El preu de la industrialització

Avui en dia la sofisticació i el refinament de matèries primeres utilitzades en la indústria alimentària han fet que cada vegada sigui més difícil aportar a l’organisme substàncies d’importància vital com el zinc, el calci, el magnesi… Aquests nutrients essencials són vitals per a l’organisme per evitar carències. L’acidificació dels teixits corporals és un dels primers símptomes de carències apreciables, al qual seguiran d’altres de més greus si no es prenen mesures. Per aquesta raó, i per moltes altres, sempre recomanem el consum de productes de procedència ecològica.

Avui en dia trobem molts casos de persones que es queixen de dolors articulars. La causa exacta no es coneix, però se sap que la suma de diversos factors, com una mala alimentació, situacions d’estrès, l’excés d’exercici físic, el sedentarisme extrem, la contaminació ambiental, una mala respiració, entre d’altres, poden afavorir l’arribada de problemes articulars en persones cada vegada més joves.

Cap a un terreny alcalí

D’entrada, hauríem de procurar tenir un correcte equilibri àcid-bàsic perquè, per tal que totes les funcions i òrgans del cos treballin adequadament, necessitem un pH en sang igual a 7,35-7,4 constant, és a dir, un pH lleugerament alcalí. Per aconseguir aquest valor, l’organisme lluita contínuament contra factors externs que poden comprometre aquest pH sanguini. Per exemple: una alimentació desequilibrada rica en aliments refinats i productes animals acidifica l’organisme: el mateix passa si sotmetem el cos a un gran estrès físic, com pot ser l’exercici, o un desgast mental, com és la feina diària i la vida que portem a la ciutat. Un organisme acidificat té més tendència a patir processos infecciosos, refredats, inflamacions… Un altre factor que fa acidificar l’organisme és una mala masticació. El fet de no mastegar bé cada aliment que ens posem a la boca comporta un treball extra per a l’estómac i els intestins.

Com que estan sobrecarregats, durant la digestió s’afavoreix la producció de substàncies àcides que s’acaben emmagatzemant en l’organisme. Per tant, per aconseguir un equilibri és necessari proveir l’organisme d’aliments alcalinitzants com ara les verdures, els llegums, els cereals integrals, el peix, la fruita seca, les algues, i reduir els aliments que acidifiquin, com són els embotits, les carns, els lactis, les farines refinades i productes de pastisseria.

Què passa quan l’organisme presenta una acidificació?

El cos intenta neutralitzar l’excés d’acidesa i fa servir les pròpies reserves de sals minerals; alhora, elimina l’excés d’àcid per l’orina i incrementa el ritme respiratori. Quan aquesta situació es manté en l’organisme durant molt de temps es desencadena un estat d’esgotament i debilitat del cos, ja que s’han fet servir les pròpies reserves de nutrients essencials per neutralitzar l’excés d’acidesa i s’ha forçat la funció dels òrgans, que han estat treballant contínuament per contrarestar els efectes negatius d’aquest excés d’àcid.

Mantenir les articulacions i els ossos sans

Una alimentació adequada que ens aporti nutrients que alcalinitzin l’organisme i una bona respiració és imprescindible per mantenir les articulacions i els ossos en bon estat.

Per enfortir les articulacions hem de procurar consumir aliments rics en omega-3, com l’oli de lli de primera premsada en fred, les llavors de lli, les llavors de sèsam, el peix blau, la fruita seca crua, les algues. L’omega-3 és un àcid gras que ajuda a reduir la inflamació. També és interessant complementar la dieta amb lecitina de soja, perquè gràcies a les seves propietats emulsionants millora el rec sanguini i alleugereix els casos d’artritis i osteartritis. El consum d’aliments rics en proantocianidines oligomèriques (OPC), un grup de bioflavonoides que trobem a les fruites del bosc, les cireres, els nabius, entre d’altres, ofereix una acció estabilitzant del col·lagen, substància necessària per tenir unes articulacions sanes i flexibles i que s’ha vist que el cos en va fabricant menys a mesura que passen els anys. En definitiva, hem de procurar seguir una alimentació rica en vegetals, cereals integrals, llavors oleaginoses, algues i fruita seca. També és interessant restringir el consum de solanàcies (patates, tomàquets, albergínies, pebrots), perquè pot generar una acumulació de solanina a les articulacions i afavorir-ne la inflamació. D’altra banda, per aportar una bona font extra de minerals és important incloure a la dieta diària les algues. Gràcies al seu efecte alcalinitzant de la sang, ajuda a depurar l’organisme i afavoreix l’eliminació dels efectes àcids propis de la dieta moderna. A banda de tots els canvis nutricionals, és interessant ajudar la dieta amb complements nutricionals específics per a la salut articular, com per exemple glucosamina, condrosina, àcid hialurònic, cúrcuma, boswèl·lia, harpagòfit, ingredients que per una banda nodreixen les articulacions i per altra banda proporcionen una ajuda antiinflamatòria natural.

 

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic