camesArriben les temperatures altes, que fan augmentar els problemes de sensació de cames inflades i cansades. L’alimentació  és clau per compensar aquests efectes i trobar-hi millora, però també és important tenir en compte tractaments de cosmètica per afavorir l’activació de la circulació de retorn.

Trobem, en primer lloc, els tractaments de drenatge limfàtic, que són un gran aliat per millorar la circulació. Podem recórrer als beneficis de l’aromateràpia combinant un, dos o tres olis essencials com el xiprer (Cupresus sempervirens), de romaní (Rosmarinus officinalis –1,8-cineol), de gerani (Pelargonium graveolens). La Noèlia Martínez, directora del centre d’estètica Armonic Body‎ recomana el drenatge limfàtic per ajudar a millorar el sistema circulatori i eliminar líquids i toxines acumulades. “Està especialment indicat per a les persones amb problemes circulatoris, cel•lulitis edematosa o cames cansades i també per a persones que han intervingudes quirúrgicament, ja que ajuda a recuperar-se més ràpidament” ens comenta la Noèlia. També ens recorda que hi ha certes contraindicacions que el professional sempre ha de tenir presents, com ara càncer, infeccions agudes, trombosi, flebitis, varices amb relleu, inflamació crònica, hipotensió crònica, insuficiència renal crònica.

També podem recórrer als beneficis de l’argila  per millorar la circulació; fins i tot la podem combinar amb olis essencials. Podem fer embenatges d’argila vermella, que és el tipus d’argila que té més beneficis per activar la circulació, i deixar-los durant uns vint o trenta minuts i repetir-ho dos cops al dia durant una setmana i després fer-ho dos o tres cops per setmana. Una altra bona opció són els banys amb argila. Per fer-ho cal posar una o dues cullerades d’argila vermella a l’aigua i unes gotes d’olis essencials (els d’elecció).

Convé fer servir cremes de cosmètica ecològica específiques per activar la circulació. Trobem moltes marques de cremes de cosmètica certificada dissenyades per aplicar-les sobre les cames i ajudar a reduir la sensació de pesadesa, i sentir frescor i alleugeriment de la zona. Acostumen a tenir extractes d’hamamelis, xiprer, lavanda, sàlvia i altres olis essencials que confereixen una sensació d’alleugeriment important quan tenim les cames cansades.

Altres propostes que cal tenir en compte són fer banys amb contrast d’aigua freda i tèbia per ajudar a activar la circulació i fer exercicis de respiració.

 

Pautes nutricionals

Seguiu una dieta rica en aliments de temporada

  • Augmenteu el consum d’aliments rics en flavonoides, substàncies antioxidants: nabius, móres, aranges, gerds, maduixes, baies de Goji, açaí…
  • Consumiu líquid abundant: en sucs de fruites naturals, infusions, aigua…
  • Augmenteu el consum d’aliments alcalins: cereals integrals, verdures, algues…
  • Reduïu el consum de carn, lactis i greixos saturats i substituïu-los per proteïna vegetal i greixos bons (oli de llavors i d’oliva de primera pressió en fred, fruita seca, llavors oleaginoses).
  • Elimineu els aliments refinats i substituïu-los per aliments complets: cereals refinats per cereals integrals, sal refinada per sal marina o sal de l’Himàlaia…
  • Incorporeu als plats germinats d’alfals, fenigrec, bròquil... que són molt rics en enzims i en antioxidants.
  • Augmenteu el consum de fibra: afavoreix el trànsit intestinal i evita que les parets de les venes es debilitin. Els aliments rics en fibra són els cereals integrals, la fruita seca, les verdures, les fruites, les llavors oleaginoses.
  • Ajudeu-vos dels complements alimentosos per millorar la circulació

Al mercat trobem alguns complements alimentosos que, juntament amb una dieta adequada, poden enfortir les parets de les venes, millorar la circulació de retorn i millorar l’elasticitat de venes i artèries.

  • Silici: mineral que ajuda a mantenir els vasos elàstics i tonificats, i que afavoreix una millor circulació i una millor qualitat de tots els teixits del cos com, per exemple, la pell.
  • Preparats rics en antioxidants i nutrients que afavoreixen la nutrició del teixit conjuntiu, com el col·lagen o l’àcid hialurònic.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic