests bacteris beneficiosos. Les espècies més utilitzades en complementació són els Lactobacillus i els Bifidobacterium.

En el cas de tenir gastroenteritis

Quan ja tenim gastroenteritis, el primer que hem de fer és rehidratar el cos. La millor manera de fer-ho és aportant-li aigua de mar isotònica en dosis petites al llarg del dia. D’aquesta manera, ajudarem a reposar els minerals perduts més ràpidament i més fàcil. També cal afegir un preparat de pro i prebiòtics per ajudar a normalitzar al més aviat possible la funció del tracte intestinal. I pel que fa a l’alimentació, tal com ens expliquen l’Olga Cuevas i la Lucía Redondo en el llibre “Tratamientos naturales al alcance de todos” hi ha diferents remeis naturals en cas de diarrea, com són, per exemple:

  1. Kudzú amb umeboshi: dissoleu 1 cullerada de postres de kudzú en una tasseta amb aigua freda, bulliu-ho i removeu-ho fins que es torni transparent (uns 3 minuts). Després, apagueu el foc i afegiu-hi mitja culleradeta de postres de pasta d’umeboshi. Preneu-vos-ho calent.
  2. Aigua d’arròs: bulliu 2 litres d’aigua en un cassó i afegiu-hi 3 cullerades d’arròs blanc i un tros d’alga kombu (opcional). Deixeu-ho bullir una hora, filtreu-ho i beveu-vos el líquid.

Per reposar els líquids i electròlits perduts, si no tenim aigua de mar isotònica, podem prendre un litre d’aigua on haurem afegit el suc d’una llimona, un pessic de sal, mitja culleradeta de postres de bicarbonat i 2 cullerades de postres de sucre integral o melassa de cereal.

Com a beguda per a aquests dies recomanen el te de tres anys molt cuinat amb una tira d’alga kombu. Aquesta beguda ajuda a desinflamar els intestins i millorar la diarrea.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic